Follow Us @soratemplates

Friday, 27 November 2015

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 #Review


ASSALAMUALAIKUM

Finally, I already watched Mockingjay Part 2 yeaayyyyy yeayy! Gembira tak terkata sebab one of the movie dalam wishlist dah berjaya tertunai. Thanks to Gedik, yang selalu layankan perangai obses aku pada satu-satu cerita. Rasanya sepanjang aku hidup ni dia lah yang rajin nak layankan aku punya list movie yang berderet nak tengok tu kahkahh. Well aku mmg suka gila tengok movie- suka gilaaa punya suka ok. Tapi aku still berpada lagi laa takde la semuanya aku nak g tengok kat wayang, kalau tak berkesempatan atau takde masa nk tengok, gua mmg rajin download. Memang AKAN punya lah. Baru2 ni aku baru jek tengok Maze Runner kedua tu. Movie tu aku tak sempat tgk kat wayang sbb aku konvo dan kawan aku kwajoo g bgtau ending cerita yg Teresa tu bersubahat dgn Wicked. Cis
Mockingjay Part 2 ni aku tunggu dari Mockingjay Part 1 lagi tau. Sebabnya ending Part 1 tu sah-sah buat kita tak sabar nak tahu apa jadi kat Peeta, Katniss dan yg lain-lain.

Perjalanan cerita yang Part 2 ni overall bagi aku okay. Dah macam cerita hantu pun ada bila time mutan keluar nak serang Katnis dan lain-lain. Penuh suspen dan buat kita berdebar-debar masa tengok cerita ni. 

For me, Part 2 ni cerita dia sedih sikit. (ke aku je sorang rasa sbb fanatik sangat?) Cuba korang play video music kat bawah. Music dia sedih tauu. Sobb sob. Biasa music kat bawah ni dimainkan masa ada scene sedih mcm masa Rue mati tak silap aku. 


Dalam movie ni, ada empat tragedi yang sangat-sangat aku tak jangka.
SATU. Finnick mati.
DUA. Prim mati.
TIGA. Boggs mati.
EMPAT. President Alma Coin mati

Part Boggs mati pun sedih gak sbb dia lah antara individu yang percaya pada Katniss lol mati plak dia haishh. Ni Boggs:


Prim pulak mati sebab letupan yang berlaku depan pintu masuk Rumah Agam President Snow. Masa tu dia sedang membantu pesakit yang cedera. Dia kena bom betul2 depan mata Katniss. Aku je ke sorang rasa yg Prim ni cun gilaa since Part 1? Kan kann? Comeyyy gilaa dia!


Masa Prim mati aku takdelah rasa sedih noh. Masa Finnick mati tu aku rasa, Ohmygodddd asal kau mati!!!!! Sebab Finnick baru je lepas kahwin dengan Annie masa tu tau. Dia mati sebab kena serang dengan mutan masa nak selamatkan Katniss dan kawan-kawan dia yg lain. Dulu aku ingatkan Finnick ni jahat. Tapi lepas aku tengok cemana dia protect Mags, serious sweet pulak Finnick ni. Hensem pun hensem. Kahhkah


Part 2 ni banyak sangat bermain dengan emosi. Ramai betul mati. (padahal sebelum2 ni ada jek orang ramai mati hahahaa)  Tapi Part 2 ni orang yg mati tu important person tauu!

Kenapa President Alma Coin mati? Sebab dia sebenarnya nak ambik alih takhta President Snow. Cehh takhta gitewww. President Snow sempat bgtau kat Katniss sebelum dia mati tapi mula-mula Katniss tak percaya but at the end, bilamana sepatutnya dia halakan panah dia kat President Snow untuk hukuman mati, akhirnya dia halakan kat President Alma Coin. Kira jahat gilaa laa President Alma Coin ni sebab dia yg sebenarnya jatuhkan bom depan rumah agam President Snow tu. So thats mean dia yg menyebabkan Prim mati. President Snow kata, sejahat-jahat dia, dia membunuh bersebab dan takde sebab dia nak bunuh kanak-kanak Capitol. Lol masa ni aku rasa eh baik pulak si Snow ni hahahhaa.


President Snow pulak? Dia mati tapi bukan sebab panah Katniss tapi sebab diserang oleh rakyat jelata. Masa dia diikat tu lepas je Alma Coin rebah mati, semua orang berpusu pergi ke arah President Snow untuk bunuh dia. Entah kena pijak kena tumbuk kena siat kulit ke hakuu pun taktau haha tapi yang penting mati lah dia sian.


Ni scene masa Katniss halakan panah dia ke President Snow tapi akhirnya dia ubah hala ke arah President Alma Coin. Katniss cantik gila masa ni. Berkarisma giteww.


Peeta? He's okay. Malah bertambah kacak masa Part 2 ni. Masa mula-mula perjalanan cerita je dia macam tak boleh beza baik buruk. Tapi masa tengah2 cerita tu dia macam dah boleh ingat balik perkara sebenar.

Ending cerita? Yaa I love the ending! Sweet! Gale dinaikkan pangkat jadi apa aku lupa (komander ke kapten something like that), mak Katniss ajar orang kat bahagian perubatan (jadi leader kat situ ah lebih kurang tak silap) dan Annie (bini Finnick) bahagia dengan anak dia dan Finnick sorang. Peeta dan Katniss? Gembira dengan hidup mereka dan dikurniakan dua orang anak yang sangat-sangat comel! Ni ayat yang Katniss cakap kat anak dia masa scene last tu:

"But one day I'l have to explain about my nightmares. Why they came. Why they won't ever really go away. I'll tell them how I survive it. I'll tell them that on bad mornings, it feels impossible to take pleasure in anything because I'm afraid it could be taken away. That's when I make a list in my head of every act of goodness I've seen someone do. It's like a game. Repetitive. Even a little tedious after more than twenty years. But there are much worse games to play."

Tamat. Happy ending.

Tapi tak best ah sbb dah habisss daaa cerita ni. Sedih haku. (gua ada habit nak tahu ending cerita tapi pada yg sama taknak cerita tu habis hahahaha) I bagi 4/5 bintang untuk cerita ni. Kenapa bukan 5? Sebab Finnick mati kahhkahkakaa.

Cerita ni masih ditayangkan lagi kat cinema. Sesiapa yg belum tengok tu silaa laa tonton yaa. Kalau baca review je tak sama dengan feeling tonton cerita sebenar. Lagi dupdapdupdap giteww. Hiihi.

Sampai sini review. Assalamualaikum :)







4 comments:

  1. samelah moii. sedih gila bila tengok part last ni T_T bab mutant tu sumpah serammm moi ngerii gahaha. finnick mati moi takleh terima kenyataannnn ergh

    ReplyDelete
  2. amboi nasibaik qila dh gi tengok hahahaahhaa spoiler betul :p
    hmm qila dah terbaca buku so mmg sedih and hmmmmmmm bila baca buku lagi la feel nak mati adoi la hm sayang betul ish ish tapi whole idea of districts, the hunger games itself is such a best dot coms mmg otak apa pun tak tahu la hahahaha best!!!!!!!!!!!!

    rindu pulak nk tgk thg, catching fire hihi <3

    ReplyDelete
  3. Tudia...ni dah jd story telling ni...Hilang la seprais...hehe...donlod je la mcm ni..kensel tgk wayang...hahaha :P

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.