Tuesday, 28 July 2015

Tanjung Emas Muar sedang dinaik taraf

00:34:00 1 Comments
Gambar kredit to Group Anak-Anak Muar@Atique KurosaKie

Sape sini pernah datang Muar? Hahahh. Sape datang Muar tapi tak singgah Tanjung Emas ni mmg lah rugi. Bagi aku kira tempat ni macam tempat melepak paling femes lah kat Muar ni. Antara salah satu tarikan bagi pengunjung yang datang sini dan jugak penduduk setempat. Tempat ni luas. Boleh joging, main basikal, picnic semua. Mesti ada yang pernah pergi tempat yang ada buah durian besar tu kan. Haa area situ laa. Sebenarnya tempat ni ada playground. Luas playgroundnya. Budak2 mesti suka. Aku kecik dulu selalu main situ dari gelongsor sampai lah buai dia.

Yang ada dinaik taraf ni kat dataran. Dulu sini selalu ada poco poco. Skrg aku tatau laa sbb tak selalu dah ke sana. Aku punya explorace sekolah pun buat kat sini. Senam kat dataran ni ha. Joget lah puas puas kau sbb dataran ni luas.

Masa buka puasa dengan Si Gedik pun kiteorg makan kat sini. Beli belah banyak2 kat baazar dan makan kat sini. Fuhhh angin sepoi sepoi gituuuu kauuu. Boleh tengok ikan lagi. Masa tu pun kawasan ni tengah renovate. Kita tengok lah nanti dia jadi apa yekk? Mana tahu dia nak buat bangunan ala-ala taming sari ke. Heheh. 





Monday, 27 July 2015

COVER TERBAIK: Toia Jones (Crazy In Love)

16:10:00 2 Comments


Assalamualaikum. This is quick entry. Just to share the amazing singer Toia Jones nyanyi lagu Crazy In Love. Original singer lagu ni Beyonce. So far lagu Beyonce kebanyakannya susah orang nak bawak sbb high note lah apa kann. Macam lagu Listen tuh. Gua ni takat dengar2 jek boleh laa nak nyanyi hancurrr. Paling suka aku dengar bila dia tekankan suara tuhh. True singer mmg boleh buat suara gitu! Kat Malaysia bagi aku yang suara meletoptoptop yang boleh bersaing dengan artis luar I think Shila Amzah, Salma dan Alyah. Kenal Salma? Juara mentor musim ke lima tak silap. Suara dia mmg daebakkk.

Ada 4 lagi pemenang yang nak direview. Mohon saya update lepas 1 Ogos yaa sbb 1 Ogos ni I ada Muet test. Kihkih. Like seriously Muet hari Sabtu? Maklumlah baru nak ambik. Doakan saya yaa tuan tuan dan puan puan. Ni baru terhegeh nak study nih.

Tataaaaa!







Saturday, 25 July 2015

Jauh berjalan luas pemandangan

16:07:00 1 Comments

Assalamualaikum

Kata orang, jauh berjalan luas pemandangan. Tak gitu? Dari Sg Petani ke Muar. Dari Rawang ke Muar. Fuhhh. Stop kejap minum kopi, berhenti jap sap kokk luuu. Hahh nengok. Berhari dia nak maiii deh. Sian mesti penat tuh. Huhuhh

Selamat sampai yaa sayang sayang sekalian. Aku menunggu dengan penuh sabar nihh. Nak tahu tak barang apa iolss beli? Barang yang tengah toptoppp meletop sekarang ni. Tapiiiii. Iolsss beli murah gilaaaa kay. Kalo barang sampai nanti kita update dan gue pun mau promote IG mana jual barang murah sangat nihh. So korang kalau ada yg berminat tu tak payah laaa beli yang mahal mahal punya. Yang pasti, ORI.

Tips nak tahu IG tu jual mahaiii ka murah kah? Hehehh. Nanti kite kasi tahu gimana.

Okayyy tataaaa uolss !


