When you feel lalalalaa while blogwalking, but then...



ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

First entry for today! Hehehee. Hai everyone. Moga sihat walafiat belaka semuanya. Hari ni ni gigih siapkan template untuk Sister Farra Nadeya yang cun melecun dan Sister Aida yang comeyyy lote. Hiiihi. Tak fully siap lagi. Then nak proceed lagi, tapi hari ni rasanya dah cukup lama aku hadap laptop. Sampai merah dah mata. Well bila mata aku dah merah ni maknanya aku kena stop menghadap laptop. Idono dia mcm sebelah mata hitam tu ada merah2 macam gituu laa. Dulu masa kat kolej pernah jadi. Aku cuak gila tauu sbb merah sangat. Tak sakit. Tapi buruk kakaka. Siap pergi jumpa doktor lagi sorang2 bawak diri pergi Masjid Tanah. Lol. Sbb masa tu aku takut dia jadi teruk mcm gambar aku jumpa kat google. Then doktor rileks jee pun masa tgk mata aku. *nampak nauu tak kritikal* Lepas titis ubat doktor bagi semua then okay dah mataku putih kembali heheh. Ni skrg jadi benda yg sama dan barulah ku perasan ia jadi bila aku hadap laptop terlalu lama. Berejam ok gua hadap. Huishh. No. No.

Balik pada tajuk. When you feel lalalalaaa while blogwalking and listening Katy Perry song but then you walk to someone's blog and ohmygod apasal blog dia mcm blog aku? Hahah. Its not so hard nak cam, baby. Sebab kod kaler aku guna jarang aku nengok org pakai. Lagi2 hijau mint macam gini. Lepas tu rasanya tak ramai yg pasang header besar gabak over mcm aku ni. 594px kot height dia. Kahkah. *overrrr*

Lagi? Takkan setakat tuu je kau nak kata dia copy blog kau? Nah. Post title sama. Post footer pun sama. Yang paling aku terkesan post footer dia. Kaler mint hijau sama kot dgn aku. Cuma dia ubah border kiri kanan punya warna je. Sebabkan aku curious sangat, aku bukak page source *pedulik apaaa hahahaaaaa*. Sebab sumpah tak puas hati pahal semua sama dan kalau betul perkiraan aku salah, buat apa aku nak melenting kan?

Mula2 aku carik ada tak url gambar dia ada nama photobucket aku sbb aku mmg selalu upload gamba kat photobucket. None.

Okay. Gua tak giveup. Kau kena tahu bila aku sedang jadi detektif, aku memang hebat. Cari inisiatif lain.

Terus aku terfikir. Barangkali dia dah delete semua url photobucket tu? Dan nah kau betul sangkaan aku. Semuanya dah berganti begini: background:url(" ") . Kalau tak, dalam kurungan tu ada link url photobucket aku. [Kalau betul dia cilok template gua]

Satu-satu aku check. Serious weyh. Dari header sampai footer aku check koding dia. Lantaklah nak kata aku apa. Aku memerlukan jawapan kepada ketidakpuasanhati aku. Apakah wajar untuk aku terkilan atau tidak? Ecehhh.

Memula aku perasan footer dia sama. Tapi aku check dulu kod hover gambar dia sama tak kod warna dgn aku. Haa ni lagi satu. Aku punya hover image sekadar dalam post je. Majoriti tutorial blogger Malaysia punya tuto hover image akan hover semua sekali sampai sidebar. Aku banyak refer tuto dari Indonesia. Koding dia lain sikit dan paste bukan tempat selalu kita paste kod hover image blur ke membesar ke tuu.

Nah. Aku nak mulakan siasatan perbandingan sekarang. Kalau nak ikut siasatan aku sila baca sampai habis. Hehehhe

Kat bawah ni kod hover image tu. Biru aku. Merah dia. Nampak tak? Blog dia tema kaler lain tapi apesal sesat kaler coklat pulak bila hover gambar? Kalau betul dia refer tuto sama yang aku refer tu, tutorial tu punya border bukan 20px. Dia lagi besar. Yang ni aku ubah sikit. Adakah kebetulan atau sebijik sama 20px?
..........................................................
..........................................................

.post-body img { -webkit-transition:all 1s ease; -moz-transition:all 1s ease; -o-transition:all 1s ease; -ms-transition:all 1s ease; transition:all 1s ease; }

.post-body img:hover { border:20px solid #9F8668; border-radius:50%; }
..........................................................

