Monday, 29 February 2016

Tempahan Edit Blog : Shawal [Aku Bukan Innocent]

12:59:00 8 Comments
ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tempahan edit blog kali ni adalah dari Shawal. Pemilik blog aku bukan innocent yang sedang meningkat top top meletup melonjak naik namanya hehe. TQ Shawal. Tema untuk template ni dia nak simple je dan menggunakan kombinasi warna hitam, putih kelabu dan ada sikit hijau. Untuk full view korang boleh tgk kat blog beliau:



Ni untuk watermark pulak:
Siapa nak buat tempahan boleh hubungi saya di 019-6373 924. Wassap yaa. Atau boleh email di vendettatraveller@gmail.com.

Taaataa!






Fight For This Love

02:06:00 2 Comments

Too much of anything can make you sick
Even the good can be a curse, curse
Makes it hard to know which road to go down
Knowing too much can get you hurt

Is it better, is it worse? Are we sittin' in reverse?
It's just like were going backwards
I know where I want this to go, drivin' fast, but let's go slow
What I don't wanna do is crash, no

Just know that you're not in this thing alone
There's always a place in me that you can call home
Whenever you feel like we're growing apart
Let's just go back, back, back, back, back, to the start

Anything that's worth havin'
Sure enough worth fighting for
Quittin's out of the question
When it gets tough, gotta fight some more

"If its worth having, it's worth fighting for"

"When it gets tough, gotta fight some more"

Sunday, 28 February 2016

Segmen Bloglists azlindaalin.com Mac 2016

02:21:00 4 Comments

SEGMEN BLOGLISTS AZLINDAALIN.COM MAC 2016
Pencarian bloglists bagi bulan Mac 2016 di blog azlindaalin.com



Syarat-syaratnya :
Follow blog azlindaalin
Add To Circle Google+ Azlindaalin



Masukkan blog www.azlindaalin.com ke dalam bloglist anda.

Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen DI SINI

10 bloglists akan di pilih. Keputusan pemenang akan di beritahu pada 1 Mac 2016. Akan di masukkan teruske dalam bloglists www.azlindaalin.com dan InsyaAllah Azlinda Alin akan blogwalking setiap hari.


Tarikh mula dari 26 Februari 2016(Jumaat) sehingga 29 Februari 2016 (Isnin, Jam 11 Malam). 


Senang je,kan...

Saturday, 27 February 2016

5 THINGS I HATE MOST

23:29:00 9 Comments

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Aku nak ajak korang buat tagging questions 5 THINGS I HATE MOST pulak! Hehehe. Tadi baru lepas buat 25 Things That Make Me Happy. So I got inspiration from that one. Meh laa jemput jawab yg ni pulak yee yee hehehe. Kita dah tahu apa yang boleh buat awk happy. So nak tahu laa jugak kan apa yang awak tak suka. Hee

RULES: Buat satu entry bertajuk  5 THINGS I HATE MOST berserta gambar di atas dan list lima benda/perkara yang anda paling tak suka/benci. Mention siapa tag anda dalam entry tersebut. Anda juga dikehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu.

So! Here. My five things I hate most!!

  1. Taugeh!!! Ini mmg musuh nombor satu masa aku makan mee goreng atau makanan yang seangkatan dengannya. Selalu kalau makan kat luar aku akan cakap, TAKNAK TAUGEH YAA. Pernah sekali tu aku dah mention takmo taugeh dalam bakso tu lepas tu orang tu p letak taugeh segar bugar pulak tuu dalam bakso aku. Haha. Kuat jee aku bersuara, KAN DAH CAKAP TAKNAK TAUGEHHHHHH. Gigih laa aku jadi doktor pakar bedah kejap asingkan taugeh dalam mangkuk tu. Mesti ada yg annoy aku tak suka taugeh macam jijik sgt je taugeh tu. For sure taugeh tak salah. Tak berdosa pun. Cuma aku boleh rasa nk muntah kalau makan taugeh tu. Jadi sorry yaa taugeh sobb sob.
  2. Download failed. Network connection error. HAHAHAA. Siapa kaki download mesti pernah kena dan faham perasaan aku. 
  3. Cicak. Lipas. Labah-labah. Tiga serangkai ni kalau ku jumpa mmg I curse on the spot tanpa toleh kiri kanan. Tadi baru aku jumpa labah labah besor gedabak mak aihhh kau makan apa sampai besar camni oiii.
  4. A Hai to a very lame conversation.
  5. Tempoh sah anda akan tamat pada !@#$%^&* HAHAHAA. Aku jarang topup. Jadi aku tak sukaaaaa betul dpt mesej camni. Lagi parah kalau celcom dah bagitau aku ada tempoh ihsan selama 30hari blablablaa dan lepas tu nombor aku akan dipadam. Hahaha. Time tu kelam kabut laa I g topup oi.