Jom join Segmen Blogwalking Lepas Raya! Click SINI
Boleh tambah ramai kenalan blogger dan meningkatkan traffic blog! Jangan lupa join yaaa!



JOM BUANG WHITEHEAD DAN BLACKHEAD KAT MUKA DENGAN VIETNAM MASK! SEBOTOL RM4 SAHAJA. BELI BORONG DAPAT LAGI MURAH. YANG PENTING ORIGINAL!

MACAM MANA NAK BELI? BOLEH CONTACT SIS YANA-0179361622

NAK TENGOK BLOG BELIAU PUN BOLEH KAT SINI

NAK TAHU APA LAGI BELIAU JUAL? JOM SKODENG KAT INSTAGRAM BELIAU DI SINI

SEMUA HARGA DIJAMIN LEBIH MURAH DAN BERKUALITI.






Tips Nak Hilangkan Mata Ikan Dengan Mudah

01:11:00 1 Comments

gambar dari Google

Assalamualaikum

Sebenarnya aku dah lama nak share tips ni. Serious talk banyak kali aku aplikasikan dan banyak kali berkesan.Dan uolsss boleh amalkan sebegitu mudah sahaja tanpa memerlukan apa-apa perkakas atau senjata atau duit! Kahhkahhh.

Caranya adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jengggg jengggggggggggggg

Scroll lagi sikit
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


JANGAN SENTUH MATA IKAN TU DENGAN LIDAH DAN PRETEND LIKE YOU DONT HAVE MATA IKAN LANGSUNG KAT DALAM MULUT ATAUPUN BIBIR TU! 

Ianya lagi mujarab bila kau aplikasikan masa mata ikan tu kecik lagi. Aku pernah jugak kena mata ikan ni. Pernah tu aku kena dan aku asyik main pakai lidah je sbb nak tgk saiz dia besar cemana. Opkos lah makin teruk oi. Dan aku aplikasikan cara yg aku pernah buat dulu-dulu masa sekolah iaitu pretend mcm takde apa-apa bendasing dalam mulut gua. Alhamdulillah. Lepas tiga hari hilang dah. Serius tak tipu. Mmg menjadi. Cuba laa korang try. Tak kena guna duit pun weyh. Tahan napsuuu kau je jangan sentuh sentuh main main mata ikan tu dengan lidah. Ianya lagi senang dari kau terseksa kumur dengan air garam. Kawan aku pernah buat. Sampai nangis nangis weyh dia. Sakit punya pasal.

Tuh jek laaa tipsnya. Kenapa aku kata tips? Sebab berkesan kat aku dan benda baik haruslah dikongsi bersama untuk kebaikan. Cuba amalkan yaaa? Kalau menjadi kita tepuk tangan sikit! hehehee



Jom join Segmen Blogwalking Lepas Raya! Click SINI
Boleh tambah ramai kenalan blogger dan meningkatkan traffic blog! Jangan lupa join yaaa!




Friday, 24 July 2015

Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya

22:10:00 3 Comments

Tarikh tutup: 5 Ogos 2015, 11.30pm GMT+8.

"Letak gambar kuih raya favourite anda dan bagitau nama, kalau nak cerita pasal kuih tu pun boleh, kalau tak pun takpe."


So, kuih feveret saya is kuih tart. Kalo g kedai kek tu opkos kuih tart telur dengan cheesetart tu gua cari dulu. Tapi sebab cheesetart tu mahal, maka tak boleh laa beli selalu kan? Kuiikui. Kalo raya, kuih tart gulung nenas ni aku paling suka. Tapi citarasa tekak aku ni lain sikit. Aku suka tart gebu gebas tapi tak banyak nenas diaaa. Hahahh. Lebih kurang cm gambar kat atas laa. Kalo tart yang jem nenas dia gemok kemain tu, gua telan jugak cuma kalau dikurangkan jem tu kompem menepati tekak saya. Kehhkehh. Malangnya tahun ni punya tart nenas kat rumah gua kaler pink pulak. Red velvet kononya. Mak aku tempah kat orang. Kata Mak Uteh aku, fuhhhh seram betol kaler dia! Kahhkahh. Merah mak ngah!


