Saturday, 31 March 2018

Perkara Mengenai Perlis Korang Kena Tahu!

11:49:00 3 Comments

MENGENAI PERLIS
ABOUT PERLIS


Siapa je tak tahu mengenai negeri Perlis kan? Sebut je Padang Besar, semua tahu! Padang Besar merupakan tempat wajib singgah kalau bercuti ke Langkawi. Sebab jarak yang dekat dan keistimewaannya kerana terdapat banyak barang-barang yang dijual pada harga yang sangat murah. Mak-mak kalau pergi Padang Besar mesti borong barang-barang rumah seperti periuk lah, tikar lah. Untuk pengetahuan korang, perlis ni negeri terkecil di Malaysia. terletak di utara Semenanjung Malaysia dan bersempadan dengan Provinsi Satun dan Songkhla, Thailand di sebelah utara, dan Kedah di sebelah selatan. Perlis menjadi sebuah negeri yang berdaulat pada 20 Mei 1843 apabila Siam melantik Syed Hussain Jamalullail sebagai Raja Perlis. Bermula dari tarikh itu, Perlis yang asalnya sebuah daerah jajahan Kedah bertukar menjadi sebuah negeri naungan yang berdaulat.

MENARIK DI PERLIS
WHAT TO DO IN PERLIS/ INTERESTING PLACES IN PERLIS


1.Masjid Al Hussain, Kuala Perlis
Digelar sebagai masjid terapung, masjid Al Hussain ini mempunyai reka bentuk yang sangat cantik dan indah. Dibina di tepi pantai Kuala Perlis dan berdekatan dengan Kuala Perlis jetty, oleh itu, pemandangan di masjid ini sangat mengagumkan lebih-lebih lagi pada waktu matahari terbenam. Tempoh masa untuk masjid ini disiapkan lebih kurang 4 tahun dan membelanjakan kos sebanyak kira-kira 12 juta. Yang menariknya, bagi mewujudkan sentuhan alami yang diadaptasikan oleh faktor persekitarannya yang berlatar-belakangkan pantai dan lautan, dinding masjid ini tidak dicat sebaliknya sekadar menggunakan batu-batuan jenis koral, kuartz, granit, marmar dan pebbles. Masjid terapung tersebut juga memiliki menara puncak berkembar berbentuk heksagon atau segi enam pertama di dunia. Nak tahu kenapa dipanngil sebagai masjid terapung? Ini kerana, masjid ini dibina di atas keluasan tapak 1.21 hektar iaitu 0.8 hektar di atas laut dan 0.4 hektar di kawasan darat menjadikan masjid berkenaan dilihat terapung dari jauh.


2. Gua Kelam Gua Kelam adalah salah satu gua yang memiliki keunikannya yang tersendiri di Malaysia dengan gua batu kapur yang panjangnya 370. Taman Rekreasi Gua Kelam sangat terkenal dengan pemandangan yang mempesonakan di mana korang masuk melalui jalan yang lain dan keluar di lokasi yang berbeza. Nak berjalan kat dalam Gua Kelam ni, korang boleh melalui jambatan kayu. Jadi, tak perlu risau sbb jambatan tu sangat memudahkan perjalanan korang sepanjang korang berada dalam Gua Kelam. Bayaran nak masuk pun murah. Bagi dewasa hanya RM1 sahaja manakala kanak-kanak hanya 50sen. Sangat berbaloi.


3. Hutan Lipur Bukit Ayer Taman rekreasi ini terletak betul-betul berhampiran dengan Taman Ular dan Reptilia Perlis di mana pelawat boleh mengalami pemandangan dan bunyi hutan hujan tropika. Kat sini juga ada sungai dan kebiasaannya menjadi pilihan pengunjung untuk bersantai berkelah bersama ahli keluarga. Ada juga tempat bbq dan tapak perkhemahan jadi korang boleh berkhemah sekali kat sini tau! Best kan?


4. Padang BesarTerletak di sempadan Malaysia-Thailand, Padang Besar sesuai untuk semua orang yang suka berbelanja apatah lagi korang boleh dapat barang-barang di sini dengan harga yang murah. Kalau beli borong, lagi murah tau!


5. Taman Ular dan Reptilia Perlis
Di sini, terdapat lebih daripada 150 ekor ular yang terdiri daripada 34 spesies dipamerkan. Korang bukan sahaja boleh melihat pelbagai jenis ular, tapi korang juga berpeluang untuk bergambar dengan ular tau. Jangan risau, sbb ular-ular yang dibenarkan untuk bergambar ni sudah dijinakkan dan akan ada yang memantau dan membantu korang. Takkan lah dia nak biar kau je dengan ular tu. Siapa tak takut kan? Kat sini bukan ular je dipamerkan, tetapi terdapat haiwan lain seperti burung, arnab, hamster, kura-kura, kala jengking, iguana dan banyak lagi spesies lain. So, amat berbaloi kalau korang datang ke sini.

