Follow Us @soratemplates

Friday, 6 May 2016

Samyang Spicy Ramen Korea First Try!

ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

This is my first time beli dan makan spicy ramen ni.  Why? Sebab teruja nak rasa je sebenarnya tengok orang kat Instagram semua makan macam challenging sungguh si ramen korea ni. I know ramen ada banyak brand. I dont know why this one is super famous here. Maybe because only this type of ramen yang sangat sangat pedas agaknya. I guess lah. Aku pun sebelum ni tak pernah makan ramen. Maggi selalu. Kehhkeh. Aku mmg agak suka lah jugak makan benda pedas ni. Tapi berpada lagi lah. (sebab kawan aku kata kalau makan pedas nanti muka putih lol) Nak kata aku seorang manusia yang tahan pedas tu takde ah boleh tahan sangat. 50-50 lagi.


So inilah dia ramen korea yang orang dok buat hashtag spicyramenchallenge tu.


Packaging dia sangat besar ok. Serius. Besar gila. Tengok tu. 700g tau. So siapa yang beli satu packet besar tu dont expect duit pos boleh lepas kalau setakat bayar RM6/7 yee. Ni dah terlebih berat. So akan kena cas dari poslaju. Aloevera soothing gel 92% yg berat tu pun baru 300g tauuu.


Pandangan dari tepi. Now I know why some people post gambar spicy ramen ni ada tulis perkataan chicken besar gedabak kat packaging dia. Rupanya gambar dari tepi.


Okay. Now, lets try this ramen!


Ni perencah dia. Yang macam sambal tu (mandai aku je panggil sambal) serius banyak. Kira macam sambal yang macam dalam maggi tomyam tu. Tapi yang spicy ramen ni punya 5 kali ganda banyak dari tu.


Ni mee dia. Besar dan banyak. Aku guna mangkuk yang aku selalu guna masa masak rendam maggi kat kolej dulu. Tak muat k. Nak masuk air pun tak muat sbb mee dia muat bahagian atas mangkuk jee hahahaa. Nak letak air gak boleh, tapi melimpah ruah laa air kau nanti sbb mee tak semua kena air.


So aku pun guna mangkuk lain yang besar sikit. Ni mangkuk mak aku selalu guna masa isik lauk kat meja makan. Kahkahh.


Tutup. Biar kejap dalam 5 minit.


Ni cara-cara nak masak spicy ramen korea ni:
Letak mee dalam 600ml air panas dan masak dalam masa 5 minit. Setelah mee masak, buang air tersebut. Tapi tinggalkan dalam 8 sudu air dalam mee tu. (tinggalkan sikit jee air). Lepastuh boleh laa masukkan kesemua perencah tadi dan gaul sebati. Tapi aku buang habis air dalam mee tu sebab aku pakai penapis utk buang air dia hahaha. Kemudia aku tambah 4-5 sudu air panas dalam mee tu sebelum masukkan perencah dia. So dapat lah mee korea basah hahaha. Actually tak basah sangat pun. Sbb nanti air tu dia akan serap dalam mee. Masa makan nanti korang gaul-gaul laaa mee tu bagi air dia naik atas. Dah habis tu nanti korang akan perasan, air tadi yang sikit, takde pun dah.


Ni haa rupa perencah dia. Merah pijoo kaler dia.


Aku makan dengan air teh. Hehee. Ecah kata kalau taknak pedas, makan dengan minum air susu. Aku baru tahu.


Ni air yang tambah sikit tadi. Sikit jee jangan bubuh banyak. Kalau ko bubuh air macam makan maggi kari, memang lah tak pedas.


Mee dah tinggal sikit. Air pun berkurang jugak. Hahahaha.


Yeayyyyy habis jugak semua spicy ramen ni! Merah mangkuk aku. Mmg nampak ah dia punya pedas tu hahaha. So, pedas ke tak? YES! Memang pedas. Pedas dia adalah pedas yang meninggalkan kesan di bibir anda. Adik aku makan satu sudu je. Sebab dia nak rasa. Mula-mula dia ambik mangkuk lain sbb nak mintak sikit kat aku. Aku kata, rasa dulu satu sudu. Kau tu bukan makan pedas pun. And yaa He did. Satu sudu je. Lepas tu g bukak peti ais cari air sejuk. Dia kata kat aku, pehhh pedas gilaaaa. Hahhahaaa.