So saya nak tag awak awak yang comel tengah baca entry ni dan juga nama-nama di bawah:


Uols yang tengah baca ni pun jemput jawab tauu!!

Good night!









25 THINGS THAT MAKE ME HAPPY

23:05:00 0 Comments

Create a new post + Insert picture above
List 25 things that make you happy
Mention the blog that have tagged you
Tag at least 5 bloggers & make sure they know they've been tagged!
Share your favourite quote of the week! (if none, then it'll be okay)

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Firstly sorry sebab lambat respons untuk ini. Hihi. Someone tag me so lets go find out my answer! Terima kasih tag kite kak!



25 THINGS THAT MAKE ME HAPPY

  1. Hot coffee.
  2. Tomyam.
  3. Soup.
  4. Mom's cook.
  5. Pie's wishes when I'm mad.
  6. Pie's call.
  7. Pie's stupid jokes.
  8. Pie.
  9. When I success download running man or whatever movie. 
  10. When my dad come home after months he's not around.
  11. When there's a lot of food/junk food/coklat/aiskrim/jajan in the kitchen/freezer.
  12. When I got something free. HEHEHEHEE
  13. Debab. [my cat]
  14. Rain. [as long I am not alone because I am pretty sad to be alone when its rain]. I know. Weird.
  15. Harry Potter's movie.
  16. Adding my makeup stuff even its not important to buy and even it didnt make me be beautiful or ploles or whatever I dont care.
  17. Bermalasan.
  18. Sleeping. HEHEHEE
  19. When you follow my blog.
  20. When you visit my blog and leave your comment.
  21. Listen to 4th Impact music/Fifth Harmony/Demi Lovato and Taylor Swift songs.
  22. Cheese cake muah muah
  23. School holiday.
  24. www.bajuwarnacoklat.com
  25. Because its me. And I deserve to be happy kakakakakaaa.



I dont want to tag anyone. Feel free to answer kalau rajin. Lagipun soalan tagging ni dah ramai buat sobsobbb ai jee lambat ni haa nk buat post.

Tataa!











How to make choco bubble rice| Resepi choco bubble rice mudah dan sedap!

15:47:00 33 Comments
ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Hari ni saya dengan kembang semangkuknya nak kongsi dengan pembaca bajuwarnacoklat how to make homemade choco bubble rice atau its usually known as choco jar, bubble jar, bubble choco in jar, choco rice in jar atau apa apa lah nama yang uols pernah dengar. Kuikuii. Ayat 'how to make' tu sumpah tak boleh belahh. Kayak gue ni pandai bertukang di dapur pulak. Padahal choco bubble rice ni kacang goreng jeee nak buat. Percayalah katakuuu.

Sebenarnya sebab utama kenapa aku rajin sangat nk buat ni sbb aku teringin nak makan. Tapi aku tahu manusia seperti aku mana cukup kalau setakat beli 1 jar je. Nak beli ber-jar jar? Fuhh. Satu jar je dah sepuluh hinggit. Paling murah pun 7-8 inggit camtu. Tu pun kecik. Kalau kau punya tekak gatal nak beli yang topping kedbri ke toblerone ke ada lah berbelas hinggit jugak harga dia. Eh tak boleh jadi ni. Maka sebab itu aku nekad nak buat sendiri kakakaaa. *kedekut*

Puas aku google merata. Akhirnya aku pun buatlah sendiri lepas beli2 bahan ni semua. Rupanya senang je nak membuatnya oi. Serius senang. Dari kau beli kau luar, atau beli kat cafe hispter bagai tu baik kau buat sendiri. Bukan je boleh dapat banyak dan jimat lagi murah, tekak kau pun puas dapat melantak choco bubble rice ni seberapa banyak kau nak.

