ABOUT POLICY TUTORIAL FREEBIES REVIEW TEMPAHAN

ANABIHA'S BIRTHDAY GIVEAWAY


Prizes list:

1. Top up RM5 x1

2. Shawl glitter x2

Special Prize: Re-edit simple template


Klik banner untuk join.






Giveaway Tunai RM200 By ELIHJAPAHAR.COM


Hadiah-Hadiah Giveaway:
Pertama - Tunai RM60
Kedua - Tunai RM40
Ketiga - Tunai RM30
Keempat hingga Kesepuluh - Top Up Bernilai RM10


Giveaway ini akan berlangsung dari 13 Ogos - 22 September 2016. Senarai pemenang akan diumumkan pada 23 September 2016, pada jam 8 pagi.

Klik banner untuk join.



Kenapa bajuwarnacoklat?



ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Aku berblog sebenarnya sejak tahun 2012. Masa tu berblog cuma untuk suka-suka. Nak ceritakan pasal entry peribadi. Entry bercinta dengan buah hati. Entry keluar berjalan dengan kawan-kawan. Memang mostly personal punya entry. Sajak entah apa apa pun aku pernah bikin tau dulu. Lepas tu bila sel-sel otak dah mula berhubung dengan baik, maka aku pun refresh balik blog, delete semua entry mengarut dan tak berilmiah tu semua hahahahaa. Cara penulisan pun entah pape. Buat malu je kalau baca balik. Blog aku mmg pernah terabai untuk jangka masa yang agak lama bila aku start masuk kolej dulu. Mmg tergendala habis lah. Berbulan2 tak update pun pernah. Tapi lepas tu bila cuti sem aku bergiat aktif semula. Pernah terfikir nak stop berblog/delete blog, tapi aku decide just ignore my blog for a while and not to delete this blog. Sebab macam sayang nak delete.

Domain [www] ni pulak tak silap tahun lepas aku bikin. Blogger myideakini yang tolong setting apa semua. Aku just bayar je untuk setahun punya domain. Oh ya korang kalau nak suruh org buatkan domain dgn harga murah boleh suruh blogger myideakini. Sangat pantas dan murah. Goyang kaki makan jajan, tup tup blog kau dah jadi www dan ada dot com kat belakang.

Bila dah pasang domain, makin bertambah sayang pulak kat blog ni. Acehhceh. Jadi mmg idokk ler nak delete oi. Lagipun blog ni pun boleh jadi sumber untuk jana pendapatan sampingan aku melalui tempahan edit blog.

Nama bajuwarnacoklat ni pulak actually aku dapat secara spontan termenjelma kat kepala otak masa mula-mula buat blog dulu. Dan untuk pengetahuan korang sejak bubuh nama bajuwarnacoklat tu, aku tak pernah tukar nama blog. Bajuwarnacoklat. Kan senang gittew nak ingat? Tak gitu? HAHAHAHAA. Poyo.

Unless lah kalau aku bikin, bajuwwarnewchocholate ke aje mmg nak kena bagi kaki nak google pun susah. Pilih nama blog yang senang-senang je. Yang mudah orang ingat. Yang senang nak lekat kat kepala orang. Nama bajuwarnacoklat ni pun aku tak sangka ada jugak kawan kawan aku yang aku nak jumpa pun payah, tapi nama blog aku dia ingat hahahaaa. Kawan aku cakap, nama blog aku senang dia nak ingat, so tak kan dia lupa pulak. Hahahaa. Thenkiu muah muah


Kenapa bajuwarnacoklat? Banyak sangat ke baju warna coklat kau? KAHHKAHHH. Sebenarnya takde lah banyak pun. Masa zaman aku mula2 berblog dulu, aku SUKA beli baju/blouse/baju kurung warna coklat. Masa kat kolej pun aku suka pakai tudung kaler coklat. Agaknya kat situ lah dapat nama kot. Plus warna coklat ni actually warna peberet gua.

Tapi skrg baju aku warna warni je semuaaaa. Takde pun semuanya warna coklat. Mak aku pernah tegur dulu, baju aku banyak sgt kaler hitam dgn coklat. Hahahaa. So aku pun start lah beli kaler kaler pelangi pulekkk. Agak agak kalau nama blog aku bajuwarnahitam korang nak singgah tak? Dah macam blog ape tu nama yg serba hitam tu gothic ke black metal ke apa. Yg aku tahu century gothic je hahahahaaa. Uishh scary je Jahhh kalau nama blog aku bajuwarnahitam. Tp kalau aku terer silat boleh gak ekh pakai nama bajuwarnahitam? Hahahh. Nampak segak sikit. Ni silat pon taktau takyah berangan Rrai.