Aku baru nak ajak Gedik dating sambil makan spicy ramen. Eish enggak bisa ni. Ada dia baling mee tu kat muka aku nanti sebab pedas sangat hahahahaa. Tapi rasa spicy ramen ni bukanlah pedas yang tak boleh makan. Dia punya rasa adalah pedas yang sedap. Macam kau makan mee sup letak sambal kicap lah kiranya. Sedap.

Price? Aku beli sebungkus besar dengan harga RM25. Ini adalah IG paling murah sekali jual spicy ramen ni. Majoriti jual harga thirty something. Where to buy? Boleh click link below. Kalau nak beli sebungkus satu yang kecik tu je pun boleh. RM6 je..


+60172548714 - Farah 🏼
 +60129772507 - Nad

Sebenarnya kalau nak fefeeling korea, better use chopstick ah nak makan ramen ni. Tapi aku lupa. Padahal aku dah beli dah. Dah nak habis makan tu baru aku perasan lahaiiiiii. Baru nak jadi korea celup. *tak sedar diri padahal muka hitam, korea kunun*

Korang yang suka pedas tu boleh laa cuba makan yaa! Yang tak makan pedas, tapi berjaya habiskan satu mangkuk, ketahuilah anda hebat. Hahahaha. Selamat ber-spicy ramen!






15 comments:

  1. baca review semua kata makan 2,3 sudu pastu tak mampu makan dah sebab pedas nak matik. ada yg siap nyesal sbb beli sebungkus tu so nak jual lagi 4 hahaha. fuhh hebat la boleh habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas.. tapi masih boleh dihabiskan lagi laa hehehe. sy pun beli sebungkus yang ada lima dalam dia tuuu..

      Delete
  2. wah finally you did it! congrats :D
    saya cuma mampu tengok je la,,,even makan megi pun sy xbape nak tahan, ni pulak nak makan ramen tu :D

    ReplyDelete
  3. Terase jgk nak try. Tp kene tunggu balik malaysia dulu lah. :D

    ReplyDelete
  4. patut adik ajak pi beli.. peymes rupanya.. hahaha.. hakak dia noob

    ReplyDelete
  5. Nak cuba makan ramen ni tapi mak tak bagi. Huhuhuhu. Entah bilalah dapat rasa ramen ni T^T

    ReplyDelete
  6. Pergh!! Pedas giler.. Kalau nak try yang Malaysia punya beli MaggI Korean Spice Braised beef.. Memang pedas..

    ReplyDelete
  7. Ready Stock - Ramen Samyang Korea - HALAL - 0165207702

    ReplyDelete
  8. Ready Stock - Ramen Samyang Korea - HALAL - 0165207702

    ReplyDelete
  9. Sy dah mkn kak
    Mmg sedap
    Xde pedas manapun
    Biasa je
    Xminum air pun
    3 bungkus sekali sy beli
    Ni masak 3 pakeet sekli
    Mmg sedap sgt2
    Sy suka sgt2
    Sy mmg hantu pedas
    P

    ReplyDelete
  10. Mmg sedap sgt
    Sy beli murah kt kedai korea
    Phillip market
    Rm23.50 sebungkus
    Sedap gila
    Xde pedas manapun
    Sy mmg suka mkn pedas
    Smpikn sambal nasi lemak pun sy buat kuah
    Hirup je
    Sy hbiskan 3 paket sekali mkn
    Dia pedas skjp je...pastu da xpeda lpas hbis mkn
    Tpi pedas biasa je
    Xpedas mana....apepun mmg sedap
    Ari2 mkn 3 paket..nasi pun dah xnk mkn dah
    Terbaik sgt2

    ReplyDelete
  11. Omg murah.... Sye beli 1 je da rm 10....

    ReplyDelete
  12. Sye jual samyang ramen spicy & chicken 1kotak rm180 siap pos . Cod bahau n.sembilan . Whatsapp 01133535924

    ReplyDelete
  13. Sye jual samyang ramen 1 kotak rm180. direct whatsapp 01133535924 .

    ReplyDelete
  14. Hahaha skng kt nsk bru rm20..klw xnk pdas jgn mkan time pnas2

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.