Main ingredients resepi aku guna ni bubble rice dgn coklat je. Dan bila dia dah sejuk, coklat dah keras tu kita kena rendam bekas dia dalam air panas utk bagi coklat dia cair. Kalau korang pernah beli kat luar mungkin ada yang tak perlu rendam air panas dan korang boleh makan terus. Setelah aku google, ada yang kata letak butter sikit utk kekalkn dia cair but Idono how it'll be sebab aku tak letak butter. Plus, aku ada baca kalau coklat kau tu kau campur air ke atau butter dia tak tahan lama dan mungkin bubble rice bole jadi lemau. Betul atau tak tu taktau laa sbb tak try dan tak terasa pun nak try sbb aku nak coklatku bebas apa-apa campuran wakakaka.

Bahan yang diperlukan:
Bubble Rice
Coklat

Bahan tambahan:
Periuk untuk panaskan coklat
Jar/ bekas yang sesuai untuk isi bubble rice dan coklat tu nanti

Macam mana rupa bubble rice tu? Ni haa. Ada satu crispy rice ke apa jadah ntah nama dia yang jenama Kellogs tu pun korang boleh guna jugak kalau tak jumpa bubble rice ni. Nak pakai cornflakes pun boleh jugak. Terserah. Tapi aku prefer bubble rice. Murah dan sedap.


Close up. Rm6.50 je okay. Serius banyak gilaa. Mana nak beli? Kat kedai jual bahan kek ada. Kau cakap je nak bubble rice. InShaaAllah ada.


Sebab aku kan tamak. Jadi aku beli lagi satu bubble rice tapi yang kaler-kaler punya. Hahaha. Konon nak buat topping dia bubble kaler kaler laa gittewww.


Close up. RM3.50 je untuk 200g.


Untuk coklat pulak. Haa ni I nak perkenalkan Coklat jenama Tango. Actually ini first time aku beli coklat Tango. Selama ni Cadbury je manjang. Aku dah grab 4 coklat cadbury yang besar tu. Last2 aku decide ambik dua cadbury dan dua tango. Cadbury tu dekat tujuh ringgit. Tango tu RM4.20 je tak silap aku [yg penting empat ringgit lebih laa harga dia]. Murah sangat. Kalau korang nak buat banyak banyak banyak utk kenduri kawen ke majlis hari jadi ke, better use coklat compound. Sbb tak berbaloi beli coklat camni sbb akan dapat sikit je dan mahal. Tapi aku kan berlagak so aku dengan sombongnya taknak beli coklat compound sbb aku nak guna cadbury hahahaha. Bongkak betul.


Ni ha rupa coklat Tango:


Cara-cara:
1. Patah-patahkan coklat ke dalam periuk/ apa-apa bekas yg sesuai dan panaskan atas dapur gas menggunakan kaedah double boiler.

kaedah double boiler[gambar dari google]

Sampailahh coklat tu jadi cair macam ni. Ingat. Jangan sampai air termasuk dalam coklat sbb nnti coklat tu rosak[berdasarkan pembacaan aku] Lepas tu, ketepikan dan biar dia sejuk sebab kalau letak terus atas bubble rice takut dia jadi lemau. Yg ni aku guna coklat Tango. Aku ambik sudu ngap sikit. Eh sedap gilaa laa woi coklat ni! Tak manis sangat dan okay-okay je rasa dia. Kalau aku tahu aku beli jee tango ni bebanyak. Lagipun tango ni dalam dia kosong. So mmg sesuai laa sbb nnti takdelaa kacang ke apa kan lepas dia dah cair tu. Yg cadbury tu aku beli hazelnut. Sbb ori dah takde sobb sob.


2. Goreng tanpa minyak bubble rice tersebut [setakat mana yang korang nak guna]. Tapi ini optional. Tak buat pun takpe. Tujuan dia sebab nak bagi bubble rice tu jadi lebih rangup. Goreng agak-agak  jee. Jangan lama sangat. Jangan sampai hangus pulak yee hehe. Lepas tu ketepikan dan biar dia sejuk jap.

