Follow Us @soratemplates

Sunday, 10 April 2016

4 Things Blogger Should Put On Their Blog


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Hari ni aku nak kongsi tips sedikit [mood tengah rajin] This tips is kindly useful especially for a newbie. When you do a blog, you need to make sure you put these things on your blog. Why? Check this out.

1. CONTACT ME/ SOCIAL ICON/ ABOUT

This one is really important. Bukan sebab nak tunjuk bajet kasitau kita siapa ke, tapi ini juga untuk kebaikan blog kalian. Kenapa? Ini akan memudahkan orang untuk hubungi anda. Untuk apa? Sebagai contoh, ada sesetengah peniaga yang menggunakan blogger sebagai platform untuk mereka memperluaskan perniagaan mereka. Sekiranya mereka tertarik dengan blog korang, so barangkali mereka akan hubungi korang melalui email ataupun melalui sosial icon yang korang letakkan example facebook or twitter. Dan selalunya job seperti ini adalah berbayar. Jadi, korang boleh tambah duit poket tak gitu?

Terpulang pada korang nak customize contact me korang macam mana. Contoh macam aku adalah di bawah ni:

 

2. FOLLOWER WIDGET [JOIN THIS SITE]

Ini basic. Widget follower ini adalah benda wajib untuk korang letakkan sekiranya korang nak blog korang difollow oleh blogger lain dan dikunjungi pembaca. 


Mesti ada yang fikir, "tak payahlah letak, follower aku sikit". Please dont. Bila korang letak widget follower, blog korang akan keluar pada dashboard org yang follow tu. Contoh macam gambar di atas. Kalau ada widget follower, kan senang org nak follow kan kan. So nanti blog korang akan keluar di dashboard ramai blogger. Kalau follower sikit pun, letak je. Sbb nnti akan datang ia memudahkan org utk follow blog uols. Jangan letak widget follower ala-ala tumblr tu okay. Itu minimum boleh follow sampai 300 je. So rugi kalau korang letak yang tu.


3. POPULAR POSTS

Popular post pun penting jugak. Dulu aku tak letak widget popular posts ni. Tapi bila aku banyakkan membaca pasal google adsense, barulah aku tahu yang salah satu tips nk dpt google adsense adalah letak popular posts. Hehe. So, dari situlah aku rasa popular posts ni penting. Secara tak langsung ia boleh mempromosikan entry blog korang yang paling banyak dikunjungi oleh pembaca dan dibaca di carian google. So, sila letak popular post k?


4. CBOX/SHOUTBOX ETC

I often end up X button to a blog yang sangat loading bila nak bukak and at the same time theres no cbox or shoutbox on their blog. Bila kita blogwalking, kita mesti lah nak tinggalkan link blog kita supaya blogger yang kita dah blogwalking tu akan singgah blog kita pulak kan? Tapi kalau takde cbox cemana? Adakah anda sebegitu rajin untuk tinggalkan komen? 

Jawapan saya YAA kalau blog tersebut tidak memerlukan saya untuk membuktikan saya bukan robot, kena verification gambar gambar bagai dsb dan line internet laju.

Tapi jawapan saya adalah TIDAK kalau internet saya slow dan masalah seperti di atas timbul. Jadi aku mmg suka untuk tinggal nota cinta kat cbox hehehee. Kadang-kadang tak semua orang ada masa yang lama untuk blogwalking kan. Ada yg curi masa waktu lunch utk blogwalking, ada yg bkk blog sekejap jee sebelum tidur, jadi antara cara mereka utk balas kunjungan mereka yg sudi utk singgah blog mereka adalah dgn balas di cbox. Faham tak? Heheh. Sbb cbox ni senang sangat nak tinggal mesej. Jadi mmg sesuai utk mereka yg kaki blogwalking. Di samping tu, kita pun akan rasa happy bila org tinggal mesej kat cbox. [Aku lah orang yang happy tu HAHAHAHAAA] sbb aku rasa bahagia sungguh kalau ada yg sudi singgah tinggal jejak kat cbox ni. Senang aku nak terjah blog dia pulak.




So. Adakah blog anda ada keempat-empat kriteria di atas? Kalau ada, tahniah!!! Kalau takde, boleh letak cepat-cepat okay hiihii. Okay, good night uols!









16 comments:

  1. Om takde popular post.. hishh tak boleh ni, nak buatlah...

    ReplyDelete
  2. haha serious blog rrai cantik! =)
    And thanks for the tips ;)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. nanti letak laa kak.. bagus tau popular post ni. hehe

      Delete
  4. popular post pun penting rupanya. nanti nak letak jugak lah. thanks for this sharing!

    ReplyDelete
  5. popular post pun penting rupanya. nanti nak letak jugak lah. thanks for this sharing!

    ReplyDelete
  6. nak buat popular post macam mana ?

    ReplyDelete
  7. Good tips. Yang cbox tu tak buat sebab bajet orang bakal tinggalkan komen. Lol Lol. Mungkin lepas ni boleh consider nk letak ke tidak. hehehe

    ReplyDelete
  8. Saya baru je add cbox after reading this post :)

    ReplyDelete
  9. maklumat yang sangat berguna ni, memang perlu diikuti, jap...nak puji, cantik blog rrai..huhuhuhu, sempoi je....

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.