ABOUT POLICY TUTORIAL FREEBIES REVIEW TEMPAHAN

Tutorial: Sidebar Title Background Style 4

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Hai uols. Tutorial lagi. Heheh. Utk background title mcm gambar di atas. Sebelum-sebelum ni yang aku share, background dia semua guna kod warna kan. Boleh tgk style 1 kat SINI, style 2 kat SINI dan style 3 kat SINI. Kali ni background adalah menggunakan url background pulak. Heheh. No-repost this tutorial ok.

Pertama sekali pergi kat Template. Kemudian klik pada Edit HTML
Untuk template denim, cari kod ni:
.sidebar h2 
Untuk simple template, cari kod ni:
h2 {
Jumpa? Good. Good. Kalau ada anak-anak kod bawah dia, delete. Gantikan dengan kod di bawah:
padding:7px;
background: url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/stripe_ca5788da76f67eae728821711d3e1b5b_zpsp8azmx6z.png);
border:2px solid #b89974;
border-bottom:12px solid #b89974;
font-size: 18px;
color: #ffffff;
text-align:center;
border-top-right-radius:15px;
border-top-left-radius:15px;
text-shadow: 1px 1px 1px #000;
MERAH: URL BACKGROUND. BOLEH TGK DI SINI
KUNING: WARNA BORDER. BOLEH TGK DI SINI
HIJAU: WARNA FONT
BIRU: WARNA SHADOW BELAKANG TULISAN
*Yang aku underline tu kod utk shadow. Kalau taknak ada shadow, boleh delete*

So. Kod korang bawah dia akan jadi cam gambar di bawah ni. Begitu juga dengan simple template.


Preview. Menjadi tak? Kalau takde error dan korang dah puas hati, boleh save.
Kat bawah ni contoh kalau korang letakkan background lain. Heheh. Rajin kan aku siap kasi contoh berbagai background ni. Kemain. Utk background, korang boleh tengok kat SINI. Pilih lah mana yang berkenan di hati. Yg aku guna ni semua background kat situ. Macam2 kaler ada. Maklumlah. Aku yang bikin muehehehehee. Kalau ada masalah, komen ok. Tataaa!









5 comments:

  1. Cantikk. Rrai boleh buat tutorial pasang G+ badge tu tak ? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee tq Ain.. Okay nanti sy buatkan yaa...

      Delete
  2. cutenyaaaa.. thanks share tutorial ni. ada masa nak buat la cun3!

    ReplyDelete
  3. Thank you so much for this tutorial :) I ada guna freebies from you. Thanks a lottt. http://fallensecrets.blogspot.com

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...