Berbaloi ke beli Spicy Ramen ni?


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Sekarang ni viral pasal spicy ramen challenge kat fb, youtube dan lebih-lebih lagi kat instagram. Hihiii. Tahu dokk? Iolsss baru ni berminat nak ambik tahu pasal spicy ramen noodle dari korea yang orang dok kata pedas sangat ni. Teringin jugak nak jadi korean celup dgn makan ramen dari sana. Uolss dah makan spicy ramen ni? Aku masih tak berpeluang lagi. InShaaAllah nanti aku dah makan aku share kat blog cemana rasa dia yee hehehee. Kalau siapa yang taktau cemana rupa dia tu, boleh laa tengok gambar di atas. Haa cenggitu laa packaging spicy ramen ni. Tgk gambar cam pedas mee tu kan. 

Berbaloi ke beli spicy ramen ni? Kenapa aku cakap macam ni? Sebab aku agak terkilan dengan seller yang jual harga melampau mahalnya spicy ramen samyang ni. Sumpah mahal. Mula2 aku survey, RM35 utk satu peket besar yang ada lima bungkus dalam dia tu. And I was like, omygod seriously? I can get four or five PAMA yang super duper yummy with 35 ringgit ok! What else we Malaysian got? Ruski? Maggi tomyam? Mamee itik? Nahh. Its all my favourite and I can get more more more of the maggi with the 35 ringgit! (I am so in love with this kind of instant food maklumlah masa diploma dulu selalu taram mee segera sbb duit tak banyak KAHHKAHHH)

Itu belum masuk postage lagi. Aku survey banyak laa gak ig pasal spicy ramen ni. Mula2 speechless weyh tgk harga dia hahaha. Terus cakap dalam hati, simpan jelah hasrat kau nak makan ramen Rrai. Aku ingat yang aku survey ni dah paling mahal. Rupa-rupanya............

Ecah told me she got a seller who sell the spicy ramen with price RM60 (satu packet besar yg dalam ada lima). Maigodd. RM60???? Ko gila ke jual harga mahal camtu?

I understand its so hard to find the ramen and most people said we can only buy it at Aeon. Sebab Aeon je ada jual. Idono lah sbb tak g selongkar Aeon pulak. Tp rasanya betul lah tu sbb kat pasaraya biasa ni rasanya takdak. Tapi dah nama pun berniaga, mestilah kena mark up harga sikit untuk untung kan? Penat seller tu g beli g cari ramen utk customer, mungkin dia caj duit minyak dan tenaga agaknya. Kita tak boleh laa buat andaian melulu kan. *bersangka baik*

Tapi kalau RM60 tu, serius melampau. Mahal. Well aku memang kedekut. Sangat kedekut. Aku mmg akan berkira sikit kalau bab membeli lebih2 lagi online ni. (tapi pada masa yang sama aku juga seorang yang boros kehkehhh) Meskipun beza dia cuma dua ringgit sekalipun. Aku tetap akan kedekut. HAHAHAHAA

Kak Farrah pulak cakap dia jumpa seller yg jual RM20 untuk tiga bungkus kecik tu. Hmph. Ok laa kot? Usually org jual RM8 utk sebungkus kecik tu. Kira kita tak beli sebungkus packet besar ada lima tu laa. Kita beli loose item. Heheh. Mandai aku je panggil dia loose item ingat ini tengah jual loose item babies blink kaa Rrai?

Kat bawah ni adalah harga sebenar spicy ramen yang aku jumpa di instagram. Picture kredit to the owner and the picture below is not mine.



So. Adakah anda rasa berbaloi anda beli sampai harga RM35, RM40 utk spicy ramen ni? Anda sendiri tentukan.

Bagi aku, aku rasa berbaloi kot. Tapi seboleh-bolehnya mmg gua tak hingin laa beli mahal gilaaa ke kan. Mesti ah aku nak yg murah hahahaha. Kenapa aku kata berbaloi? Aku mmg tak g search pun kat Muar ni samada ada jual ramen samyang ni ke tak. Dah depa katakat Aeon je ada jual so aku beranggapan Muar takde la jual sbb Muar takde Aeon sobbsobbb mohon tolong wujudkan Aeon kat Muar please? Tsskk tskk. Kira berbaloi laa bagi aku yang duduk kampung jauh terpelosok nun (kawan sekolah aku selalu kata aku dok kat solok kuikuiii) utk beli online even mahal sikit pun sbb sama jaa kalau aku p cari sendiri still aku kena perabis duit minyak dan tenaga nak g beli. (beli kena pakai tenaga eah?) Tapi sapa yang rumah dekat jaa tu beli laa sendiri lagi murah dan berbaloi. Saya takpe. Sbb rumah saya jauh. KAHKAHH.

