Tutorial: Letak Lagu Youtube Dalam Blog

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Haiiiiiiiiiii. Kalau siapa yang baru bukak blog aku selepas pukul 10:54pm ni mesti perasan blog aku ada pasang lagu setelah sekian lamanya aku tak letak lagu dlm blog HAHAHAHAAA. Dulu dulu aku mmg rajin laa jgk letak lagu dlm blog. Tp lepas tu aku tak letak dah. So skrg ni bila terasa nak letak lagu, aihhh cemana ekh nak letak? Hahahaa. Buat buat tak jadik. Tuto ni koding kredit to Kak Lyssa comel. Lepas aku buat ikut tuto ni, tak menjadik. Sbb aku salah letak url link lagu tu. Aku fikir link yang kat atas sekali tuu hahahaa. Jenuh la fikir tang mana salah awat lah tak berbunyik lagu kat blog aku. Lepas tu aku try je letak kod yg kat embed. Eh jadik pulak. Hahaha. So bagi tidak melupakan aku yg pelupa ni, maka aku pun ter-rajin nak bikin tuto ni so next time aku refer sini ja takut lupa lagi hahaha.

(1) P kat Layout dan klik Add a Gadget, kemudian klik kat Html/JavaScript
Copy kod di bawah dan paste. Save.

<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/Age-siiiwer?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font>


</div>

(2) Yg merah tu korang gantikan dengan url lagu. Refer gambar kat bawah ni. Biru tu pulak, boleh letak apa-apa ayat korang suka.


Copy kat mana2 kod yang embed tu. Notepad or whatsoever. 

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/afbLpMiynDA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kemudian, copy sahaja yg mcm aku merahkan tu. Tu lah url lagu tu. Paste kat tempat url lagu kod (1) k.

Aku rasa aku ja kot lupa acaner nk letak lagu dlm blog. Sbb kalau dulu2 punya, kod embed dia lain. Hahahaa. Lagu ni aku taktau la sampai bila bertahan. Sbb aku bukan boleh bertahan lama pun kalau letak lagu dlm blog ni. Lagu aku pasang ni lagu drama eah? Sbb aku pernah dengar sekali dua je camtu kat tv [aku kat dapo, tv tu kat ruang tamu]. Tersuka pulak. Haha. Aku mmg sangat jarang tgk tv. So mana tau lagu ni ost drama apa.

Tapi lagu ni sedih lah pulak bila dah dengar ulang2. Hahahaa. Nah aku belanja video live penyanyi dia.



Tataaa!






11 comments:

  1. Macam kebetulan pulak, SR memang cari tajuk lagu ni. Lagu ni selalu dengar dalam drama atau telemovie :)

    ReplyDelete
  2. thanks share dear..menarik.takdelah sunyi blog kalau ada lagu ni

    ReplyDelete
  3. raizah pun suka lagu ni kak rrai :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh yekee. Hehe ramai jugak yee yg suka lagu ni..

      Delete
  4. Jom join segmen nih....

    http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/08/segmen-bloglist-merdeka-by-lokmanamirul.html

    ReplyDelete
  5. Danke! Saya try mcm sume x jdi. Huhu. Gracias, sis.

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.