.post-body img { -webkit-transition:all 1s ease; -moz-transition:all 1s ease; -o-transition:all 1s ease; -ms-transition:all 1s ease; transition:all 1s ease; }
.post-body img:hover { border:20px solid #9F8668; border-radius:50%; }

..........................................................
..........................................................
Yang ni pulak header aku punya background.
Nampak tak? Yg ada link photobucket aku semua dia padam macam tu. Adakah kebetulan atau sebijik sama 594px? Rare tu angkanya.
..........................................................
..........................................................
background: url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/mint1_zpsiwqrj5of.png) repeat-x;
background-position: bottom;
height:594px;

..........................................................
background: url() repeat-x;
background-position: bottom;
height:594px;}
.........................................................
..........................................................
Ni pulak header aku. Header yang ada gambar aku yang ploles tu kahkahhh. Aku tengok blog dia takde header. Dia tak letak. Habis mana datang width dgn height sebijik sama dgn ketinggian dan lebar header gua? 594 tuuu oi. Hahahaha
..........................................................
..........................................................
#header {
width: 1060px;
background: url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/10603_zpss1ijvfhe.png) no-repeat;
height:594px;

..........................................................
#header {
width: 1060px;
background: url() no-repeat;
height:594px;
..........................................................
..........................................................
Yang ni post footer. Adakah kebetulan lagi kod warna hijau mint dia sama macam aku?
Font size? 7px? Padding?
..........................................................
..........................................................
.post-footer {
text-align:center;
padding:8px;
color: #333333;
font-size: 95%;
background: #AED4BF;
border-left: 7px solid #9F8668;
border-right: 7px solid #9F8668;
margin:6px;
}

..........................................................
.post-footer {
text-align:center;
padding:8px;color: #333333;
font-size: 95%;
background: #AED4BF;
border-left: 7px solid #F0F0D8;
border-right: 7px solid #F0F0D8;
margin:6px;}
..........................................................
..........................................................
Next. Yang lagi menambahkan kecurigaan aku. Footer yang bawah blog tu. Cuba uols tgk yg bawah sekali blog aku ni. Kan ada background stripes hijau mint dan ada tulisan all right reserved kan. Haa background tu. Sebenarnya dia silap. Patut dia kurangkan height 120px tu. Height 120 tu adalah mengikut ukuran ketinggian background aku. Yang aku buat sendiri. Aku edit sendiri kat photoshop. Aku letak brushes sendiri. Aku tgk gambar yg dia letak kat footer bawah tu tak sampai 120px pun. Kecik. Jadi kenapa 120px? Adakah kebetulan?
..........................................................
..........................................................
#footer {
text-align: center;
color: #ffffff;
background: url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/f1_zpsebthdkhx.png) repeat-x;
height:120px;
padding-bottom: 0px;
}

..........................................................
#footer {
text-align: center;
color: #ffffff;
background: url(http://i771.photobucket.com/albums/xx351/mai_mnbma/1415862sf2aua6niq.gif ) repeat-x;
height:120px;
padding-bottom: 0px;
}

..........................................................
..........................................................



Maka. Konklusinya, kalian sendiri tentukan. Aku cuma syak beliau mahu edit blog macam aku dan jadikan blog aku sebagai sumber inspirasi beliau. Kahkahh. Kan aku dah perasan. Silap lah kau cilok koding aku. Aku ni bila dah syak, aku punya siasat betul-betul tauu. Nak tuduh tak boleh main serbu je. Karang kena tuduh fitnah pulak. Maklumlah dulu belajar diploma undang-undang dan syariah. Ada laa sikit-sikit ciri-ciri manusia over bila belajar law ni. HAHAHAHA. *mohon budak law jgn kecam saya* Tu yang atang atang jee nak cari bukti bagai.

Aku mula2 tadi jee cam marah. First2 kena biasa laa. Ni dah beberapa seketika, aku tak marah dah. Buat apa nak marah kan kan. Siapalah aku nak marah orang cilok koding. Profesional pun belum. Sekadar Blogger suam yang cuba cari rezeki dengan edit blog org setakat mana dia mampu. Nak kata terer, langsung tidak. Bagai langit dengan bumi. Cuma terkilan je barangkali. Aku ingat lagi aku edit template ni sampai empat pagi tauu. Try and error byk kali. Sekali mcm tu je orang rembat. Kalau tak tahu bagaimana, tanya. Boleh je aku buatkan tuto. Semua yg tanya aku majoriti aku buatkan tuto utk mereka. Tutorial yg aku buat tu kebanyakannya org request. Aku tak kedekut pun youuu.

Aku tak nak mention pun siapa dia. Kepada dia. Harap aku saja yang kau bukak page source lalu copy semua koding html. Jangan buat lagi okay. Saya tahu awak budak baik.




OFFER edit blog dgn hanya RM5 masih dibuka! Kalau berminat boleh baca syarat dan terma kat SINI okay. Tataaa!

4 comments:

  1. Wahhh kak. Sy sendiri baca jd berkobar- kobar hati ni. Haha ada ciri2 lawyer tu. Maybe dia memang nk jd kan blog akak ni sbg sumber inspirasi yg terunggul kot sbab blog akak plowless haha tp in the end tak baik lah ciplak org lain punya design yg bertungkus lumus siang mlm nk siapkan huhu T.T

    ReplyDelete
  2. peh..... ade juga yer gitu, nampak tak kat situ, template blog awak mmg the best, sebab kombinasi warna yang rare.. jarang orang pakai warna warna ni utk template kan....

    ReplyDelete
  3. sabar yea..die ske blog ni kot tu die cilok..blog ni kan cun comei..die nk buat die x pandai kot..think positif yea..tp kekadang ase nk hempuk je..hahaha

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.