Lokasi di atas hanyalah antara tempat menarik di Perlis. Terdapat banyak lagi tempat-tempat menarik yang korang boleh kunjungi sekiranya korang datang ke Perlis antara tempat-tempat yang lain adalah Taman Rekreasi Tasik Melati, Galeri Diraja Arau Perlis, Bukit Keteri, Taman Herba Perlis, Hutan Lipur Bukit Kubu, Tasik Timah Tasoh, ATV Maneq Hills Adventure, Taman Negeri Perlis, Canopy Walk SPF Ayer Keroh, Taman Rekreasi Bukit Jernih, Wang Gunung, Ladang Tebu Chuping, Menara Pandang Wang Kelian, Muzium Kota Kayang, Kampung Ujung Bukit, Masjid Alwi, Pusat Ekuin Perlis, Ladang Nipah Kipli, Kuala Perlis, Taman Bunga Kertas Tuanku Lailatul Shahreen, Taman Anggur Perlis, Pasar Wang Kelian dan banyak lagi tempat menarik!

APA MAKANAN BEST DI PERLIS?
WHAT TO EAT IN PERLIS?

1. Medan Ikan Bakar

kan Bakar juga popular di sini. Ikan ini diasinkan dan dibakar di atas arang dan diletakkan dengan limau dan direndam dalam sos cili khas.

2. Jeruk Maman

Sejenis acar sayur yang ditapai dengan garam dan air selama tiga. Ia biasanya disajikan dengan bawang dan cili.

3. Pekasam

Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).

Mesti korang pun tahu, pekasam ada disebut dalam peribahasa Melayu,

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.

Hehehehee

4. Sira Belinggai

Apabila buah belantani matang, petani akan mengeluarkan kandungan buah ini dan dicampurkan dengan santan untuk membuat sira yang biasanya dimakan semasa minum teh.

5. Nasi Ulam

Makanan tradisional Perlis di mana nasi campur dengan beberapa jenis ulam. Lada dan ikan kering kemudian dihancurkan dan ditambah bersama untuk meningkatkan rasa.

6. Laksa Kuala Perlis

Makanan sedap ini mesti ada di Perlis. Lobster, yang diperbuat daripada tepung beras kemudiannya diisi dengan kuah yang dibuat dari ikan rebus dan rempah-rempah lain.



HOTEL/ RESORTS DI PERLIS

1. Hotel Sri Malaysia Kangar

Hotel Seri Malaysia Kangar terletak betul-betul di pusat bandar, jadi pengunjung mudah untuk menikmati tarikan dan aktiviti di bandar ini. Pengunjung yang datang ke hotel inu boleh melawat tarikan utama di bandar ini seperti Arulmigu Arumugaswamy Dhevasthanam, Remidis Clinic, The Store di Pusat Bandar Kangar.

2. Putra Brasmana Hotel

Putra Brasmana Hotel terletak di lokasi strategik di Kuala Perlis. Merupakan salah satu kawasan yang paling popular di bandar tersebut. Dari sini, pegunjung boleh pergi ke seperti Muzium Kota Kayang, Masjid Al Hussein, Komalaut Seafood Complex, dan Terminal Feri Kuala Perlis.

3. Putra Putri Lodge

Putra Putri Lodge dibina untuk memperbaiki landskap Repoh dengan menaikkan bangunan berusia 35 tahun yang menyeluruh dan memberikan pengunjung pilihan alternatif bagi penginapan yang berpatutan dan selesa. Nama "Putra Putri" diperolehi oleh para pendatang yang terletak di Taman Putra Putri, sebidang tanah yang dimiliki oleh Raja Perlis.

4. Putra Regency Hotel

Sepanjang hari anda boleh menikmati suasana yang santai dengan kolam renang (kanak-kanak), kolam renang luar. Putra Regency Hotel merupakan tempat yang ideal bagi penginapan pelancong yang mencari keindahan, keselesaan dan kemudahan di Kangar.

Tak susah pun nak cari hotel atau tempat penginapan kat Perlis. Homestay pun ada banyak kat sini. Di atas ini hanya antara hotel menarik di Perlis sahaja. Kalau nak senaraikan kesemua, memang banyak sangat!



MACAM MANA NAK PERGI KE PERLIS?
HOW TO GO TO PERLIS?

