Follow Us @soratemplates

Friday, 30 October 2015

Cara Mudah Letak Badges/ Button Instagram Dalam Blog/Entry

ASSALAMUALAIKUM
This is just a simple tutorial. Hehe. Saja nak share dekat sini even though ilmu ni tak seberapa pun. Kalau belum tahu, boleh laa buat sbb aku pun baru tahu sbb baru godek-godek kat profile instagram by laptop. Kalau tak, hampeh tak tahu pun.

First sekali bukak akaun instagram korang. Click kat edit profile tu.
Then akan keluar macam ni. Click kat Badges dan automatik akan keluar macam dalam gambar kat bawah.
Apa korang perlu buat?
Pilih badge yang mana korang suka. Lepas tu copy code tersebut. Boleh buat step by step mcm gambar kat bawah ni.
Dah copy? Korang boleh letak kat mana-mana yg korang nak letak. Contoh kat sidebar ke, dalam entry korang ke.

Kalau nak letak dalam entry, boleh rujuk dalam gambar di bawah. (in case uols nak promote instagram dalam entry hehehe)

Klik kat HTML dulu. Then klik kat Compose untuk check ada ke tak badge instagram tu.


Taadaaaaaaaaa!
Dah ada. Hehe. Kalau nak centerkan ke apa senang je tekan space kat keyboard je tak pun klik badge tu then boleh centerkan sendiri.


Senang kan?

Kalau nak letak kat sidebar lagi senang. Copy dan paste kat Add Html je. Takpun uols boleh letak kat mana-mana uols nak letak. Kat bawah profile ke, atas cbox ke. Suke hati.

Nak centerkan pulak, just tambah kod <center> pada awal dan akhir coding tersebut yaa.

Selamat mencuba!

Instagram


Ni instagram kite. Jemput follow! hahaha *nak jugak promote*

1 comment:

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.