Thursday, 17 March 2016

Buy Your Sunglasses Online | Jom beli cermin mata fesyen terkini !


ASSALAMUALAIKUM|SALAM SEJAHTERA ; Jom beli cermin mata fesyen terkini secara online dan semestinya murah berbaloi-baloi! Cermin mata hitam bukan sahaja aksesori fesyen tetapi adalah satu keperluan apabila kita menghabiskan banyak masa di luar rumah. Ia melindungi mata kita daripada silau dan sinaran UV yang berbahaya. Anda boleh membeli cermin mata secara online dengan mudah dan dengan harga yang berpatutan. Tetapi sebelum anda membeli, saya ingin kongsikan beberapa tips untuk membeli cermin mata/sunglasses yang sesuai dengan keperluan kalian.

Apabila kita ingin membeli cermin mata hitam, kita biasanya akan menitikberatkan faktor fesyen dan adakah cermin mata tersebut seiring dengan trend zaman sekarang? Apa jenama cermin mata ni? Apa saiz bingkai? Warna apa yang sesuai? Bentuk yang bagaimana cantik? And will it support my face shape? Saya jugak nak kongsi cermin mata bentuk bagaimana yang sesuai mengikut bentuk wajah uols. Jadi, kalian yang tertanya-tanya bentuk cermin mata yang macam mana sesuai dengan muka uols tu, boleh laa tengok gambar-gambar di bawah ni yee.







But there is more to check before buying sunglasses. Ingat ya. Jangan main beli je tau. Sila semak dulu cermin mata yang anda nak beli tu. 

Technically you should, at least, check the following:
UV-A and UV-B block -  A 100% block is the best for protecting you against harmful ultraviolet rays.
Light reduction - 80% light reduction is ideal. It means the glasses will allow 20% of the sunlight.
Polarized lens - This protects against reflective glare. The glare makes your eyes squint and creates strain.
Polycarbonate lenses are good impact-resistant lenses and can be worn when you are doing some active sports.

Cermin mata ni kalau kita pakai beli yang murah dua ringgit je pun tak boleh jugak tau. Bahaya. Boleh kena kanser mata nanti. Jadi, sila periksa dulu yaa sebelum membeli. Safety first. Hehee

Ada jugak beberapa mitos tentang cermin mata/ sunglasses ni. Nak tahu tak? Jom baca ni:


1. Kita kena pakai cermin mata bila nak keluar rumah.
Badan kita, termasuk mata sebenarnya memerlukan cahaya matahari. Kalau kita tidak berada di luar rumah untuk jangka masa yang panjang, we should expose our eyes for beneficial wavelengths of light. Selain itu, cahaya matahari pada awal pagi tu pun baik untuk mata sebenarnya.


2. Semakin gelap cermin mata, semakin tinggi perlindungan yang si pemakai perolehi.
Warna atau tints daripada kaca mata tiada kaitan dengan perlindungan terhadap mata kita. Uols boleh jumpa banyak jenis cermin mata hitam yang dijual secara online. Terdapat banyak cermin mata yang mengikuti fesyen terkini dan murah di Zalora. Banyak pilihan dari segi warna, bentuk cermin mata dan jenama yang boleh anda pilih.


3. Lebih mahal cermin mata, lebih baik.
Sekiranya anda ingin membeli cermin mata, ia perlu bersesuaian dengan keperluan aktiviti luar. Terdapat banyak cermin mata yang dijual dengan harga yang mahal namun begitu tidak semestinya cermin mata yang dijual dengan harga yang mahal ini memberikan perlindungan kepada mata uols. Jadi, periksa dahulu spesifikasi cermin mata tersebut. Tidak semua cermin mata dengan 100% perlindungan sinar UV dijual dengan harga yang mahal.


4. Lebih baik pakai cermin mata murah daripada tidak memakai apa-apa langsung.
Ini hanya akan membahayakan mata anda. Cermin mata yang murah hanya berwarna gelap namun ia tidak memberikan perlindungan UV kepada mata. Jadi mata akan berisioko untuk rosak. You should look for best quality brands at affordable prices. This is possible online. Check for coupons for sunglasses online

5. Kanak-kanak tidak memerlukan cermin mata hitam.
Tidak. Kanak-kanak sebenarnya memerlukan cermin mata hitam. Oleh itu, anda seharusnya membelikan anak-anak anda cermin mata untuk melindungi mata mereka. GlassesOnline Malaysia mempunyai jenama seperti Disney dan Hello Kitty untuk anak-anak anda. Children's eyes are not able to block UV rays as well as adults' eyes. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh mendidik anak-anak anda untuk pakai cermin mata hitam untuk melindungi mata mereka.

6. Cermin mata hitam hanya perlu dipakai ketika hari cerah.
You should wear sunglasses even on cloudy days. When the surfaces shine and reflect a lot of glare like water or ice, polarised lens are needed. TAPI. Cermin mata hitam ni amat amat berguna tau kalau eyeliner senget sebelah ke, lepastuh mascara comot dan uols memang takde masa nak touchup langsung maka pakailah cermin mata hitam untuk menutup cela di wajah anda HAHAHAHAHAHA. Betul tak? Nanti sampai office touchup lah balik. Yang penting sampai awal dulu. HEHEHEHEH

Okay. Next. What do you need to check when you are buying sunglasses online? Haaa. Jangan pakai beli je ye karang menyesal nangis pun tak guna kekekeee.


1. Mengukur saiz bingkai anda dengan tepat. Terdapat panduan ukuran yang membantu untuk menentukan bentuk wajah anda dan jenis dan saiz yang sesuai dengan anda.
2. Semak untuk kanta yang anda perlukan. Perlindungan UV adalah sangat penting dan sila pastikan cermin mata tersebut memberi perlindungan UV yee. Dont forget to check for light reduction and polarized lens too. 
3. You would get authentic eyewear and vision care from international brands too at remarkably low prices. There are sale events that happen at these stores too. There are times when an entire brand is on sale. Jadi, 
4. Check for favorable return and refund policies. Most of the online stores offer free shipping too. Salah satu faktor yang menarik bila beli online ni, jimat duit minyak dan tenaga tauu. Jimat masa pun betul jugak. Lagi-lagi kalau shipping free, berbaloi-baloi!

Jadi, tunggu apa lagi? Jom beli cermin mata fesyen terkini secara online sekarang! Tambahan pula, sekarang ni musim cuti sekolah, jadi kalau nak pergi melancong atau jalan jauh tu memang sesuai sangat pakai cermin mata tau! Kelmarin aku pergi Perlis makk aihh panas kemain. Menyesal tak beli sunglasses tau. Masa tiba Langkawi pun sama, emo jeee aku weyh panas-panas tu HAHAHAHA. Kalau uols malas nak pergi kedai cermin mata, beli online je pun okay. Jimat masa dan tenaga. HAPPY SHOPPING!








8 comments:

  1. wahhhh i wanna buy one lah later hihi thanks rrai <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome qilah sayang. hihii. beli jangan tak beli! hehehe

      Delete
  2. Kena beli juga ni nampaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. tambahan pulak dgn cuaca makin panas ni.. fuhhh

      Delete
  3. cantik !. tapi bentuk muka sendiri pun taktau hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kena suruh kawan ataupun parents tgkkn muka kita dan bg pndpt mereka. hihii

      Delete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.