Masa nak tukar ke domain pun actually aku taknak guna dah nama bajuwarnacoklat ni. Sbb aku nak letak nama aku kat nama blog. Tapi aku rasa macam orang lagi ingat bajuwarnacoklat instead of nama aku. HAHAHAHAAA. Blogger-blogger lain pun sarankan supaya aku kekalkan je nama bajuwarnacoklat sbb dieorg pun dah familiar dgn nama tu. Maka aku pun ambil keputusan untuk kekalkan nama bajuwarnacoklat.

Semoga nama bajuwarnacoklat ni bawak luck yang melimpah ruah di masa hadapan. Hehee. Tak sangka pulak aku yang nama ni berkekalan sehingga ke hari ini. Sbb serius masa mula-mula letak nama ni, dalam kepala aku, alaa nama ni kan boleh tukar hahahaa. Tapi dah tahun 2016, tetap rasa sayang nak tukar nama.

Blog korang pulak apa sejarahnya? Hihii. Cuba share sikit.

Tataa!







Tutorial: Letak Lagu Youtube Dalam Blog

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Haiiiiiiiiiii. Kalau siapa yang baru bukak blog aku selepas pukul 10:54pm ni mesti perasan blog aku ada pasang lagu setelah sekian lamanya aku tak letak lagu dlm blog HAHAHAHAAA. Dulu dulu aku mmg rajin laa jgk letak lagu dlm blog. Tp lepas tu aku tak letak dah. So skrg ni bila terasa nak letak lagu, aihhh cemana ekh nak letak? Hahahaa. Buat buat tak jadik. Tuto ni koding kredit to Kak Lyssa comel. Lepas aku buat ikut tuto ni, tak menjadik. Sbb aku salah letak url link lagu tu. Aku fikir link yang kat atas sekali tuu hahahaa. Jenuh la fikir tang mana salah awat lah tak berbunyik lagu kat blog aku. Lepas tu aku try je letak kod yg kat embed. Eh jadik pulak. Hahaha. So bagi tidak melupakan aku yg pelupa ni, maka aku pun ter-rajin nak bikin tuto ni so next time aku refer sini ja takut lupa lagi hahaha.

(1) P kat Layout dan klik Add a Gadget, kemudian klik kat Html/JavaScript
Copy kod di bawah dan paste. Save.

<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/Age-siiiwer?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font>


</div>

(2) Yg merah tu korang gantikan dengan url lagu. Refer gambar kat bawah ni. Biru tu pulak, boleh letak apa-apa ayat korang suka.


Copy kat mana2 kod yang embed tu. Notepad or whatsoever. 

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/afbLpMiynDA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kemudian, copy sahaja yg mcm aku merahkan tu. Tu lah url lagu tu. Paste kat tempat url lagu kod (1) k.

Aku rasa aku ja kot lupa acaner nk letak lagu dlm blog. Sbb kalau dulu2 punya, kod embed dia lain. Hahahaa. Lagu ni aku taktau la sampai bila bertahan. Sbb aku bukan boleh bertahan lama pun kalau letak lagu dlm blog ni. Lagu aku pasang ni lagu drama eah? Sbb aku pernah dengar sekali dua je camtu kat tv [aku kat dapo, tv tu kat ruang tamu]. Tersuka pulak. Haha. Aku mmg sangat jarang tgk tv. So mana tau lagu ni ost drama apa.

Tapi lagu ni sedih lah pulak bila dah dengar ulang2. Hahahaa. Nah aku belanja video live penyanyi dia.



Tataaa!






Mini Giveaway Lucky Nine



Penyertaan berakhir 2 September 2016

TW: @NRraihnh






TUTORIAL: Center Header Blog [Denim]

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tutorial ni untuk template denim sahaja ya. Lets start.

Cari kod ini:

#header {

Korang akan nampak bawah dia ada kod-kod macam ni:

width: 760px;
margin: 0 auto;
background-color: transparent;
border: 1px solid transparent;
color: transparent;
padding: 0;
font: normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;

Yang aku merahkan tu, tukar kepada width header korang. Jangan letak 0px tau. Sila letak excatly ikut angka width header korang. Macam mana nak tahu width header blog? K. Korang ada photoscape tak? Photoscape selalu ramai org ada download sbb photoscape mmg sangat senang nak guna berbanding Adobe Photoshop. Buka photoscape korang, then bukak gambar header korang tu.



Nampak tak yg aku merahkan tu? 800 tu adalah width gambar tersebut. 276 ada height gambar tu.

Takde Photoscape? Takpe. Bukak Paint. Tau tak Paint tu apa? Tgk gambar kat bawah. Paint ni rasanya semua ada. Benda wajib dlm laptop. Hahahaa
Bukak paint tu. Lepastu open gambar header korang.



Nampak tak anak panah biru tu? Nampak tak 800 tu? Haa. 800 tu lah width header/gambar tersebut.

Itulah antara cara-cara untuk tahu width header blog/apa2 gambar. Actually width denim ni ikut suka hati korang nak buat berapa masa edit header tu. Macam aku, saiz body blog tak silap aku 1100. Tapi width header aku 800. Kalau nak saiz header sama dgn body pun okay. Korang sama kan je nombor tu. Lepas tu masa edit header, buat saiz width dia ikut body.