1. Dengan Kapal Terbang

Malangnya, tiada perkhidmatan penerbangan terus ke Perlis. Pelawat perlu terbang ke Alor Setar (Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim) kemudian naik bas atau teksi ke Kangar yang akan mengambil masa kira-kira 45 minit bergantung kepada lalu lintas.

2. Dengan Kereta Api

Dari Kuala Lumpur dan Butterworth, pengunjung boleh ke Perlis melalui KTM Senandung Langkawi yang akan berhenti sama ada di Arau atau di Padang Besar Thai-Malaysia.

3. Dengan Bas

Terdapat dua pembekal perkhidmatan bas berbeza yang menunggang dari KL terus ke Kangar setiap hari, Express National and Express PPMP. Manakala dari Butterworth, hanya Ebban Express beroperasi setiap hari ke Perlis.

Aku harap entry ini dapat membantu mereka yang sedang merancang untuk melancong/ holiday/ trip/ backpacking/ bercuti ke Perlis. Rancanglah perjalanan anda demi kesejahteraan sepanjang perjalanan. Cehhwahhh. Welcome to Perlis!

Monday, 19 March 2018

Puas hati dengan servis Nz Wajah Sri AndamaN

15:00:00 5 Comments
ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Umum mengetahui bahawa pada 24 Februari yang lalu, aku telah selamat diijab qabulkan dan sah menjadi seorang isteri. Alhamdulillah. Bersyukur sangat-sangat segala persiapan dipermudahkan dan majlis berjalan lancar. Boleh dikatakan 98% perihal majlis kahwin aku ni mak aku yang uruskan. Syukur sangat-sangat sbb Mak aku mmg banyak tolong uruskan segala macam benda, beli itu beli ini, booking itu booking ini, boleh dikatakan almost semua dia lah uruskan. Well aku mmg tak pernah menidakkan pilihan Mak aku. Sbb aku tau pilihan Mak aku selalunya sentiasa tepat. Kahkahh.

So when it comes to MAK ANDAM, aku memang serahkan 100% kat Mak aku. Yelah aku ni jarang gila weh pergi majlis kahwin. Mana lah aku kenal mana-mana mak andam kat Muar ni. Luckily Mak aku mmg sejenis yang rajin pergi kenduri kahwin orang, so dia kata, kita ambik Cik Gayah je lahh. Dia makeup pun cantikkk mak tengok. Aku pun, "siapa pulak Cik Gayah ni?", Rupanya beliau adalah mak kepada kawan aku iaitu Atul. Atul ni boleh dikatakan kawan lah walaupun kami lain sekolah dan lepak pun aku tak pernah dgn dia ni. Cuma Darjah Khas je pernah sama dengan dia. Tapi tak tegur pun masa tu sbb masing-masing lain sekolah rendah. Kampung dia ni sebelah kampung aku je. Lepastu 2 tahun lepas aku pergi trip ke Langkawi, kebetulan dia ada and she so friendly. Rasanya tu lah last time aku jumpa dia. Lol. Aku mmg kawan dgn dia kat media sosial so mmg tahu dia ada buat make-up kahwin, make-up tunang, pelamin semua ni. Mak dan ayah aku mmg taknak lelaki or mak nyah yang makeupkan aku so mereka dah sepakat setuju nak ambik Nz Wajah Sri AndamaN sebagai mak andam.

Dari segi bayaran aku rasa harga sangat berpatutan dengan hasil yang diberikan. Aku ambik pakej baju kahwin baru, siap veil & crown, make-up nikah & make-up sanding, hias bilik, pelamin, sekali dgn barang2 mcm kipas tangan, payung, alas duduk masa nikah tu lagi apa ekh? Lupa. Pelamin aku tak sampai 10k pun. Alhamdulillah cantik, tak roboh pun sbb pengantin dua-dua gemokkk hahahaha. Actually pakej baju kahwin sedia ada akan murah sikit harga dia dan berdasarkan pemerhatian aku kat kedai tu, baju-baju dia semua cantik-cantik. Tapi sebab aku dah berkenan dengan baju kahwin pakej baru maka pakej tu lah yg aku ambik. Hahahaa. Demand kau kan! 