So. Jom join segmen ni. Share lah sikit kuih apa uolss suka yaa. Sapa suka tart tepuk tangan sikit. Kita sama!

Klik banner utk maklumat lanjut.







Jom join Segmen Blogwalking Lepas Raya! Click SINI
Boleh tambah ramai kenalan blogger dan meningkatkan traffic blog! Jangan lupa join yaaa!







FeecaMella Raya 2015 Giveaway

21:49:00 2 Comments

Kawankawan hanya perlu jawab 1 soalan mudah and berpeluang untuk menang 
giveaway awesome dari kami :)
Boleh lah dapat duit raya and bergaya dengan FeecaMella dalam bulan Raya ni.
Raya kan Sebulan. Sempat lagi nak bercantik-cantik :) 

Giveaway bermula dari 23 July 2015
and berakhir pada 31 July 2015

Pemenang akan diumumkan di blog ini and FeecaMella Instagram
pada 2 hari berikutnya 2 August 2015 :)









REVIEW: Blog Cik Purple

18:51:00 1 Comments

Assalamualaikum. Hari ni kita nak review salah seorang pemenang dari segmen yang pernah aku anjurkan masa sebelum raya iaitu segmen pasal lagu. Kehhkeh. Pertama sekali, terima kasih bebanyak sebab sudi join segmen dari blog saya yang tak semegah mana ni. Thankyou bangettt!

Owner blog yang kita nak review nama dia WAWA. Comel je nama. Wawa Zainal ke Wawa Semput nih? Hehehh, Noor Najwa yaaa nama dia. Boleh panggil Cik Purple ataupun Wawa. Nak panggil dia adik manis pun boleh sbb orangnya mmg manis. Wawa ni belajar kat Matrikulasi. Fuhh mesti budak pandai ni. First impress aku tuuu jek laa. Biasa budak matriks mmg pandai pun. Dulu aku tak mohon pun matriks sbb aku yakin benor aku takkan dapat. Kahhkahh


Ni gambar Wawa dengan kawan-kawan dia. Kalau uolss nak tahu cemana suasana dan cara nak belajar kat matrikulasi, serta sedikit pengalaman di sana, boleh laa baca entry yang Wawa buat kat SINI. Entry tu mungkin boleh membantu sesiapa yang nak mohon matrikulasi ataupun nak tahu macam mana situasi belajar di sana. Iolsss nengok sepupu Iolsss yang belajar kat KMJ tu pun macam separuh nyawa masa dia study. Balik kampung tak pernah miss bawak buku akaun dia. Pehhh. Salute lah dgn budak matriks ni! Rajin belaka!

Banyak lagi entry-entry menarik dalam blog Wawa. Nak tahu dengan lebih lanjut korang kena lah terjah! Hahaaa. Wawa ni rajin join GA ataupun segmen tauuu. Ada buat GA? Sila lah ajak Wawa join sekali yaa. Tinggal je komen kat entry dia. Nanti dia jejak balik. Alaaa jejak kasihhh gituuu~~ Hehehh

Warna utama blog adalah warna purple! Dah nama pun Cik Purple kan? Haruslah blog tema purple. Kahhkah. Aku ni, nama blog bajuwarnacoklat. Tapi kombinasi warna-warni. Lari tema! Hahahahaaa.

Jom terjah blog Wawa! Tekan bawah ni cepat!





Jom join Segmen Blogwalking Lepas Raya! Click SINI
Boleh tambah ramai kenalan blogger dan meningkatkan traffic blog! Jangan lupa join yaaa!











Tips Untuk Berniaga Online Dan Menarik Pelanggan!

01:58:00 4 Comments


Assalamualaikum.

