ABOUT POLICY TUTORIAL FREEBIES REVIEW TEMPAHAN

TUTORIAL: Background Template Denim


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

This tutorial request by someone. Sorry lupa siapa gerangannya. Sbb rasanya mcm dah lama tuto ni direquest. Time time raya masatu kot. Sorry sebab lambat buatkan yaa.

Tutorial ni adalah untuk ubah background template denim. Ada dua jenis aku nk share iaitu background bercorak dan background kosong. Kenapa ada dua? Because I found some people nakkan background dia warna kosong/ warna plain tanpa corak apa-apa tapi dia tak tahu kat mana nak cari background mcm tu. Mudah je sebenarnya. Tak payah cari. Sbb background macam tu just guna kod warna je. Kat bawah ni macam mana rupa dua background yg aku maksudkan tu.

Background bercorak (aku main bedal je panggil dia bercorak hahahaha kebanyakan blog pakai background bercorak, polka dots laa, stripes laa, kotak-kotak laaa.)

Background kosong/ plain colour (kalau nak bikin sendiri kat photoshop ke boleh jugak. Tp leceh. Pakai kod warna lagi senang sebenarnya)

Blog kat atas ni template customer (Nana) yg aku edit dulu. Hahaa. I just click on random blog testing template so u guys can see the different yg aku maksudkan.

Ok lets start.

A) Background bercorak

1. Cari kod 
body {
Kat bawah kod body { korang akan jumpa anak-anak kod. Nampak tak ada tulis background? 
Kalau original koding denim, usually kod dia begini:

body {
background: $bgColor;
margin: 0;
padding: 0px;
font: x-small Verdana, Arial;
text-align: center;
color: $textColor;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
}

2. Ubah kod yg aku merahkan tu macam ni: 
background:url(URL BACKGROUND) fixed;

*URL BACKGROUND korang boleh dapatkan kat SINI
So bila korang dah masukkan url background dia akan jadi macam gambar kat bawah ni. Preview dan kalau okay boleh save.

B) BACKGROUND KOSONG

1. Ikut step nombor 1 kat atas.
2. Ubah kod yang dimerahkan tu kepada kod di bawah:
background:#FF9494 fixed;

Kod yang aku kuningkan tu boleh ubah ikut kod warna yg korang nak. Kod warna tgk kat SINI
Make sure korang tak tertinggal tanda hashtag (#) tu okay. Kalau tertinggal tak menjadi.
Bila dah siap, akan jadi mcm gambar kat bawah ni. Preview dan kalau dah okay sila save.





Harap tutorial ni membantu. Kalau ada masalah drop your comment below. Tataa!







No comments:

Post a Comment

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...