Both Atul, her mom and her dad are so friendly. Jadi kita yang nak kahwin ni pun have no problem to discuss and explain what we want. Pelamin aku tu pelamin request. Aku yang nak macam gitu pattern dia. Nak ada bulat kat belakang tu konon-konon. Nak ada bunga-bunga tapi taknak messy sangat. Ceh. Mula-mula risau jugak, boleh ke aku main request-request ni. Tapi Atul dengan Cik Gayah kata okay boleh je nanti diaorang buat ala-ala mcm gambar aku kasi tu. Yeayyy! Suka! Hehe


Kat atas ni adalah lokasi pelamin aku.  Nak tau kat mana? Kat garaj! Garaj aku betuk dia L so selepas dibincang oleh mak aku dan mak andam, maka mereka pun setuju buat pelamin kat sini. Aku ikut jelah mana-mana, aku on je janji dapat kahwin. Kahkahhhh. Gataiii. Tak salah aku, mak andam datang buat pelamin ni sehari sebelum majlis. Cepat gilaaa siap tauu.


And taraaaaa! This is my pelamin! I love it. Bulatan kat belakang kerusi tu lah aku dok berkenan sangat KAHKAHHH. Kalau tengok depan-depan lagi cantik tauuu. Dalam gambar nampak kecik tapi sebenarnya besar jugak pelamin ni. 

Kat bawah ni pulak antara gambar-gambar sebelum dan selepas majlis.


Malam sebelum selamat jadik bini orang. Sebenarnya nak tunjuk bunga kat belakang tu je heheh.


My friends. Oh ya yang pegang prop geng zaman sekolah tu lah mak andam I hokeh. Gojes tak gojes mak andam aku ko hadeee?


Antara kawan-kawan zaman sekolah rendah. Yang ketika ini aku rasa aku p hantar keluarga mertua ke kereta dan mereka ambik kesempatan posing kat pelamin ni hahahaa. Thanks for coming guys!


Me and husband. Alhamdulillah. Finally he's mine dan sila lah jaga jarak anda sebab bini dia ni nampak je acah-acah ayu dan innocent tapi kalau nak rasa kena kejar dengan parang cuba lah.

Baju yang aku pakai warna krim ni baju masa nikah. Lepas nikah, jurukamera tarik ke pelamin untuk ambik gambar. Baju ni aku beli sendiri. Dengan harapan kalau tak gemuk, boleh buat baju raya kononnya. Baju nikah/ kahwin kalau tak RM 200-300 ke atas memang tak sah. Maka ber sabar lah dalam mencarinya ya. Aku p Jakel, masatu ada sale, ingatkan murah sekali mak aih mahal bebenor harga baju kahwin dia. Maybe its because baju kahwin? Banyak manik dan labuci labubuu semua. Tapi yang aku beli ni ada manik-manik bagai jugak. RM 200. Aku beli kat PKNS Shah Alam. Kat sana banyak jugak baju-baju kahwin cantik-cantik dan yang penting berpatutan dan murah!! So dari yang aku jumpa RM 600, aku boleh dapat RM 200 je wahh wahhhh bijak kan aku. Baju ni aku beli awal. Pakej baju nikah pun ada sekali sebenarnya. Tapi dah terrrrrr beli, so proceed je lah pakai baju krim ni.


Baju maroon ni lah baju masa bersanding. Aku suka. Warna dia gelap so takde lah nampak aku gemok sangat. Plus, my husband look so good with the baju sanding. Thanks Kerol and family for coming. Camilla comel betul geram je tengok pipi dia.


Ya its me. Aku takdelah ploles kalau tak pakai apa-apa ni. Muka ada parut jerawat bagai. Makeup really help me on my wedding. Thanks! Yang make-up aku adalah Atul dan mak dia. Kedua-dua mereka mmg pandai make-up orang. Atul ni nampak je muda tapi dia make-up lawa jugak. Sebaya aku weh! While me, nak pilih foundation pun masih terkial-kial.

Aku sangat recommend Nz Wajah Sri AndamaN pada mereka-mereka yang cari mak andam for your wedding or engagement. Paling penting, harga tak mahal sangat dan munasabah. Senang nak berunding dan peramah. Peramah tu sangat memainkan peranan ok dalam melayan customer. Aku kalau p mana-mana kedai kalau seller bongkak aduh palatnya nak repeat pergi situ lagi. Kalau aku pun tengah takde mood, mmg jelingan tajam jelah aku kasi. Mereka cover sekitar Muar, Ledang, Tangkak, Johor,  paling jauh Atul bgtau aku, Terengganu sana dia buat.

Maklumat lanjut boleh lihat di facebook di bawah: 


About: Wedding planner , all event planner, make up for event & dinner , catering, Canopy & mini cup ABC for dessert wedding

Review ini ikhlas dari hati. Tidak dibayar oleh mana-mana pihak dan bukan atas dasar kawan dengan kawan. I did this review because I think people should know and I really satisfied with their service.

Thanks for reading!