Hari ni aku nak share sikit tips untuk peniaga online yang jual barang/ product secara online melalui instagram ke facebook ataupun blog dan macam mana nak bagi customer tu tertarik tergoda dengan apa yang kita jual walaupun customer tu tak kenal kita dan cuma jumpa ig shop kita berdasarkan hashtag atau apa yang dia search. Mcm mana nak bagi customer tu tertarik hanya dengan klik sekali pada username kita je dia terus scroll down sampai bawah dan yang paling untung, dia terus follow dan berminat nak beli!

Tips ni gua bukan cilok kat memana. Ini pendapat saya sebagai customer apa yang kami nak kami cari kami suka bila beli barang secara online ni. Amalkanlah. Kompem customer senang masuk. Sbb aku selalu mmg akan elakkan peniaga online yang ada perangai tak best mcm kat bawah ni.


1. Jangan private instagram/ facebook/ blog anda.
Ini yang paling penting sebenarnya. Bila ko private insta kau, then masa tu aku tengah search barang aku nak beli, entah esok lusa pukul berapa pulak kan kau nak approve? Sah-sah aku akan stalk ig orang lain dan beli kat orang lain. Ada org mcm aku ni, tak kuasa nak tunggu lama-lama, kalau boleh masa aku stalk barang tu masa tu jugak aku terus wasap si penjual kalau aku rasa aku minat barang tu. Then, mcm aku yang duduk ceruk kampung ni nak g bank in gua mmg tak laa nak kua banyak kali. Kalau kita bank in esok, belum tentu postage esok kan? Ada org dia nak bank in cpt sbb nk brg cpt smpai. Jadi nampak tak betapa banyak implikasi kalau uolss private akaun anda. Kira camni laaa:


Kahhkahh. Maka say goodbye lah to your new customer.

2. Letak harga barang pada gambar/ post anda.
Ini pun tips jugak ni. Sbb biasa aku cari barang kat ig pakai hashtag. Baru2 ni aku carik vietnam mask kat insta. Mata aku terus pandang gambar mask vietnam yang siap ada harga. Kebetulan harga dia pun murah. Terus aku save nombor dan lepas aku stalk kejap, aku deal dan esoknya aku bank in duit. Nampak? Terus aku batalkan niat nak usha online shop yang lain. Sbb? Adanya harga yang terpampang pada gambar. Lagi satu, bila kita terus update harga pada gambar, ia juga akan menjimatkan masa customer tu. Tak payah laa dia nk kene tunggu kita nak balas pertanyaan dia dan kita pun tak susah susah kena explain banyak kali tentang harga barang tu. Ada penjual yg jenis busy gila kita pm hari ni pun dia reply entah bila. Lol. Aku pernah weyh. TIGA HARI woiiii aku tunggu akak tu respond! Fuhhh. Padahal gua nak tanya harga skincare jek pun! Masa tu instagram tak femes lagi. Mmg sabo je laaaa. Apa lah salahnya kau letak je harga barang tu sekali.

3. Upload/ screenshot gambar feedback customer bila barang dah sampai dan juga sentiasa update testimoni
Faktor ni penting bila kita nak menambat hati customer sebenarnya. Sebab tak semua orang kenal kita. (Lain laa kalau femes ke. hehehee) So bila tak kenal, mungkin dia susah nak percaya kat seller tu. Yelaa, zaman sekarang ni penjual menipu banyak. Sebagai customer ni, kena jugak ambik langkah hati-hati. Gilaaa sayang kot duit dah bank in sekali kena tipu! So biasanya org akan lebih percaya kat penjual yang sentiada update number tracking, update feedback cuctomer yang barang dia dah sampai, screenshot perbualan dia dgn customer, update testimoni customer ataupun diri sendiri. Maknanya, aku sebagai customer ni sah-sah laa sejuk hati bila nengok tu semua dan tak was-was nak berurusan sbb dah ada rasa percaya. 
TAPI.
Jangan buat testimoni palsu pulak! HARAM JADAH namanya. Dosa masuk api neraka nanti. Tak halal duit kauuuuuu.

