Pengalaman belajar di KUIM | Kelebihan masuk KUIM


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Entry ini ditujukan khas kepada mereka-mereka yang pernah search pasal kuim dalam blog saya. Mungkin ada terselit di mana mana entry pasal aku belajar kat kuim tapi aku rasa kebanyakan entry aku dah padam. So for those who wanna know my experience study in kuim, nahhh. I also upload a lot of pictures for you. Cakap je pun bosan gak kan? Apa lah salahnya pampang muka aku sikit kat entry ni. kekekee. Bukan selaluuuuuu.



Kelebihan masuk kuim? Aku bakal belajar di kuim? Hehehh. Eh nampak pulak earning aku yang ciput tu. Meh laa klik nuffnang saya yaa. Hihi. Nampaknya ramai student yang plan nak masuk kuim seacrh dulu kat internet gimana rupa kuim ni yee. Dulu dulu banyak jugak keyword pasal kuim ni kat blog aku. Ijazah kat kuim laa apa laa. Aku pun gitu jugak dulu. Kalau boleh harap sangat ada senior2 yg study kat kuim tu tulis pasal pengalaman dia belajar kat sana dalam blog. Best ke tak. Strict ke tak. Bosan ke tak. Mesti ramai yang tertanya-tanya macam tu. Biasalah, student baru.

So. Sibuk duk sebut sebut kuim ni, by the way tahu ke kuim kat mana? Kuim tu stand for what? Hehe. Kuim tu maksud dia, KOLEJ UNIVERSITI ISLAM MELAKA. Jadi, lokasi dia kat Melaka lah. Kat Kuala Sungai Baru. Ko sampai Masjid Tanah, tegak lagi sampai Kuala tu haa dekat dah tu. Kuim ni pun dekat jugak dengan Port Dickson (PD), Linggi Negeri Sembilan tu. Tp sepanjang aku belajar kat sana tak pernah pun sekali aku p PD tu. Linggi pun tak pernah. Kuim ni dekat dengan Alam. Tau Alam tu apa? Heheh. Bapak aku dulu masuk Alam, AKADEMI LAUT MALAYSIA. Besar tempat dia weyh. Cantik pun cantik. Aku pernah masuk sekali je sbb masa tahun lepas sbb ikut bapak aku ambik sijil kursus kat sana. Orang kata student Alam ni hensem belaka. Kahkahh. Betul ke? I is taktau lah pulak. Maklumlah dok kuim pun bukan g merantau satu melaka pun.

Best ke study kat kuim ni? Well setelah graduate ni, aku rasa best laa gak. Kadang tu rindu pun ada. I got the best friends there, also the best housemates there. So mesti lah best. Lecturer yg ajar aku pun semua best-best baik-baik belaka. 

Kat bawah ni gambar prasarana yang ada kat kuim. All the pictures kredit to website kuim because I got from them.

BAHAGIAN PENTADBIRAN

AUDITORIUM IBNU KHALDUN

KOMPLEKS ICT AL-BIRUNI

STADIUM TARIQ BIN ZIYAD

MASJID AL-ILMI


ASRAMA/ RUMSIS

PERPUSTAKAAN


KEMUDAHAN PENGANGKUTAN


KAFE DAN KOPERASI "KOOP MART"


Disebabkan ada yang search pasal kelebihan masuk kuim, meh aku listkan apa yang aku rasa kelebihan belajar kat sana. Ikhlas dari hati gue. Kihkih

1. Hostel yang selesa dan best. Hostel kat sana lebih kurang macam rumah. Ada tiga bilik, satu dapur, satu ruang tamu dan dua toilet. So for me, best lah. Sbb hostel dia tak macam dorm yang katil deret-deret lepastuh toilet jauh nun. Tapi skrg dah ada tambahan hostel baru, cantik gak hostel tu, dekat dgn kedai, dekat dgn dobi, dekat ngan kedai makan, tapi junior aku kata cam dorm. Aku tatau laa sbb aku tak pernah tgk lagi. Tapi dari luar aku tgk cantik.

