Tutorial: Letak Online User di blog CARA KEDUA

by - 17:09:00



ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Aku rasa dah lama gilaaaa aku tak buat tuto weh. Kesemua tuto kat blog aku ni banyak yang direquest jek. Hahaa. So kalau korang request, ada laaa tuto. Tapi bergantung pada masa jugak. Sekarang mmg aku takde masa sgt nak buat tuto. Mana yg aku rasa aku boleh buat, I will. Mana yg aku tak buatkan tu, maybe aku kena cari masa yg sesuai atau lambat sikit yee.

Soalan ni Beeha yang tanya. Sbb dia buat tuto ikut entry INI tak jadik. Aku pun perasan link tu error. So korang boleh ikut cara ni kalau nak letak online user kat blog. Sorry Beeha. Lambat jawab soalan awak.



See gambar di atas? Yang aku merahkan tuu. Nampak angka 4 tu? Tu maknanya ada 4 orang hamba Allah tengah skodeng blog aku hahaa. Kalau korang nak letak mcm tu, pergi kat website ni>>>

Kalau first time buat, kena lah register dulu yaaa. Tak silap aku, nanti dia ada kasi link kat email, so check email and klik link tersebut untuk selesai register. Korang log in and masukkan password korang, then g kat ADD WEBSITE


Klik Add a website macam kat atas tuuu yaaa.



Kemudian, akan keluar mcm di atas ni. Korang isi yaaa.. Then klik continue.


Klik link blog korang tuuu.



Pastu klik counter code. Yang aku merahkan tu.



Kemudian, kilik add new counter.


Bila keluar mcm gambar di atas, korang pilih lah mana korang suka ya.



Pastu pilih information mana korang nak tunjuk kt blog korang. Tick. Pastu save.


Bila keluar mcm ni, klik counter id.


Copy kod semua kat atas tu. Yang standard tau. Then mcm biasa lah paste kat blog korang.
Log in blog, pergi kat LAYOUT,  klik Add a Gadget, pilih HTML/JavaScript.
AddPaste kesemua coding tadi ok. Save.

Selesai. Sila ucap tahniah sebab bukan mudah seorang Raihanah nak bikin entry tutotrial begini skrg tauu hahahaa. Kalau dia lambat keluar kat blog, cuba tunggu kejap. Aku dulu masa buat, dia lambat sikit appear kat blog. Maybe dia ambik masa kot nak kira berapa org dtg blog aku hahaha. Padahal bkn ramai pun.

Yang mcm blog aku ni, aku pilih text kat counter code tu. Sebab nampak lebih simple. Tapi ikut korang lah nak pilih yg macam mana. Terpulang uolsss.

Aku harap korang berjaya bila buat tuto aku ajarkan ni. Buat penuh kesabaran ye. In Sha Allah menjadik.


Kbai. Doakan urusan aku dipermudahkan ye?




You May Also Like

6 COMMENT

  1. Thank kak Rrai! Appreciate sangat-sangat sebab sudi curi masa nak buat tuto ni. ^^

    ReplyDelete
  2. hai.
    aida terjah ni selepas blogwalking challenge rrai :)
    nak buat jugak ni. tapi segan, bukan nyer ramai yg lepak blog :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  3. That why Rabia suka blog walking blog kak Rai

    ReplyDelete
  4. Tq kak rai share, saya pun ade share cara simple. hihi

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..
    saya sudah follow anda

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
  6. Thank you share. Saya dah try letak online user hari tu refer tutorial awak ni hehe ;)

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.