Font Comel dari Dafont Part 1

by - 12:03:00

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Font memainkan peranan yang sangat penting lebih-lebih lagi bagi pemilihan font untuk header blog. Kalau untuk buat slide presentation, pemilihan font yang cantik akan lebih menarik minat orang untuk tengok slide kita tu. Tapi, pilihan font hendaklah sesuai dengan keadaan okay. Jangan gunakan jenis font yang susah orang nak baca. Kalau audience kau banyak budak, sesuai lah guna font handwriting comel-comel. Kalau audience kau ramai dewasa, guna lah yang bersesuaian. Next time aku kongsi pulak font yang formal sikit tapi takde lah hambar sgt hahaha. So takde lah asyik guna Arial atau Times New Roman jee kan. Hehe. 

Dulu aku mmg selalu sgt download font. Pantang ada font baru, mesti nak download. Yelahhh, aku kan buat tempahan edit blog orang dulu. So mmg banyak gila font kat laptop aku. Lepastu next tempahan bila orang tengok portfolio, dia request nak font macam tempahan sebelum ni, mmg menjajau lah aku mencarik font nama apa lah aku guna dulu kahhkahh.

Font yang aku nak kongsikan ni adalah dari DAFONT. Ingin aku tegaskan bahawa ianya bukanlah rekaan aku yee. Korang boleh klik pada link download dan kalau nak donate to author amatlah dialu-alukan. Hehee. Aku cuma kongsikan font yang aku rasa comel di mata aku. Harap-harap comel jugak lah di mata korang.


1. Jellysugar  by QueenType



2. Kepo Coffee by 7NTypes



3. Metultah by 7NTypes



4. Borjuis by 7NTypes



5. Christiany by 7NTypes



6. Chrisye by 7NTypes




7. Salahe by Agung Rohmat



8. Beautype by Ibnu Utomo



9. Muliana by Zulkhairi M Salleh



10. Hodgepodgery by Brittney Murphy Design



11. ArohA by Attype Studio


Download: https://www.dafont.com/aroha-2.font

12. Garatlo by Phitradesign


Download: https://www.dafont.com/garatlo.font


CARA NAK DOWNLOAD FONT :

  • Klik pada link download yang aku bagi di bawah.
  • Cari button mcm di bawah ni dan klik. Save lah kat mana-mana folder korang.


  • Bukak folder yang korang save tadi. Right klik kat font tu dan sila extract files.
  • Dah extract, bukak folder font tu dan klik pada font tu. Selalunya dalam bentuk .ttf, .otf atau .fon. Klik Install.
  • Selesai.

PERINGATAN: Untuk extract files, korang perlu ada winrar kat laptop/ komputer korang tu ya. Selalunya setiap laptop mmg dah di install winrar. Kalau takde, korang download lah. Heheh



Sekian, terima kasih.

You May Also Like

5 COMMENT

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.