2. Senang dapat bas dan bas yang selesa. Kalau kat kuim, even dia macam terceruk sekalipun, bas senang sgt nak dapat. Sbb bas masuk sampai depan pintu besar kuim tu. So mmg senang lah kalau nk g mana-mana lagi2 nak balik rumah. Tunggu kejap je bas dah datang. Bas dia bas panorama usually dengan apa ntah satu lagi nama bas tu. Ada ekon laa. Tapi ada satu bas tu dia bas buruk sikit takde ekon hahahahaa so kadang siapa dpt bas tu nasib lah. Tapi selalunya ada ekon lah.

3. Keselamatan terjamin. Guard kat kuim ni cam polis sikit. Garang mmg garang tapi dieorg baik. Pernah satu kali tu aku tunggu bas kat luar pintu kuim tu dgn kawan aku, lepastuh ada anjing. Terus makcik guard tu datang halaukan anjing tu dari datang kat kiteorang. Guard kat situ pun selalu ronda kawasan kuim tu. So InShaaAllah takde pencuri perompak ke yg masuk. Selama ni aku dok sana alhamdulillah kejadian pecah masuk belum pernah berlaku.

4. Ada kemudahan ATM. So dont worry. Tapi kadang ada jugak berlaku, duit kat atm dah habis. Hehee. So jangan laa tunggu sampai terdesak sgt baru nk p kuakan duit yee. Pernah sekali tu aku nak kuakan duit kat ATM depan, lepastuh duit habis. Then aku pun berjalan laa g ATM belakang. Pastu terserempak ngan pakcik guard yg kat ATM depan tu, dia kata, laa asal tak gtau pakcik, kalau tak pakcik boleh call kan guard belakang tuuu, mesin belakang tak boleh guna jugak, kalau awk gtau tadi, takde susah susah awk jalan jauh. Sobbb sobbb. Baik pakcik tuu. Tak ingat pasal apa aku nak kuakan duit masa tu. Sadis weyh cari ATM, ATM takleyh guna. So tunggulah esok baru kuakan duit sbb masa tu dah petang. Nanti ada laa org ATM datang betulkan.

5. Lecturer kuim baik-baik belaka. Hehehh. Ni bukan nak bodek yee. Iolss dah grad dah pun. Berdasarkan pengalaman aku kat sana, leturer aku semua baik-baik dan best-best. Mostly lah. Masa mula2 masuk jee takut2 dengan lecturer. Dah sem sem atas tu dah berani dah dok borak dengan lecturer. Sporting habis dieorang! Puan Ada, Puan Yuhanis, Puan Su, Puan Ika, Ustaz Fabli, Ustazah Shahrina, ramai lagi lah.

6. Ada kedai sup power dan sup dia sedap. HAHAHAHAHAHA. Ini pun kelebihan ke? Kat cafe tu ada kedai jual mee sup, ada banner tulis sup power kat kedai tu. Tu lah kedai favourite aku sbb aku suka makan mee sup. Masa aku datang sana utk setel hal konvo pon aku g makan sat kat kedai sup power tu. Fuhhh. Sup dia mmg power lah. Sedap!

7. Jarang ada kes takde air kat hostel. Nak kata tak pernah berlaku tak jugak. Sepanjang aku kat sana rasanya sekali je pernah berlaku kes air takde. So kena laa tadah air utk mandi. Tapi sekejap jee. Tak lama pun. Air ada. Tapi kena turun tingkat bawah sekali. Sbb air kat tingkat atas takde.

Cukup lah ekh tujuh. Kira kelebihan laa tu kan. Hahahaha. Aku ada juga berkira-kira nak masuk kuim semula utk degree. Tapi hold lah dulu sbb nk tunggu upu. InShaaAllah kalau dah ada degree law kat kuim, boleh gak difikir2 nak masuk sana eeheheheee.


My last day on my last sem at kuim. Last paper masa ni. Lepas tu jaa aku terus balik. Taknak tunggu esok lusa. Time tu gak aku nak balik hahahaha.


My friends. Semua ni sama course dengan aku, undang-undang dan syariah. Gilaa tak happy, dah habis belajarrrrrrrrr oiiiiii. hahahaa

So now I wanna share the pictures of me and my friends di kuim. Sesi throwback laa kengkonon ni. *sambil otak mainkan lagu peterpan-semua tentang kita*

Gambar hostel kuim. Aku dok Tun Fatimah, berhadapan dengan asrama Tun Teja. So yg dalam gambar tu gambar asrama tun teja lah. Kat sana tak panggil asrama tu asrama. Kami panggil rumsis. Hihii.

Pandangan dari balkoni, tu sana tu stadium. So kalau ada event apa2 boleh nampak gak laa dari hostel.

Tu auditorium. Depan ni actually blok bestari. Sapa suka online boleh dok sana sbb wifi sana kuat. Tapi skrg kat hostel pun dah ada wifi free. Cafe pun dah ada wifi free. Library pun ada wifi. Seronok ah budak kuim. Masa aku masuk sem awal2 dulu kat blok bestari tu jelah tempat aku online hehehe.

 Study kat library. Sejuk. Ada ekon hahaha. So mmg syok ah study kat sini. Ni dalam bilik discussion. Kalau nak dok dalam ni kena beberapa orang takleyh dua tiga orang. Tak ingat minimum bape ramai. Kiteorg mula2 buat kat luar yang ada meja luar tu. Tapi kiteorg kalau discussion mmg lah kompem bising. So decide buat dalam bilik discussion. Kena mintak izin dulu dari org yg jaga library. Masuk library wajib pakai kad matrik. Kalau tak kena halau.

Banyak tak buku? HAHAHAH. Ini bukan acah2 k. Mmg buku utk guna. Tak silap masa ni bincang pasal undang-undang tort.

Ada cermin besar. So org luar boleh nampak laa apa korang buat dalam bilik discussion.

Ni kat blok bestari. Kat tingkat atas. Kat blok ni pun ada kemudahan meja dgn kerusi utk pelajar. Mmg selalu org datang sini utk buat discussion atau bincang pasal assignment. Yang ni kiteorang tengah bincang pasal kes utk pembentangan esok. Ceh. Kengkonon lawyer to be lah ni. Kehkeh

Tamat presentation dengan jayanya. Kelas undang-undang tanah masa ni. Hihihh.

Kelas takde atau kelas dah habis masa ni, aku lupa lah. Tapi dalam kelas lah. Hee. Payung tu cam bukan payung kiteorang jekkk rasanya main kutip sbb ada org tertinggal payung tuu hahahahahahah.

 Masa ni dah habis kelas. Dah habis kelas mmg lah waktu paling syok sbb kiteorg mesti akan fikir nak beli lauk apa kat cafe.

Kelas petang. Pukul 6 k kelas ni tamat. Sob sobbb.

Kelas malam. Abaikan muka aku tutup mata tu. Kat kuim pun ada gak buat kelas malam in case kalau kena buat kelas ganti atau ada midterm/kuiz yg mmg lecturer tu nak buat malam. Best gak laa sbb tak panas.

Beli makanan kat cafe. Berbungkus-bungkus uolssss. Nak buat sampai malam punya pasal.

Cafe time malam. Lengang jaa masa ni. Sbb masa ni masa final tak silap aku.


Ni pun kat cafe. Kiteorg buat jamuan kelas time ni. Meriah gilaa hahahaa. Makan kfc tak silap aku.

Ada jamuan rumsis masa ni. Disebabkan ada tema, so weolsss pun kena pakai mask. Aku pakai jubah hitam jaa masa ni.

 Legendario BBQ! I miss this so much! Kiteorang buat bbq mini kat tepi lobi. Tapi kena minta permission dari warden dulu laa. Mujur warden izinkan. 


Yang tingkap kat belakang tu lobi laa tu. Kiteorg buat kat tepi lobi. Harum semerbak bau ayam bbq uolsss. Jgn jeles laa eah hakak yang tengah dok kat lobi. Oh ya. Kat lobi ni ada tv, kerusi kusyen tu, dan tikar. So korang boleh buat discussion atau lepak kat bawah ni. Selalu org lepak lobi sbb nakkan wifi je. Sbb wifi letak kat bawah tu. So mmg kuat ah kalau kat lobi.

Gambar kat depan lobi. Ada kipas k. So takde lah panas.

