Ttutorial: Cursor comel dalam blog & berubah bila sentuh link

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Tutorial kali adalah tukar cursor blog korang kepada cursor yang lebih comel dan bila cursor tu sentuh link kat dalam blog korang, dia akan berubah jadi bentuk lain. Cuba tgk cursor aku, cuba halakan dia kat mana mana link ataupun halakan dia ke entry-entry dalam blog archive tu, dia berubah kan?

Ok. Here we go.
Pergi kat Layout dan Add a gadget.
Kemudian klik pada HTML/Javascript.
Copy dan paste kod di bawah:
<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(URL CURSOR 1), default;} a:hover {cursor:url(URL CURSOR 2),wait;}</style>
*URL CURSOR 1 adalah cursor blog korang
*URL CURSOR 2 adalah cursor bila halakan kat link
*Kalau malas dan takmo dia berubah, dua dua url tu letakkan url yang sama.
Kat bawah ni ada url-url cursor yang korang boleh guna.

http://cur.cursors-4u.net/food/foo-3/foo259.png
http://cur.cursors-4u.net/food/foo-3/foo261.png
http://cur.cursors-4u.net/food/foo-3/foo258.png
http://cur.cursors-4u.net/anime/ani-12/ani1135.png
http://cur.cursors-4u.net/anime/ani-12/ani1134.png
http://cur.cursors-4u.net/nature/nat-4/nat350.png
http://cur.cursors-4u.net/food/foo-3/foo263.png
http://cur.cursors-4u.net/nature/nat-10/nat942.png
http://ani.cursors-4u.net/nature/nat-11/nat1035.png
http://cur.cursors-4u.net/anime/ani-1/ani195.png
http://cur.cursors-4u.net/anime/ani-1/ani197.png
http://cur.cursors-4u.net/cursors/cur-3/cur237.png

Berjaya tak? Hehee. Harap entry ni membantu!










3 comments:

  1. comel! dulu masa mula berblogging mmg rajin buat mcm ni hihihi. missing the old times!

    ReplyDelete
  2. Thanks Rrai.. Anis nak try satu okey :)

    ReplyDelete
  3. thank you for the tutorial... :)

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.