3. Selepas tu, korang boleh laa isi bubble rice dan coklat dalam bekas yang korang prepare. Aku letak dalam bekas camni. Aku letak bubble rice dulu kat bawah dan atas dia aku letak coklat.


And i'll be like this. Hehe. Atas coklat tu korang boleh letak apa2 topping kegemaran korang. Aku letak bubble rice colourful tu dan oreo. Nak letak kinder bueno ke toblerone ke terserah. Tapi adik aku bising tak kasi aku beli kinder bueno sbb dia kata kinder bueno takde tanda halal. So jangan lah letak kinder bueno ye tuan tuan. Letak laa benda lain. Yang jual kat ig tu banyak yg sediakan topping kinder bueno. Jadi sila lah buat sendiri yee hehehe.


Close up nak bagi korang melting tgk coklat aku HAHAHAHA.


Ni lepas aku rendam bekas dia dalam air panas sbb aku nak telan semua bubble rice choco ni hehehe. Untung buat sendiri ni kau boleh letak seberapa banyak coklat kau nak. Takde istilah membazir bagi aku sbb lantaklah aku guna coklat banyak ke apa yg penting untuk tekak aku.


Maka tamatlah riwayat kesemua bubble rice tadi HEHEHEHE


Untuk bekas dia, aku sarankan korang guna jar. Guna bekas cam aku guna ni pun okay jugak. Tapi jangan guna bekas yang tak tahan panas sbb nnti korang nak rendam dia dalam air panas. Ni haa rupa jar tu. Tak kesahlah korang nak guna jar indocafe ke jar nescafe ke atau jar jem roti sekalipun atau beli jar kat kedai. Hehe. Kalau beli kat luar, jar ni harga dia yang kecik tu ada laa dalam seringgit lebih. Aku skrg suka kumpul jar nescafe mak aku. Yelaa jar camtu kalau beli kat kedai mahal gila kot.



Lepas siap letak dalam bekas dia semua tu, aku simpan dalam peti ais. Alhamdulillah sampai hari ni still okay dan tak lemau. Crispy gilaa time makan krupkrapkrupkrap gitteww heheh. Sebelum buat choco bubble ni aku google dulu. Betul laa tu rasanya tips taknak bagi dia lemau jangan letak coklat masa panas-panas terus atas bubble rice. Cool kan dia kejap. Lepas tu nnti coklat ni dia akan jadi keras. Sbb tu korang kena panaskn bila nk makan. Kalau lepas buat ni korang nak makan terus, boleh laa terus gaul2 sebati dan ngap masuk mulut. Hehehe.

Lepas ni kalau nk buat lagi aku prefer letak coklat kat bahagian bawah dan bubble rice kat bahagian atas kot. Sebab bekas yg aku guna ni lebar dia besar. So bila kita cairkn dia, yg coklat tengah2 tu lambat cair. Sbb tu org ramai guna jar. Bekas cam aku guna ni besar sangat.

Resepi aku guna ni bukan untuk coklat yg sentiasa cair. Sebab korang kena panaskan.
Kalau uols guna resepi camni InShaaAllah bubble rice takkan lemau. Hihii

Jadi. Selamat mencuba!













Friday, 26 February 2016

Harimau Sado, Kim Jong Kook Tampan

16:13:00 6 Comments
ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tajuk kemain yee Rrai. Hihiks. Tengok harimau ni teringat kat JongKook. Auchh. Tampan kacak ganteng sungguh laa harimau ni hahaha. Pictures source from Facebook.





Tangan dia cam Gedik lah. Cuma bezanya Gedik lemak je kat tangan dia. Kihhkih. Sentap sepuluh hari kalau dia baca ni. Ampun sayang.

Have a nice day everyone! Tataa!


Tempahan Watermark: Raizah Halisah

14:19:00 4 Comments
ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Alhamdulillah. Dapat rezeki tempahan untuk watermark dari Raizah. TQ so much Raizah. Watermark ni boleh juga dijadikan sebagai banner. Tapi Raizah mintak untuk buatkan banner lain sikit dengan watermark. So next saya akan proceed untuk banner pulak ya.. Utk tempahan watermark ni harganya RM3. Untuk maklumat lanjut uols boleh baca kat SINI


After place it in a picture: