Saturday, 26 November 2016

TUTORIAL: Tambah Column Di Footer Blog [DENIM DAN SIMPLE]


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tutorial ini direquest oleh someone. Lupa siapa. Mohon ucap terima kasih ah sebab aku bikin ini tutorial masa tengah busy busy hokehh. *riak* HAHAHAHA. Aku nak ajar dua template. Simple template dengan denim template. Kalau simple serius memang kacang goreng gila. Hahaha. Berlagak. Kalau denim susah sikit sebab kena main kod dalam template.

Korang kalau tak tahu template korang jenis template apa, tengok kat template korang tu, terpampang je dia tulis macam ni contohnya:

-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name:     Denim

Haa tu maknanya template denim. Kalau simple macam ni:

-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name:     Simple

Okay dah faham? Bagus. Tepuk tangan. Hehehee

UNTUK SIMPLE TEMPLATE

1. Pergi kat template
2. Klik customise
3. Klik layout. Akan keluar mcm gambar di bawah ni. Korang boleh pilih nak body layout macam mana, nak sidebar kiri kanan ke, kiri je ke, then utk footer layout tu yang bahagian bawah sekali, macam blog aku ni. Nampak tak? Aku buat tiga column. Mcm dalam gambar ni.


Pergi kat Layout. Tengok kat bahagian bawah tu. Dia terus ada column kan? Ok tahniah anda dah berjaya.

Kat bawah ni aku punya. Aku letak 3 column and susun macam tu. Kalau nak nampak teratur and sama tinggi mcm aku, korang kena pasang scroll bar kat setiap 'benda alah' yang korang letak ni dan semua scroll bar mestilah sama saiz dia. Nanti dapatlah hasil macam aku ni. So dia akan nampak adil dan saksama hahaha. Tutorial nak pasang scroll bar aku takde buat lagi. So sila google sendiri ok.


UNTUK DENIM TEMPLATE

Korang boleh backup terlebih dahulu template korang tu. Takut terjadi apa-apa kejadian yang tidak diingini pulak karang aku pulak dipersalahkan hahahaha.
1. Cari kod ]]></b:skin>
2. Letakkan kod di bawah ini, di atas kod yang korang cari tadi.

/* ----- LOWER SECTION ----- */
#lower {
margin:auto;
padding: 0px 0px 10px 0px;
width: 100%;
background:url(http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/5497/5497454.png);
}
#lower-wrapper {
margin:auto;
padding: 20px 0px 20px 0px;
width: 960px;
}
#lowerbar-wrapper {
border:1px solid #FFD8D8;
border-radius:15px;
background:#fff;
float: left;
margin: 0px 5px auto;
padding-bottom: 20px;
width: 32%;
text-align: justify;
font-size:100%;
line-height: 1.6em;
word-wrap: break-word;
overflow: hidden;
}
.lowerbar {margin: 0; padding: 0;}
.lowerbar .widget {margin: 0; padding: 10px 20px 0px 20px;}
.lowerbar h2 {
margin: 0px 0px 10px 0px;
padding: 3px 0px 3px 0px;
text-align: center;
color:#FFD8D8;
text-transform:uppercase;
font: bold 14px Arial, Tahoma, Verdana;
border-bottom:4px solid #FFD8D8;
}
.lowerbar ul {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;
list-style-type: none;
}
.lowerbar li {
margin: 0px 0px 2px 0px;
padding: 0px 0px 1px 0px;
border-bottom: 1px dotted #ccc;
}

3. Cari kod </body>
4. Letak kod di bawah ini di atas kod </body>

<div id='lower'>
<div id='lower-wrapper'>
<div id='lowerbar-wrapper'>
<b:section class='lowerbar' id='lowerbar1' preferred='yes'>
</b:section>
</div>
<div id='lowerbar-wrapper'>
<b:section class='lowerbar' id='lowerbar2' preferred='yes'>
</b:section>
</div>
<div id='lowerbar-wrapper'>
<b:section class='lowerbar' id='lowerbar3' preferred='yes'>
</b:section>
</div>
<div style='clear: both;'/>
</div> </div>

Preview dahulu. Korang akan nampak dia jadi macam ni:


Kemudian. Pergi kat Layout. Check kat bawah sekali. Akan nampak seperti gambar di bawah ni. Nampak tak dah ada tiga column kat bahagian bawah tu? Maknanya korang dah berjaya. So nak edit, nak letak apa2 harta kat situ just klik add a gadget, then korang letak apa-apa korang nak letak mcm cbox ke, apa2 ke. Nak letak kotak follower/about me/blogslist pun boleh. Kalau nak ketiga2 tu semua sama tinggi, korang kena samakan diaorg punya saiz scroll bar. Tapi kalau kotak follower ke, pageview ke, apa2 jelah yang automatik sedia ada punya tu, tak boleh tambah scroll bar so nanti korang punya ketiga2 kotak widget tu akan tak sama. So nak nampak semua sama tinggi, letak yang boleh pasang scroll bar je kat column tu. Faham tak? Tapi kalau tak sama tinggi takde masalah pun sebenarnya. 


Aku letak kod background siap2 dalam kod aku kasi tadi. So background column korang akan jadi biru dot2 mcm tu. Untuk nampak lagi lawa, korang boleh gunakan kod warna yang sama untuk bacground blog dan background column tu. Contoh mcm gambar atas tu background blog adalah garis2 biru n putih manakala background column adalah biru dot2 putih. Kedua2nya menggunakan kod warna biru yang sama. Kalau korang nak dia jadi background plain kosong, kod background tu korang gantikan dengan kod warna iaitu begini:

background: #FF9494;
Yang aku merahkan tu kod warna. Kod warna boleh tengok SINI

http://colourlovers.com.s3.amazonaws.com/images/patterns/5497/5497454.png adalah url background. Nak background lain, boleh tengok kat bahagian freebies aku ada kasi background lain-lain.
15px adalah border melengkung keliling kotak tu. Kalau taknak letak 0 je. Ikut korang nak kurangkan atau tambah, sukahati.
#fff adalah warna background dalam kotak tu widget tu. Yang aku letak ni warna putih. Jangan letak warna gelap sangat. Nanti tulisan dalam widget/kotak tu tak berapa nak nampak.
#FFD8D8 adalah warna tulisan. Yang ni warna pink.
#FFD8D8 adalah warna garisan bawah tulisan tu. Yang ni warna pink. Sama dengan warna tulisan.

Itu sahaja yang penting. Kalau rajin nak menggodek, korang godek lah kod yang lain-lain tu. Tapi kalau guna yang aku kasi ni je pun dah okay. Ingat, jangan gatal2 ubah2 width atau tambah saiz border tanpa preview terlebih dahulu, kalau kotak widget kat column tu berterabur, korang godek sendiri okay betulkan balik. Hahahahaha.

Tutorial tambah column utk denim ni aku rujuk kat SINI sebenarnya. Tapi aku dah ubah sedikit kod yang aku bagi kat atas ni. So this tutorial kredit to blog tersebut. Sekarang aku pakai simple template. Masa aku pakai denim, aku pun buat mcm gini. Nak tengok tak? Tgk gambar kat bawah. Haa tu template denim tau. Bukan simple. Kalau aku buat menjadik, korang pun mesti boleh buat. Buat slow-slow. Jangan gelabah2. Hahaha



Kalau simple, korang boleh customise je. Kalau denim kena buat manual yee kawan kawan sekalian. Boleh je tambah column bawah tu. Cuma kena tambah kod kat template. Meskipun nampak mcm payah, tapi column kat denim korang boleh letak background. Manakala kalau simple, setahu aku dia automatik ikut background blog kita. So takleyh lah nak letak background bunga2 ke kan. Hahaha. Kalau nak lawa, kalau background korang jenis kosong/plain, kat column bawah tu korang boleh letak background bunga2. Pun lawa jugak!

Untuk blogskin, I tak tahu okay. Siapa terer blogskin sila godek sendiri. Mungkin korang boleh jugak guna tutorial ni. Tapi nak paste kat mana tu saya tak tahu lah. Hahaha. Tak pernah edit blogskin.

Aku harap korang berjaya buat tutorial ni. Buat slow-slow jangan gopoh-gopoh. Yang gopoh tu yang selalu tak menjadi tu. Kahkahhh. Sampai sini sahaja tutorial saya kali ini. Taataa!


2 comments:

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.