Perlulah diingatkan bahawasanya sila beli ramen yang ada logo halal kaler hijau tu yaa. Sbb itu adalah logo halal yang diiktiraf oleh negara Korea. Logo dia dgn logo Malaysia tak sama. So jangan pulak kata tak halal. Sape yang ragu-ragu tu takmo makan nanti dia jatuh atas hukum haram pulak. Well ini laa issue yang femes emes sekarang kan. Halal ke haram. Setahu aku yg ada logo halal hijau tu mmg halal.

Betul ke pedas berapi spicy ramen ni? Serius tak sabar nak try! Siapa kat sini dah makan? Cuba komen sikit. Hehee.



24 comments:

  1. leya akan beli bila harga dia dah turun. tapi kalau dah nampak depan mata beli aje.. hahhaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee akak pun rasa nanti harga dia akan turun..baru2 je ni mahal agaknya..

      Delete
  2. kalau kat sarawak dlm RM26 rasanya untuk satu bungkus. gila lah yg jual sampai RM60!

    ReplyDelete
  3. for me, makan megi je la, jimat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas tu buh cili api dalam maggi tu hahh dapat laa spicy ramen malaysia punya hahahaha

      Delete
  4. rrai..akk baru je last week makan..tu pun member dari singapore belikan...kat sana around 6 dollar je which mean kalau tukar sini pun baru berbelas rggt....takat nak rasa boleh la...alang alang tnga viral kan...but i think ruski is the best ! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. murahnya kak kalau belas belas jee harga dia. kita kat sini dua puluh lebih. hehee. ruski mmg the best! mee dia sedap sangat!

      Delete
  5. pergh gila mahal rm60. baik beli chocolate hahahaha lol. teringin jugak rasa lepas baca post akak ni T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuuu. mahal kan kalau 60. berlipat kali ganda dia punya naikkan harga tuu..

      Delete
  6. mahalnyaaa. saya ingatkan harga lebih kurang megi kat pasaran ja which is RM10 below untuk satu paket besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun ingat harga dia camtu masa mula mula. hehe

      Delete
  7. belum sampai lagi minat nak makan ramen ni.mungkin lepas habis viral baru sampai minat dia

    ReplyDelete
  8. Yg dlm gambar tu kt mana? Knp murah sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam 'tagging' carefourre (aeon) jer

      Delete
  9. Memang pedas giler ramen nie.. mcm kita makan maggie kari dengan segenggam cili api... mmg meletop. ingatkan orang korea tak reti makan pedas.

    ReplyDelete
  10. Saya ada jual samyang ramen ni harga rm30...cod area kl shj...whatsapp ONLY 0182032350...

    ReplyDelete
  11. Siapa2 berminat nk beli samyang ramen ni bley whatsapp 013-7106813, supply ada bnyk.
    COD area jb rm26..
    klu jauh2 kena bayar postage sendiri la ye hehe,,
    Assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum, saya ada supply samyang ramen ni.
    harga rm26 sepaket 5 bungkus tu.
    COD area JB.
    Klu jauh2 kena bayar postage sendiri la ye.
    hehe..

    ReplyDelete
  13. ramen tu kt aeon st18 just rm24 untuk sebungkus magi besar . tak sampai 30 . dlm ad 4 paket

    ReplyDelete
  14. saya tengok harga maggi rm5 untuk 5 paket kecil pun dah rasa mahal. dulu maggi sepeket kecil 50 sen saja dan sekarang saya sanggup tunggu dan beli maggi 5+1 bila dibawah RM5. Korang citer mi dan kuah pedas harga berpuluh-puluh ringgit?? kalau harga mencecah rm20, baik beli beras 10kilo untuk 3-4 orang makan sebulan.

    ReplyDelete
  15. Latest.. Pegi 99speedmart.. RM19.90..aq dh 5 kali beli.. Haha

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.