Lobi jugak. Nampak tak tikar kat belakang tu. Tikar tu bersih. Org selalu dok situ belajar. Makcik yg kemas2 tu pun selalu sapu kawasan tu.

Gambar dalam auditorium. Kadang2 ada kelas buat kat audi. Sejuk ibarat dalam wayang gittew.

Ni pun kat audi jugak. Kat depan pintu masuk. Act. ada tiga pintu masuk audi ni. Heheh. Yang gambar atas ni, kat depan pintu masuk utama. Kat audi ada toilet. So jangan risau kalau korang rasa nk buang air ke eah hehehhe.

Dalam toilet fakulti. Lol

Kat fakulti. Yang mengarah tu aku lettuw. Yg tudung kuning tu Fiza. hahahahaha. entah apa ahhh aku arahkan kat si fizaaa time tu haishhh Rrai Rraiii.

Sukan time! Hehe. Padahal tak masuk pape acara pun. Ada expo time tu kat kuim. So syok ah pakai seluar g beli makanan kat expo kekekekee. Kuim tak benarkan student pakai seluar waktu2 biasa. Melainkan kalau ada koko ataupun sukan.

Johan As'ari. Heheh. Pahal senyum kambing tu Rrai? Kalau korang nak tahu Johan selalu datang kuim. Berdasarkan apa yg senior aku cakap, dia dulu pernah study kat kuim. So sbb tu laa aku rasa dia friendly dengan budak2 kuim ni. Selalu dia datang sini. Masa ambik gambar ni nampak sgt dia penat dan nak cepat hahahahaha sian Johan. Dia kata nak maghrib dah ni dia tak solat lagi. Tapi dia layankan jugak nak ambik gambar ni dgn sepantas kilat. Lol. Rasanya around pukul enam lebih masa ni. Sorry Johan As'ari.

Dah. Itulah sedikit sebanyak yang aku boleh kongsi pasal kuim. Untuk maklumat lanjut korang boleh tgk kat website rasmi kuim- http://kuim.edu.my/v2/ . Kayak promoter sih gue. Actually kuim ni taklah besar cam Uitm Shah Alam ke kan hahaha. Kecik jaa. Tapi still mengah laa kalau kau jalan kaki dari depan sampai belakang tuu. Harga course kat kuim pun taklah mahal sangat sampai 60k. Bawah 20k tak silap aku utk diploma. Belas ribu laa harga dia. Untuk diploma undang-undang dan syariah sekarang ni dikenali sebagai diploma syariah. Tapi belajar still undang2. Aku batch terakhir yg pakai nama undang-undang dan syariah.

Aku harap perkongsian aku ni dapat membantu sesiapa yang plan nak masuk kuim atau yg tengah gambarkan kuim tu macam mana. Aku masuk kuim bukan kena paksa pun. Kehendak aku sendiri. Aku dapat pun dulu politeknik je. Bidang teknologi makanan, yg aku mmg tak minat. So aku decide utk masuk kuim. Siapa yang beruntung tu mungkin laa akan datang ni masa korang masuk kuim dah tukar nama universiti. Takdak kolej universiti lagi dah. Untung lah sapa dapat merasa. Sbb kuim tengah dok sibuk ke arah universiti penuh sekarang ni.

Panjang kan entry ni? Hahahaha. Harap dapat membantu sesiapa yang search pasal kuim di google dalam blog saya. Tataaa!




Berbaloi ke beli Spicy Ramen ni?


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Sekarang ni viral pasal spicy ramen challenge kat fb, youtube dan lebih-lebih lagi kat instagram. Hihiii. Tahu dokk? Iolsss baru ni berminat nak ambik tahu pasal spicy ramen noodle dari korea yang orang dok kata pedas sangat ni. Teringin jugak nak jadi korean celup dgn makan ramen dari sana. Uolss dah makan spicy ramen ni? Aku masih tak berpeluang lagi. InShaaAllah nanti aku dah makan aku share kat blog cemana rasa dia yee hehehee. Kalau siapa yang taktau cemana rupa dia tu, boleh laa tengok gambar di atas. Haa cenggitu laa packaging spicy ramen ni. Tgk gambar cam pedas mee tu kan. 

