Siapa Tahu Apa Beza dot.my dengan dot.com?


Assalamualaikum. Hahahh. Jangan terkejut. Hari ni dari pagi tadi aku menghadap blog. Sbb tu kemain banyak entry gua update ni. Siapa boleh bantu saya, tolong terangkan apa beza dot com dengan dot my. Fahm tak maksud aku? Contoh:

BAJUWARNACOKLAT.COM
BAJUWARNACOKLAT.MY

Haaa kan beza belakang dia kan? Apa maksudnya ekh? Sobbb sob. Aku tetiba macam rasa nak tukar domain lah. *GEDIK* hahahaa. Mahal ke idokk ekh? I serious tak main main ni. Setakat aku tahu kalau tukar domain ni dia jadi kepada dot com ( .com ). Kan kann? Sbb aku tengok blog Kak Lyssa, Blog Kak Uzu, Blog Kak Farah Waheeda semua camtu. Dan aku pun google laa pasal ni. Ada satu blog ni dia buat tutorial percuma untuk tukar domain jadik dot my. Serius. Aku baca komen ramai kata berjaya. Tapi bila aku tekan link tak kua pun blog depaa. Ke kena banned kalau guna dot my free ni? Sebab tu aku tak berani nak try. 

Kalau tukar domain berapa yaa harga dia? Tadi aku google ada kata RM40 setahun. Betul ke? Kalau nak menukar domain pun gua bukan tahu. Fuhhh. Nak kena gagahkan diri lagi dalam persada blogging ni. Chaiiyyokkkkk Rraiiii !



6 comments:

  1. cik ada buat entry di
    1. http://www.nurfuzie.com/2012/12/jom-bertukar-kepada-domain-sendiri.html
    try baca kot2 la faham.. pasal my dan com tu sebenarnya kt sndri blh pilih.. perbezaan cik en tak pasti..klu ada t publis entry na.. cik en nak tau gak.. anyway cik en pilih dot com.. sbb lebih general dan senag org ingat

    ReplyDelete
  2. .COM tu lebih universal kalau .my lebih kepada negara kita

    ReplyDelete
  3. .com untuk universel. semua boleh search kite punye blog. .my untuk negara malaysia shj. kalau slh tlg tegur ye

    ReplyDelete
  4. rarai!! aakk xtau beza dia...tpi just nk ckp, sebabkan cbox rarai cantek, akk dah letak cbox jugak kt blog akk...hehehehe :D terpengaruh hihihihi :D

    ReplyDelete
  5. http://www.dayanazahari.com/2015/07/changing-domain.html#.VaQEG5NViko

    Dayana ada buat entry pasal ni :D

    ReplyDelete
  6. .com lebih universal.
    .my lebih untuk Malaysia..

    ReplyDelete

Penghantaran sebarang komen, permintaan, cadangan ATAU komunikasi lain yg lucah, sumbang, palsu, mengancam ATAU negatif dengan niat untuk menyakiti hati, menganiayai, mengugut ATAU mengganggu orang lain dengan ATAU tanpa mendedahkan identitinya adalah suatu kesalahan boleh didenda tidak melebihi 58 ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun ATAU kedua-duanya sekali.