4. Mesra pelanggan
Bila customer tanya dekat komen, tolonglahhhh jawab. Jangan biar org tertanya-tanya yaa. Nanti pelanggan lari. Dan sepenat manapun anda, segeram mana pun anda pada customer, jangan sesekali post rasa marah ke menyampah ke caci maki ke yang anda ni tak suka org banyak tanya lah, tak suka tu lah ni lah. Nak post boleh, tapi jangan marah-marah yee ye. Takut tau nak beli belah dengan kakak garang garang ni. 
Aku pernah beli kat FJBEAUTY14. (search kat insta nanti awak jumpa). Akak ni aku bukan kenal pun. Aku beli ngan dia pun sbb gua mmg suka stalk barang kat insta. Aku berkenan nak beli dgn dia sbb akak ni best sangat, sebutir butiran semua betul2 dia explain kat aku pasal produk aku nak beli. Baik sangat weyh dia. Mmg best berurusan dgn org mcm ni. Sangat mesra pelanggan. Siap nasihat aku mcm mcm lagi pasal produk tu. Lagi satu dia ni suka bagi gift kat customer dia. Hooho. Gua masa tuu dapat detox tampal kat kaki tu. Nak tahu apa aku beli? Hahahaa. Kena lah tengok sendiri kakak tu jual apa. Malu I nak mention sini dehh.



Okay cukup lah 4 kan? Hahahaa. Nanti kalau ada lagi saya share lagi. Pendapat aku, nombor satu tu yang paling penting. Anda rasa? Kalau aku, menyirap weyh time best best search barang private pulak. Pehh. Kalau mood baik, gua follow laa. Kalau mood menyampah, HAHAHAAA tataaaa !
Nak gain follower memang penting, tapi kalau public lagi best kot. Ramai orang boleh terjah riang gembiranya.


Ada sesapa meniaga online kat sini? Cube bagi nama IG ke FB ke. Heheee. Nanti kite terjah sesama! Moga sukses dalam perniagaan anda. 
Again, jangan private IG eahhhh eahhhhhhhh. Hahahahahahahahaaaaahahahaa

Selamat Malam!








Tuesday, 21 July 2015

Segmen Blogwalking Lepas Raya!

21:06:00 38 Comments

TAMAT!


Assalamualaikum. Pekabo? Sihat? Aku tengok sejak sejak sambut raya ni lengang je dashboard blogger. Kuiiikuii. Aku je ke sorang yang sebelum tido mesti akan bukak blog atau korang ada jugak? Ke tak bukak bukak langsung? Hahahaa. Raya oiiii. Mana ada masa nak duduk depan laptop taip entry panjang panjang. Betul tak?

Jadi, sempena Hari Raya ni saya nak buat segmen biasa-biasa jeeeeerrr. Di samping meningkatkan traffic blog, aku nak kita semua sama-sama kunjung-mengunjungi sesama blogger time time raya ni. Nak pergi rumah memang idokkk le kan? Haaaa jadiknya kita ziarah menziarahi dari blog ke blog. Yee? Heheee. Ingat blogger takde kunjung mengunjung ke. Nantikan kunjungan ketibaanku nanti. Ecehhh.


Syarat-syaratnya adalah:
1. Follow blog INI. Tekan "Join This Site" mcm kat bawah ni:

2. Buat satu entry bertajuk "Segmen Blogwalking Lepas Raya!", letakkan banner hijau di atas di dalam entry anda dan backlinkkan ke sini. Komen link penyertaan anda pada entry ini. Hanya link segmen ini sahaja diterima.
3. Tag seorang rakan anda dan pastikan mereka tahu mengenai segmen ini.
4. Wajib blogwalking semua peserta segmen ni.
5. Tulis mengenai perkara yg terjadi masa hari raya yang langsung anda tak boleh lupa! Tulis pendek pun takpe. (Kalau taknak share pun takpe. Hehehee)


Haaa. Tu jek syaratnya. Simple kan? Jemput lah join yaa. Tapi, uolsss diwajibkan untuk blogwalking semua orang yang join segmen ni. Dah nama pun segmen blogwalking kan? So kena laa blogwalking yaa yaa. Senarai peserta akan diupdate semasa ke semasa. Bila nama dah kua, masa tu boleh laa jalan jalan kunjung mengunjungi blog kawan-kawan yang lain. 

