Thursday, 17 December 2015

#SiapaAku? SEGMEN 2015 Kalia


ASSALAMUALAIKUM | SALAM SEJAHTERA

Entry ini sebenarnya telah didraft sejak 9 December 2015. Kenapa? Kerana soalan siapa aku itu adalah satu soalan yang sangat sukar dan memerlukan aku untuk fikir dalam-dalam siapa aku sebenarnya kahkahh. *jangan marah yee tuan penganjur hihi* Sejak kali pertama aku baca perihal segmen ini aku memang dah tertarik untuk turut sama serta tapi gara-gara idea tak datang berkunjung maka terpaksalah aku hold dulu entry ini. Akibatnya terusku lupa mahu publish sehingga ke hari ini kehhkehh. Sorry sorry.

Ok lets start. Siapa Aku?




Rrai. Yaa. You can call me Rrai. Nama penuh Nur Raihanah Bt Abd. Jalil. I am sweet twenty-one this year and unfortunately I am 22 next year. Pheuuww. Not really ready to grow-up actually. Aku ada Diploma Undang-Undang dan Syariah but dont expect me such a very smart people just because I study in law. I really hate it when people keep talking I will be a lawyer one day. Sumpah benci. Toksah nak acah-acah lawyer just because you study in law. Yaa. I admit it. Kadang aku agak annoy dengan orang macam ni. Sebab tu aku tak gemar bila orang tanya aku ambik apa sebab confirm dia akan mention keje peguam. Bak kata Majistret aku dulu, biasa lah saya mengaku budak law memang ramai yang berlagak. Kahh. Aku taknak jadi salah satu. Sebab aku sendiri tak jamin aku akan kerja bagus akan datang. [Doakan aku!]


I am the only daughter. Tak suka kongsi barang dengan orang. Kedekut. Tak ada abang. Tak ada kakak. Ada dua adik lelaki. Boleh dikategorikan sebagai garang dan tak friendly masa mula-mula jumpa.


Not a people person.Kalau aku diberi cuti satu minggu, aku boleh habiskan 24jam setiap hari dalam seminggu tu dengan diri sendiri dalam bilik dan tak keluar jumpa orang. Aku orang yang suka duduk sorang-sorang dalam gelap main laptop dan tak ambil tahu dengan perkembangan luar rumah aku. Senang cerita aku bukan orang yang suka bersosial. Aku orang kampung. Duduk felda. Bak kata kawan aku tempat aku ni 7E pun takdak. Maka aku memang jarang keluar rumah dan lebih gemar terperap menyibukkan diri sendiri yang tak berapa nak sibuk. Kahkah. I dont mind if people call me katak bawah tempurung. Aku lebih suka duduk rumah dan jadi perempuan melayu terakhir kengkononnya phuihhh


Tak suka budak-budak.Aku bukan perempuan penyayang yang suka nak main-main dengan bayi atau budak kecil dengan 'buat muka' kelakar sampai budak tu ketawa. Sebenarnya aku tak tahu macam mana layan budak tu sebab gua takut jadi punca budak tu menangis tak berhenti sebab sesetengah budak takut dengan orang baru. But at the other side sometimes I see myself as a people who like to play stupid things with the kids dan layankan budak-budak tu. Rasanya aku je kot rajin nak layankan budak-budak ni buat origami masa dalam office time aku practical dulu. They try to play with my friend but then she told them, pergi kat kak Rrai sana dia rajin layan korang. Kahkah. Masa tu aku rasa main dan layan budak-budak ni best sebenarnya. I still remember one of them almost cry when I told her, esok hari last akak kat sini tauu. Maigodd. I miss you kids.


Not always show how much I love to someone I really care about.Kat atas ni antara manusia yang aku sayang sangat but unfortunately I rarely show them how much I love them kekekeeee. Masa dia nangis beriya sebelah aku kadang aku tak berlembut nasihat baik-baik. Aku marah dia balik and said, ko jangan nangis! Well thats me. Bila Gedik demam pun aku bukan nak cakap baik-baik malahan aku marah dia balik sebab taknak makan ubat.Senang cerita I am not a lovely person lah kahkah. Bila aku cakap, aku sayang korang sangat, I really mean it. Please stay healthy and dont ever cry just because a stupid things. Please k.


An insecure bitch who will kill any girl who try to flirt with whats mine.I cant control my jealousy. I easily get jealous with stupid things and small matter. Pardon me but seriously I always want to handle it smartly but I just cant. kekekekee. Nasib kau laa nakkk


Like to be alone but I hate being lonely.I like being alone where no one will disturb me when I read my thriller novel and watch korean drama. Or when no one will talk to me when I am not in a good mood.But I also hate being lonely where no one dont give a shhhh with what I really feel or dont company me to where I want to go. Trust me I am such a complicated person actually.


Cengeng.You know what is cengeng? Easy to cry kakakakakaaaa. People see me such a very serious and mean person but actually I am easy to cry when I watch hindustan film or listen to sad song. [based on my mood]


Panas baran.Aku mengaku aku memang seorang yang cepat emo dan panas baran. Aku punya panas baran ni ada dua. Satu aku akan bidas semua yang kau kata dengan hujah-hujah bernas, bukti, dokumen bertulis setahun lepas punya dan dua, aku akan tunjuk yang aku marah tapi aku malas nak cakap banyak sebab masa tu bila aku bercakap, semua akan jadi tak kena. Selalunya yang pertama ni aku jarang guna sebab sekarang bila aku nak marah aku akan cuba sedaya upaya untuk tak bukak mulut. Kahkahh. You will never how terrible my words when I become a monster weyh. Nauzubillah.


Siapa pun aku, aku bukan manusia sempurna serba-serbi yang kalian akan suka sebab akan ada kurang aku yang akan menjengkelkan manusia. Aku sendiri masih cuba untuk perbaiki diri sendiri untuk jadi lebih baik dari diri aku yang semalam dan hindari perangai buruk aku yang bersepah ni. Terima kasih sebab jadi sahabat aku sama ada di luar atau dalam dunia blog.

Jangan beri kesimpulan tentang siapa aku sebelum duduk semeja dan bersua muka. Sebenarnya siapa aku ini bukan aku untuk karangkan tetapi adalah kalian yang mengenali aku. Sebab akan ada manusia yang lebih mengenali siapa aku dari diri aku sendiri. Macam aku kata tadi, I am such a complicated person.

Terima kasih pada siapa yang baca bebelan ini sehingga ke akhirnya. Mohon jangan menyesal hihihh.

Taataaa!






8 comments:

  1. nice about you sis... u are almost same like me!

    ReplyDelete
  2. ''Not always show how much I love to someone I really care about'' this one! hehehehehe i guess we cant always say what's in our heart kann.haha we love them, but we are not good expressing that feeling!

    nice to now you btw :)

    ReplyDelete
  3. Hey..nama ayah kite sme..hye3 kembar lain ayah lain emak..heheh

    ReplyDelete
  4. ok, dh kenai rrai.. anyway mmg memerlukan idea dan mood yg baik tuk mnegarang.. gd luck!

    ReplyDelete
  5. kan? nampak je simple soalan ni, tapi ambil masa berbakul idea jugak la untuk karang..
    btw..nice to know you rrai!

    ReplyDelete
  6. congratulation for win!

    http://ash-tsukidate.blogspot.my/2016/01/tahniah-tahniah-tahniah-from-kalia.html

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.