Follow Us @soratemplates

Friday, 26 August 2016

TUTORIAL: Center Header Blog [Denim]

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tutorial ni untuk template denim sahaja ya. Lets start.

Cari kod ini:

#header {

Korang akan nampak bawah dia ada kod-kod macam ni:

width: 760px;
margin: 0 auto;
background-color: transparent;
border: 1px solid transparent;
color: transparent;
padding: 0;
font: normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;

Yang aku merahkan tu, tukar kepada width header korang. Jangan letak 0px tau. Sila letak excatly ikut angka width header korang. Macam mana nak tahu width header blog? K. Korang ada photoscape tak? Photoscape selalu ramai org ada download sbb photoscape mmg sangat senang nak guna berbanding Adobe Photoshop. Buka photoscape korang, then bukak gambar header korang tu.



Nampak tak yg aku merahkan tu? 800 tu adalah width gambar tersebut. 276 ada height gambar tu.

Takde Photoscape? Takpe. Bukak Paint. Tau tak Paint tu apa? Tgk gambar kat bawah. Paint ni rasanya semua ada. Benda wajib dlm laptop. Hahahaa
Bukak paint tu. Lepastu open gambar header korang.



Nampak tak anak panah biru tu? Nampak tak 800 tu? Haa. 800 tu lah width header/gambar tersebut.

Itulah antara cara-cara untuk tahu width header blog/apa2 gambar. Actually width denim ni ikut suka hati korang nak buat berapa masa edit header tu. Macam aku, saiz body blog tak silap aku 1100. Tapi width header aku 800. Kalau nak saiz header sama dgn body pun okay. Korang sama kan je nombor tu. Lepas tu masa edit header, buat saiz width dia ikut body.

This is quick tutorial. Hahaha. Sbb ada orang tanya. Harap tutorial ni dapat membantu. Selamat mencuba!








1 comment:

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.