This is quick tutorial. Hahaha. Sbb ada orang tanya. Harap tutorial ni dapat membantu. Selamat mencuba!








GA Tamat


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Hai. Di sini aku nak maklumkan bahawa GIVEAWAY yang aku anjurkan telah tamat. GA apa? Rujuk entry INI. Sebanyak 2142 komen telah diterima. Fuhhh. Banyak tu. Jadi, untuk cari siapakah gerangan yang komen paling banyak tu, korang kena la bersabar yaaa. Sebab aku kena kira lebih dari sekali. Komen korang pulak dua ribu lebih. Takut ada sebarang kesilapan, jadi aku kena bawak bertenang dan keep calm dalam mengira kesemua komen-komen tersebut. Hehehehe. So, pengumuman pemenang mungkin lambat sedikit okay. Kalau awal September boleh? Harap korang tak marah yeee. Aku kena kira betul2 ni tak boleh kira sambil layan lagu lah gamaknya hahahaha. Terima kasih kepada semua yang join. Serius tak sangka korang sudi join dan komen banyak2. Terima kasih k.





Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh





Hadiah2 merupakan:
1. Fridge magnet Amsterdam x 4

2. Key chain Holland x 3

3. Coin purse Amsterdam x 3


- Pemenang2 akan ditentukan samada melalui cabutan dan jugak perkara2 lain...
- Kalau sempat, keputusan akan diumumkan pada 25/9/2016.
- Keputusan penganjur adalah muktamad.
- Segala bantahan dan surat menyurat tidak akan dilayan..

Good Luck korang!


Giveaway RM400 By AsyaAmin!



Syarat penyertaan :
1. Blogger Malaysia
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :
4. Bahagian sponsor :

Follow SEMUA. Highlited. (exceptional to those yang tiada Instagram dan twitter. But please do mention if you don't have Instagram and Twitter account)

(Follow)

(Follow)
Like page Facebook (Wajib)

(Optional)

(Wajib)

(Follow)

(Wajib)

(Follow)

(Follow)


5. Buat entry bertajuk "Giveaway RM400 by AsyaAmin!"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy paste html code dalam box di atas)
7. Banner hendaklah dibacklink ke sini
8. Link penyertaan/url blog hendaklah ditinggalkan di kotak komen ini sahaja.



Senarai Hadiah :
Top Referral :
1. Wang tunai RM 150 x 1 pemenang
2. Wang tunai RM 60 x 1 pemenang
3. Wang tunai RM 40 x 1 pemenang


Random:
1. Photobook 6X6 INCI/40 Page/100 keeping gambar x 1 pemenang


2. -Blog review x 4 pemenang
-Bloglist selama 30 hari x 9 pemenang


3. -Topap RM 5 x 2 pemenang
-Blog Review x 3 pemenang

4. Topap RM 10x 9 pemenang



Penyertaan terbuka kepada semua blogger Malaysia.


Selamat Berjaya :)


Mula :
16 Ogos 2016
Tamat:
1 Oktober 2016


p/s: I state RM400 based on total overall.



FREEBIES: Cursor Nama [Request & Random]

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Haiiiii ! Ni saya nak kasi cursor nama yang saya maklumkan kelmarin. Rujuk entry INI. So siapa yang ada request tu sila tengok cursor nama kalian di bawah. Hihii. Siapa yang request tu aku buat dua version. Keduanya lain-lain font. Aku nak bgtau, cursor ni tulisan dia warna hitam. Jadi agak tak sesuai nak guna kalau background warna hitam legam. Tapi kalau nak guna pun boleh je sebenarnya. Sebab kat cursor tu punya "penunjuk" warna putih. Nampak tak? Yang segitiga penjuru belah kiri tu. Hahaha. Sukati aku je panggi penunjuk.

Untuk tutorial cara pasang cursor ni korang boleh refer kat SINI. Oh ya, those yang dapat cursor dua jenis font [yg request] korang boleh jugak guna dua-dua. Macam mana? Korang letak cursor lagi satu sebagai cursor bila sentuh link. Faham dok? Kalau nak letak cursor lain pun boleh. Contoh, lepas hover nak letak cursor "blogger" ke, "IloveLCW" ke, cursor bunga ke, terpulang korang. Bagi sesiapa yang nak aku buatkan cursor nama korang, komen kat bawah nama korang macam yang mereka-mereka ni buat kat entry INI. In Shaa Allah nanti aku buatkan freebies cursor nama part 2 pulak. Cuma jangan kasi nama panjang2 yee. Nama pendek je.

Aku ada juga buat cursor random. Aku main buat aje. Hahahaa. Kalau nak guna silakan. Just dont re-freebies k. Taataa! Semoga urusan korang dipermudahkan!

ps: Nak copy url cursor korang right click kat gambar cursor dan klik pada copy image address. 

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...