Segmen TAMAT pada 30 Syawal. 

Selamat Ber-Blogwalking dan Selamat Hari Raya !


SENARAI PESERTA:


  1. http://www.aimisyahirah.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  2. http://www.aeinnamusa.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  3. http://emmadianastory.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  4. http://providenetwork.com/segmen-blogwalking-lepas-raya/
  5. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  6. http://theathra.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  7. http://www.naniena.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  8. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  9. http://www.kakgojes.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  10. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  11. http://ceritaejoy.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  12. http://nikalani88.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  13. http://atrix96.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  14. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  15. http://cerita-sigadiskecil.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  16. http://zarachingu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html?m=0
  17. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  18. http://jombercontest.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  19. http://afzanyz87.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  20. http://assam143.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  21. http://dsupermama.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-selepas-raya.html
  22. http://gusker.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  23. http://www.akifimtiyaz.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  24. http://duniakita94.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  25. http://my-adam.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-selepas-raya.html
  26. http://qileh.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  27. http://nurfarahudahud.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  28. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  29. http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  30. http://mujahidsiswa.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  31. http://www.mialiana.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  32. http://inspiritofdays.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  33. http://bloggersukasuki.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  34. http://sayeshukepink.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  35. http://lyalee.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html
  36. http://juraidahrahman.blogspot.com/2015/08/segmen-blogwalking-lepas-raya.html


*Sila maklumkan kalau ada nama yang tercicir yaa.