Berbaloi ke beli spicy ramen ni? Kenapa aku cakap macam ni? Sebab aku agak terkilan dengan seller yang jual harga melampau mahalnya spicy ramen samyang ni. Sumpah mahal. Mula2 aku survey, RM35 utk satu peket besar yang ada lima bungkus dalam dia tu. And I was like, omygod seriously? I can get four or five PAMA yang super duper yummy with 35 ringgit ok! What else we Malaysian got? Ruski? Maggi tomyam? Mamee itik? Nahh. Its all my favourite and I can get more more more of the maggi with the 35 ringgit! (I am so in love with this kind of instant food maklumlah masa diploma dulu selalu taram mee segera sbb duit tak banyak KAHHKAHHH)

Itu belum masuk postage lagi. Aku survey banyak laa gak ig pasal spicy ramen ni. Mula2 speechless weyh tgk harga dia hahaha. Terus cakap dalam hati, simpan jelah hasrat kau nak makan ramen Rrai. Aku ingat yang aku survey ni dah paling mahal. Rupa-rupanya............

Ecah told me she got a seller who sell the spicy ramen with price RM60 (satu packet besar yg dalam ada lima). Maigodd. RM60???? Ko gila ke jual harga mahal camtu?

I understand its so hard to find the ramen and most people said we can only buy it at Aeon. Sebab Aeon je ada jual. Idono lah sbb tak g selongkar Aeon pulak. Tp rasanya betul lah tu sbb kat pasaraya biasa ni rasanya takdak. Tapi dah nama pun berniaga, mestilah kena mark up harga sikit untuk untung kan? Penat seller tu g beli g cari ramen utk customer, mungkin dia caj duit minyak dan tenaga agaknya. Kita tak boleh laa buat andaian melulu kan. *bersangka baik*

Tapi kalau RM60 tu, serius melampau. Mahal. Well aku memang kedekut. Sangat kedekut. Aku mmg akan berkira sikit kalau bab membeli lebih2 lagi online ni. (tapi pada masa yang sama aku juga seorang yang boros kehkehhh) Meskipun beza dia cuma dua ringgit sekalipun. Aku tetap akan kedekut. HAHAHAHAA

Kak Farrah pulak cakap dia jumpa seller yg jual RM20 untuk tiga bungkus kecik tu. Hmph. Ok laa kot? Usually org jual RM8 utk sebungkus kecik tu. Kira kita tak beli sebungkus packet besar ada lima tu laa. Kita beli loose item. Heheh. Mandai aku je panggil dia loose item ingat ini tengah jual loose item babies blink kaa Rrai?

Kat bawah ni adalah harga sebenar spicy ramen yang aku jumpa di instagram. Picture kredit to the owner and the picture below is not mine.



So. Adakah anda rasa berbaloi anda beli sampai harga RM35, RM40 utk spicy ramen ni? Anda sendiri tentukan.

Bagi aku, aku rasa berbaloi kot. Tapi seboleh-bolehnya mmg gua tak hingin laa beli mahal gilaaa ke kan. Mesti ah aku nak yg murah hahahaha. Kenapa aku kata berbaloi? Aku mmg tak g search pun kat Muar ni samada ada jual ramen samyang ni ke tak. Dah depa katakat Aeon je ada jual so aku beranggapan Muar takde la jual sbb Muar takde Aeon sobbsobbb mohon tolong wujudkan Aeon kat Muar please? Tsskk tskk. Kira berbaloi laa bagi aku yang duduk kampung jauh terpelosok nun (kawan sekolah aku selalu kata aku dok kat solok kuikuiii) utk beli online even mahal sikit pun sbb sama jaa kalau aku p cari sendiri still aku kena perabis duit minyak dan tenaga nak g beli. (beli kena pakai tenaga eah?) Tapi sapa yang rumah dekat jaa tu beli laa sendiri lagi murah dan berbaloi. Saya takpe. Sbb rumah saya jauh. KAHKAHH.