Birthday Giveaway by Mrs Pip

10:33:00 5 Comments
Dah lama tak join GA. Hehee. Hari ni tiba-tiba terrrajin pulak. Good luck! GA ni akan tamat pada 8 April 2018, dan pemenang akan diumumkan, insyallah dalam masa seminggu selepas GA tamat.

Friday, 9 March 2018

Ceria dengan CARRIE JUNOR

09:31:00 5 Comments

Kita telah mencapai zaman di mana teknologi mula mengambil alih interaksi ibu bapa dengan anak-anak secara perlahan-lahan. Kanak-kanak yang terdedah kepada teknologi akan lebih cenderung ke arah menjalani gaya hidup tidak aktif kerana leka dengan alatan gajet. Kanak-kanak secara semulajadi gemar bermain dan mereka seharusnya digalakkan untuk menjadi aktif. Latihan sukan dan permainan memberikan peluang untuk anak-anak bersenam bagi memastikan mereka kekal sihat dan membantu perkembangan fizikal mereka. 

Bermain dengan air merupakan aktiviti yang paling dinantikan kanak-kanak, dan waktu mandi sememangnya merupakan masa yang paling sesuai untuk bermain bersama permainan mereka. Walaupun mainan seringkali dilihat sekadar permainan dan sesuatu yang menyeronokkan, namun ia sebenarnya lebih dari itu. Mainan sekurang-kurangnya dapat menyediakan peluang untuk si manja belajar dalam pelbagai aspek pembangunan diri. Ia menyediakan ruang untuk kanak-kanak mengukuhkan kemahiran fizikal mereka, menggilap kemahiran sosial dan emosi, serta meningkatkan perkembangan bahasa dan pertuturan. 

Direka untuk mencetuskan keriangan kepada kanak-kanak, CARRIE JUNIOR telah me reka 6 figura mainan comel yang dikenali sebagai ‘Sukan Ria’ bagi membantu perkembangan imaginasi dan minda mereka. CARRIE JUNIOR bukan sahaja sentiasa menggalakkan keseronokan masa mandi, ia juga turut menekankan amalan nilai murni di dalam interaksi semasa bermain dengan permainan dengan cara yang kreatif dan imaginatif. 

Sebanyak 6 figura mainan comel yang terdiri daripada CARRIE JUNIOR- si gajah yang gemar bermain bola sepak, SPEEDY TOMMY- si kura kura yang terpantas di atas trek larian, TUFFY TEDDY- si beruang yang paling kuat, DRIBBLY MINKY- si racoon yang mahir dalam sukan hoki, SMASHY MACKY- si monyet yang tangkas bermain ping pong, dan juga trofi kejohanan sukan yang akan di bungkus setiap satu di dalam setiap produk CARRIE JUNIOR bersaiz 700ml. 

Sama seperti pembungkusan CARRIE JUNIOR sebelum ini, koleksi mainan baharu ini akan disembunyikan di dalam ‘ruangan rahsia’ yang akan menempatkan figura mainan ‘misteri’ dan menggalakkan anak-anak untuk meneroka, merangsang sifat ingin tahu dan memberikan mereka keseronokan. Dengan koleksi mainan CARRIE JUNIOR Sukan Ria yang baharu, masa mandian si manja pasti akan menjadi satu pengembaraan yang menyeronokkan kerana dapat menggunakan imaginasi mereka. 

Koleksi figura CARRIE JUNIOR & Buddies boleh didapati bersama mana-mana variasi CARRIE JUNIOR Baby Bath, CARRIE JUNIOR Baby Shampoo, CARRIE JUNIOR Baby Hair & Body Wash serta CARRIE JUNIOR Kids Shampoo bersaiz 700ml 

******** 

Tentang CARRIE JUNIOR 

CARRIE JUNIOR merupakan rangkaian premium penjagaan diri si manja yang membantu merapatkan hubungan ibu bapa dengan si manja melalui waktu mandian yang menyeronokkan. Rekaan pembungkusan yang menarik dan berwarna warni membantu kanak-kanak mencetus imaginasi di dalam bilik mandi. 

Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan anda pelbagai pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa segar dan bersih sepanjang hari. Carrie Junior yang bertindak membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan harian. 

Diiktiraf Halal, rangkaian Carrie Junior termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

______________________________________________________________

Sebenarnya bukan kanak-kanak sahaja, kita yang dah bukan taraf kanak-kanak ni pun suka dengan carrie junior tau! Kalau dulu-dulu selalu rembat body wash carrie junior adik aku. LOL. Why? Sebab wangi ! Hahahahaa

Jangan lupa dapatkan carrie junior sekarang! Ada mainan percuma!!