ABOUT POLICY TUTORIAL FREEBIES REVIEW TEMPAHAN

Cara dapatkan URL/LINK gambar dengan IMGUR

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tutorial ini tidak direquest oleh sesiapa. Tapi aku rasa terpanggil nak buat sebab dah 3 orang whatsapp me dan beritahu yang mereka ikut tutorial meet the author aku yang INI dan kenapa mereka punya gambar jadi crashed. Mean, gambar tak keluar dan tak jadik. Aku ada cakap yang kalau nak dapat url gambar korang boleh upload kat IMGUR.COM. Tapi imgur sekarang dia punya interface dah lain berbanding dulu. Kalau dulu copy je mcm biasa tak ada masalah. Kalau yang sekarang bila kita copy kod dia dah lain dan itu lah sebabnya kenapa gambar korang upload tu crashed. Sebab itu bukan kod gambar yang betul. Bukan silap kod copy paste yang aku suruh buat tu. Tapi ni silap kat kod gambar yang korang masukkan. Kod gambar salah even seketul huruf pun, gambar memang tak akan naik/ tak menjadik/ crashed.

Korang boleh wujudkan akaun imgur. Free je. Kalau malas boleh sign up guna facebook ke twitter ke google ke. Boleh je takde masalah. Lagi cepat kalau korang sign up guna facebook atau google.


Pertama, klik kat new post tu.


Kedua, akan keluar macam ni. Klik Browse.


Bila dah klik Browse, korang sila pilih mana gambar yang korang nak upload tu. Okay. Ni lah permasalahan yang uolss selalu tanya kat aku tu. Nampak tak? Aku dah tanda pangkah dan betul kat atas. Hahahaha. Kalau korang copy kod yang aku pangkah, kod yang korang copy adalah ini:

http://imgur.com/s8ceLpJ



Kod tu tak menjadik kalau korang copy paste. So korang klik kat Get Share Links dan bila keluar mcm di atas, korang copy yang aku merahkan tu. Kod nya akan jadi macam kat bawah ni:

[Imgur](http://i.imgur.com/s8ceLpJ.jpg)

Kod gambar yang betul, belakang dia ada .jpg atau .png selalunya [FORMAT GAMBAR]. Korang hanya perlu ambil yang aku birukan sahaja okay. Yang [Imgur]( ) tu tak perlu.

Okay. Kalau nanti korang nak guna balik url gambar lama yang korang pernah upload kat Imgur korang tu, korang boleh tgk kat images [penjuru atas belah kanan, sila hala kan cursor ke arah nama korang, nanti akan keluar menu ke bawah]


Sila gunakan kod gambar yang kat Direct Link okay. Nampak tak? Ada .jpg belakang dia kan. Haa korang copy yang tu yaa.

Aku harap penerangan aku ni dapat bantu sesiapa yang wasap kat aku gambar dia crashed tu. Hahahaa. Jangan panik panik okay, tengok balik kod awak masukkan, mesti ada silap tu..

Tataaa!





8 comments:

  1. Mai pun perasan bnyk gambar crashed skrg ni, maybe lagipun sebab photobucket buat hal sama. Thanks perkenalkan web ni, sama ke function dia dgn photobucket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je kak. Lebih kurang jugak.. Hehee. Sy lg suka guna imgur. Lagi cepat..

      Delete
  2. Ooo slh satu cara tk nk bg gmbr error :) nice sharing ..

    ReplyDelete
  3. wah nice la rai.. thks sharing

    ReplyDelete
  4. oh..kita pun tertanya juga apasal buat tuto tu meet the .... pic crashed ja memanjang,hampir stress juga.. hahaha.. jadi dah jumpa jalan penyelesaiaannya.. thanks..........!

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...