Sunday, 19 July 2015

10 Health Benefits of Hitting the Beach

22:11:00 0 Comments

Beaches are some of the greatest and most enjoyable natural features this earth has to offer us. Homeowners pay exorbitant amounts of money to live near a beach, vacationers flock to sunny beachside locations on holidays, and when retirement age hits – it’s off to warm coastal areas people go! So why exactly is this? Why do we, as humans, naturally gravitate towards the beach?
Let’s face it; you don’t hear “Oh my god I just got back from a day at the beach and it was horrible. I’m stressed and now feeling more depressed than ever!” It’s quite possible that blasphemous phrase has never been uttered in the history of mankind, and for good reason; it simply doesn’t happen. While we may not consciously be able to pinpoint the exact reasons why we feel so happy and relaxed after a day at the beach, it truly does have many positive effects on a person both physically and psychologically. So check out the facts – below are just ten of these benefits explained.
  1. Going to the beach relieves stress.
The number one benefit for hitting the beach is stress relief. As soon as you exit your vehicle and step out into the sun, you feel the calming effects wash over you like water. Both the sun and the waves combined work to completely relax your body, release you from your aches, and free you from daily stresses. Not only is serotonin almost immediately released when you arrive on the beach, (serotonin is a key hormone for relaxation and happiness), but the sound and visuals of the beach and ocean are simply so soothing and peaceful.
It’s for the calming effects of the sound that crashing waves are often chosen for sleep machines. Additionally, light therapy is something that’s actually prescribed by doctors and therapists to help patient’s combat anxiety and stress.
  1. You’ll always get a better sleep after a day at the beach.
After just a few hours at the beach one of the greatest benefits a person will experience is a truly wonderful night’s sleep later. For insomnia sufferers looking for a natural remedy, the beach is a definite recommendation. It’s because the beach helps relieve three key factors that inhibit sleep: high stress and anxiety levels, lack of physical fatigue, and hormonal imbalances.
Not only do you feel immediately relaxed upon setting foot on the beach, but you get a great exercise even from just walking on the beach! Additionally, the sun and lowered stress levels immediately help regulate a person’s hormones – making it far easier later that night to get a peaceful and deep sleep.
  1. Get your daily amount of vitamin D in just ten minutes at the beach.
One of the most essential vitamins in our diets is vitamin D; however very little of it is actually absorbed through the consumption of foods. Yes, you may have vitamin D enriched milk, but it’s often not enough for our bodies to absorb the appropriate amount on a daily basis. Fortunately, spending just ten minutes outside in the sun can actually allow a person to absorb their daily dose of vitamin D directly through their skin!
  1. Going to the beach can improve your ability to fight off infections.
You may have experienced it previously – that painful sting when an open wound is exposed to salt water. Fortunately that pain is a sign that your wound is actually being cleansed by the water. Salt water has unique antibacterial and antifungal properties making it excellent for external infections; however it also helps internal infections as well.
The iodine in ocean water, which has other benefits we’ll discuss in point nine, actually is a fantastic immune system booster. It not only is highly antiseptic (it’s used in hospitals and surgeries all the time), but it helps boost the function of the thyroid gland which, in turn, boosts our immune system’s function.
  1. Enjoy endless opportunities to exercise when you’re out at the beach.
Whether you’re looking to lose weight, stay in shape, or even just get rid of some pent up energy, you’ll find that the best place to do so is the beach. The beach is perfect simply because there are so many possible outlets. You can head out into the water and surf or swim, or you can even stay on the beach and walk around collecting shells. Surprisingly, walking on sand is actually quite difficult and utilizes more muscles than walking on normal pavement does – even more so if you take off your shoes and walk with bare feet!
  1. Going to the beach is like getting a beauty treatment for your skin.
The beach and ocean water truly has an amazingly positive effect on the overall health and appearance of skin. We’re not talking about baking yourself in the sun until you’re leathery tan (please wear sunscreen!), instead we’re focusing on the antibacterial and detoxification properties of the elements.
  • Exfoliate – the sand does a wondrous job exfoliating our feet, hands, and body. Nothing removes dead skin cells quite like course bits of sand does!
  • Detoxify – once the warm sun opens up our pores, the salt water is then able to go in and pull out the toxins. No more blemishes, uneven skin, or excess oils!
  • Antibacterial – next, the iodine and salt in the water work to completely destroy bacteria and fungi on your skin that cause breakouts.
  1. Reduce inflammation and pain with water aerobics.
Water aerobics are, by far, the easiest aerobic activity for the elderly, individuals with joint pain, arthritis, or have recently been in surgery. This is because the water offers a great deal of resistance without any impact at all and actually reduces the weight of a person submerged in water by around ninety percent.
  1. Enjoy being able to breathe easier during and after a day at the beach.
The natural inclination to inhale deeply when you first step on the beach is actually an automatic response to the quality of the air. Individuals with asthma, COPD, or breathing difficulties will find that it’s far easier to breathe when on the beach, than almost anywhere else. This is because not only are the chest muscles surrounding the lungs relaxed when a person steps onto the beach, but the air itself is actually charged with negative ions that work to increase oxygen absorption in the lungs.
  1. Increase your body’s levels of iodine by swimming in sea or ocean water.
Iodine is actually a supplement individuals take because of all its health benefits on the body. Having adequate levels of iodine in the body ensures that energy levels and metabolic rates are optimal, that hair and nail growth is at its peak, and that hormone levels are regulated. Iodine, surprisingly, also is taken for its anti-carcinogenic properties and for the fact that it can help reduce fibrocystic disease symptoms.
Fortunately for those who want to maintain the optimal levels of iodine in their bodies, heading out into the ocean or sea water is a great way to do so! Iodine is naturally present in the water because of the living organisms within it. While it’s not possible to say the exact amount of iodine present in the water, this essential supplement is absorbed through your skin when you swim.
  1. Connect with yourself and spirit at the beach.
Whether you’re religious or not, heading to the beach can put you in touch with your spirit and consciousness. The vastness of the ocean, expansive horizon, and beauty of the surroundings makes you truly appreciate nature. Additionally, it’s when we’re so surrounded by nature and beauty that we can feel at peace and release ourselves from the daily stresses and troubles in the modernized world. Practicing a bit of meditation or yoga on the beach is highly recommended as there is no better place in the world to truly feel at one with the earth and ourselves.
As you can see, hitting the beach is something that truly has endless benefits. In fact, these benefits aren’t anything new; they have been known for hundreds of years. Even before the 1800’s, physicians have been “prescribing” patients with vacations to the beach to help combat various ailments such as depression, anxiety, stress, arthritis, and more. So, the next time you’ve had a particularly stressful week at work, have completed a strenuous year of schooling, or are just feeling less than fantastic on a certain day, take some time off and hit the beach – it’s the doctor’s orders! sumber