Perlulah diingatkan bahawasanya sila beli ramen yang ada logo halal kaler hijau tu yaa. Sbb itu adalah logo halal yang diiktiraf oleh negara Korea. Logo dia dgn logo Malaysia tak sama. So jangan pulak kata tak halal. Sape yang ragu-ragu tu takmo makan nanti dia jatuh atas hukum haram pulak. Well ini laa issue yang femes emes sekarang kan. Halal ke haram. Setahu aku yg ada logo halal hijau tu mmg halal.

Betul ke pedas berapi spicy ramen ni? Serius tak sabar nak try! Siapa kat sini dah makan? Cuba komen sikit. Hehee.



Watch Online: Sensory Couple Full Episode (Korea Drama) with english subtitles


Choi Eun-seol (Shin Se-kyung) arrives home to find her parents murdered. When the murderer is distracted, she escapes but is hit by a car. Eun-seol's parents are later found with a barcode carved into their skin, the work of the "Barcode" serial killer. The lead detective on the case, Oh Jae-pyo (Jung In-gi) realizes that the now-comatose daughter Eun-seol is the sole surviving witness.

On that same night, Choi Mu-gak (Park Yoo-chun) is at the hospital visiting his younger sister, also named Choi Eun-seol (Kim So-hyun), who's being treated for mild injuries after a bus accident. But when he returns to her bed, he finds her dead with her throat slit.

Six months later, Eun-seol comes out of her coma. But she has no memories at all of her life before waking up at the hospital, and her left eye has turned green with no scientific explanation. She has also gained the unique ability to "see" smells as visible colors and shapes, and can even trace where people have been because their lingering scents are like a trail. To protect her, Jae-pyo adopts her and invents a new life for her, telling her that he's her real father and that her name is Oh Cho-rim. Another six months pass, and Cho-rim is a cheerful girl who's adjusted to her ability. She dreams of a becoming a comedian, and works as a gopher for a small, struggling theater company called Frog Troupe.

On the other hand, Mu-gak had been so traumatized by his sister's death that after two months of no sleep and constant pain, he'd fainted and was clinically dead for ten days. When he woke up, he'd lost the sense of smell and taste, and is unable to feel pain. And unlike his previous warm personality, Mu-gak is now stoic, emotionless, and speaks in a monotone. He leaves his job at the aquarium to become a police officer, vowing to reopen the case and catch the killer. But to do so, he must first get promoted to detective, and has to prove himself to the head of the homicide unit Detective Kang Hyuk (Lee Won-jong) in ten days or else never ask for a promotion again. Cho-rim also needs a skit partner for her upcoming audition in ten days, and when she offers to help him with his cases in exchange, they decide to team up. After a model (Park Han-byul) turns up dead, seemingly another victim of the Barcode serial killer, Mu-gak joins the investigation headed by Lieutenant Yeom Mi (Yoon Jin-seo), and he hones in on two possible suspects: the model's boyfriend, chef Kwon Jae-hee (Namgung Min) and her doctor (Song Jong-ho).


Name: Sensory Couple

Original name: The Girl Who Sees Smells | 냄새를 보는 소녀

Director: Baek Soo-Chan

Cast: Park Yoo-Chun, Shin Se-Kyung,Namgung Min, Yoon Jin-Seo

Release year: 2015

Status: Complete

Country: Korean

Subtitles: English

Genre: Comedy, Romance

[CLICK]


Drama yang sangat best! Sebab ada terselit unsur jenayah, penyiasatan, cinta dan misteri. Serius best. Plus the hero and heroin is so handsome and beautiful! Hihih. Hero dia tu Iolsss suka sangat! Apa yang menarik dalam drama ni adalah kewujudan pembunuhan bar code. Mesti penonton akan tertanya-tanya. macam mana dia buat pembunuhan macam tu, kenapa dia buat macam tu, dan siapakan gerangan pembunuh yang kejam sangat tu. Bukan tu je, korang mesti suka punya dengan watak heroin dalam cerita ni sebab she can see smell. Hehehh. Kagum jee aku tengok. Sebab dalam banyak2 cerita jarang dia wujudkan watak yang boleh nampak bau ni. Unik kan? Kalau korang nak tengok, klik watch online/tonton online di atas okay.

Saya bagi 4/5 untuk drama ni!