Friday, 17 July 2015

SELAMAT HARI RAYA | KAD RAYA DARI BLOGGER

01:54:00 1 Comments

Assalamualaikum :D
Hehee. Lebar senyum nak sambut raya ekh ko Rrai. Haruslah tersenyum. Time raya laa makanan kat dapur rumah aku lebih banyak dari biasa. Tadi gua laa keje mencekik bukak periuk. 

Jadi. Saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua kawan-kawan dan semua yang follow saya, kenal atau tak kenal, stalker atau strangers. Huuhuu. MAAF ZAHIR DAN BATIN YAA. Ampun salah silap hujung rambut sampai hujung kaki. Hutang review lepas raya kita sambung yaaa? Jangan marah kiteee pulakkkk tau. Heee

Untuk Akak Echa dekat Germany nun, SELAMAT HARI RAYA KAK. BAIK-BAIK RAYA DEKAT NEGARA ORANG. Hati-hati main mercun. Nak selamat main bunga api je eaaa Kakkk? Hahahaa. I wish the best for you there. *Untung ah beraya ada laki. Kite beraya dengan kaki sendiri jee. Hehehhh

Kepada kawan-kawan saya, kawan sekolah terutamanya, jemput datang ke rumah yaaa, kawan-kawan blogger, mana yang balik kampung kat Muar tu jemput ahh datang uma kite. Hiihiii. Bawak duit raya sekali sbb kite belum keje lagi yee ye.

Ni kad raya aku dapat dari blogger yang murah hati memberi dan mengeposkan kad ni ke rumah. Thankyou very much. I tampal dekat dinding bilik nanti. Buat tatapan siang dan malam. Sebabnya kad depa bagi comel sesangat! Thankyou Kak Fiza, Kak Sheila dan Kak Kathy untuk pemberian kad raya ni. Saya hargai sesangat :)

a



Akhir kata, maaf salah silap hujung rambut sampai kaki.
SELAMAT HARI RAYA !





Thursday, 16 July 2015

Wednesday, 15 July 2015

Funny Facts About Laughing

03:30:00 1 Comments


Everyone enjoys a good laugh, it’s a great way to make you feel good and be happy. Here are fifteen facts about laughing for you to enjoy!
  1. A healthy laughter can help you to reduce pain and prevent infections.
  2. It has been seen that there is a considerable drop in the levels of stress hormones after a good laughing session.
  3. It helps in releasing endorphins which can bring positive changes to the mindset of a person.
  4. A heavy laughter brings in much more oxygen to the lungs than normal breathing would do.
  5. Laughter reduces the risk of heart diseases!
  6. Fifteen minutes of laughing a day can make you lose weight.
  7. It has been scientifically proven that laughter can be contagious.
  8. Gelotology is the study of laughing and its effects on human body.
  9. The maximum laughter happens over social responses which mean that only 10-15 percent of it is actually due to jokes.
  10. Laughter is a sound which does not have any language.
  11. Humans are not the only creatures who laugh. Animals like dog and cat also laugh!
  12. A child of the age of six years laughs about three times more than an adult.
  13. Heavy laughter everyday can strengthen your immune system.
  14. The average person laughs about thirteen times in a single day.
  15. Laughing has been the cause for death for many people. sumber

Fakta nombor 15 tu paling lol! Hahahahaaa.