Thursday, 28 May 2015

Taylor Swift - Bad Blood ft. Kendrick Lamar

18:37:00 2 Comments
Dah tengok video klip Taylor Swift yang baru? Well aku mmg suka buat entry pasal lagu. Malahan saya ada buat segmen pasal lagu. Kalau belum join meh join meh. Hehee. Klik SINI

Berbalik pada tajuk. Masa aku mula-mula tengok tu gua rasa mcm biasa biasa jaa. Then gua perasan, Ehhhh eh? Selena Gomez? Pastuuu gua tengok lagi. Ehhh? Hailee Steinfeld? Gua tengok lagi. Ellie Goulding? Omomoooo. Osemmm pulak ada pelakon penyanyi kitaaa sukaaa dalam klip video ni! Hahaaa

Nak tahu sapa lagi ada?

Taylor Swift as Catastrophe Selena Gomez as Arsyn Karlie Kloss as Knockout Kendrick Lamar as Welvin Da Great Martha Hunt as HomeSlice Jessica Alba as Domino Serayah as Dilemma Lena Dunham as Lucky Fiori Hailee Steinfeld as The Trinity Ellie Goulding as Destructa X GiGi Hadid as Slay-Z Hayley Williams as The Crimson Curse Zendaya as Cut-Throat Lily Aldridge as Frostbyte Ellen Pompeo as Luna Mariska Hargitay as Justice Cara Delevingne as Mother Chucker Cindy Crawford as Headmistress

Ni aku copy dari komen kat youtube. Kahkahhh. Ada satu rangkap lirik diaaa yang aku suka. Ni haaa

"Did you have to do this? I was thinking that you could be trusted
Did you have to ruin what was shiny? Now it's all rusted
Did you have to hit me, where I'm weak? Baby, I couldn't breathe
And rub it in so deep, salt in the wound like you're laughing right at me

Oh, it's so sad to think about the good times, you and I"



Taylor sangat gangster okeyyyh dalam klip video ni. Biasa klip video dia macam gegirl gituuu kan. Aku masih jatuh cinta kat lagu LOVE STORY diaaa tuu. Sweet betul lirik dia. Walaupun lagu tu dah bertahun, tapi kalau gua dengar gua terus berangan ada prince naik kuda putih datang depan rumah. Kahkahh. 

Tataaa ! Assalamualaikum:)














Wednesday, 27 May 2015

Review Jawapan dari tetamu89 Segmen "ALL ABOUT THE SONGS" by BAJUWARNACOKLAT

00:33:00 1 Comments

Assalamualaikum :)
Kemarin aku ada buat Segmen "ALL ABOUT THE SONGS" by BAJUWARNACOKLAT. Alhamdulillah ada jugak yang sudi join walaupun setakat ni cuma dua orang sahaja. Maybe soklan gua macam merepek kot sbb tu org malas nak jawab. Kahkahhh. Kalau sikit pun aku takkan cancel segmen. We need to appreciate sesapa yang join even bilangan peserta tu tak mencapai target penganjur. Ni pendapat aku lah. Penat-penat buat entry berjela pastu segmen/giveaway batal. Hahaa.

Peserta pertama yang join adalah TETAMU89. Tepuk tangan sikit sbb beliau siap letak video lagi dalam entry. Rajinnn sungguh. Saya bukan takat bagi bintang je ni. Bagi bulan sekali. Hiihiiii

Okayy. Masa aku baca entry tu aku play lagu beliau letak. Huihhh lejen betul lagu dia. Lagu yang mengingatkan zaman sekolah. Nak tahu lagu apa?

Lagu SERUAN by LEFTHANDED. 

Lagu ni kalau bapak aku dengar mesti dia suka. Aku tak tahu kenapa aku teringat Awie bila denga lagu ni. Kahkahh. Lolol apa kaitan. Sbb gua minat Awiee jaa. Sbb Awie hensem. Hooho. So, kenapa tuan blog pilih lagu ni? Dia kata:

"Lagu ni memang legend la sampai sekarang bagi aku. Sebabnya, lagu ni adalah salah satu lagu yang pernah aku dan kawan-kawan aku nyanyikan didalam kelas waktu zaman sekolah dulu, sampaikan tak sedar waktu kami nyanyi tu, cikgu kami sudah berdiri di depan pintu dengar kami nyanyi."

Hahahh. Ni mesti masa sekolah beliau seorang yang happening jaaa kan. Untung lah tak dengar cikgu datang masuk kelas. Aku dulu belum apa-apa kawan-kawan aku dah meluru masuk kelam-kabut menandakan cikgu dah nak sampai. Sbb dulu kat sekolah kiteorg ada pe'el suka bertandang kelas org kalau cikgu tak ada. Hehehhh.


--------------------------------------------------------------------------

Okayy. Next. Lagu yang mengingatkan masa patah hati dulu. Beliau pilih lagu ni haaa.

TIARA by KRIS
Gua play semua lagu diaaa tau. Sbb curious nak tahu jugak lagu yang bermakna kat orang lain kan. Sbb lagu apa dia rasa, lain dgn apa aku rasa. Jom tengok apa beliau cakap pasal lagu ni.
Katanya: 

"Haa.. lagu ni aku paling tak suka dengar, sebabnya bila aku dengar lagu ni, mesti aku akan ingat dekat awek lama aku Afikah.. haha. Tapi nak buat macam mana, jodoh tu Allah yang tentukan, sekarang ni dia pun sudah kawen dengan orang lain dah sabar je laaa..."

Hmm takde jodoh nak buat cemana kan. Gua tak tahu beliau dah kahwin belum sbb aku godek nak carik umur tak jumpa. Kahkah. Kalau belum kahwin, semoga dapat jodoh yang baik yaa. Kalau dah kahwin, semoga bahagia hingga ke syurga. Hehehh.

----------------------------------------------------------------------

Seterusnya. Lagu yang membuatkan beliau bangkit dan move on? Cuba tekaa. Hahaa aku sengih masa baca sbb katanya lagu
NEGARAKU!
Aku kalau dengar lagu ni mesti teringat dulu kena berjemur time panas masa perhimpunan hari Isnin. Pastu kalau ada spotcek aku kelam-kabut pinjam orang punya sepit kuku. Kahkahh. Pengawas sekolah gua pakai baju kaler pink tauu jangan memain. Comel jee aku nengok pengawas tuuuu jalan ke hulu hilir pakai baju pink.

Lagu yang mengingatkan kat mak dengan ayah?


Lagu ni mmg sedihhhh. Aku dengar intro jee dah boleh bayang mak ayah aku. Aku ni dahlah banyak buat dosa kat mereka. Saya setuju dengan tuan blog. Katanya: "Lagu ni kalau aku dengar time dekat-dekat nak raya, kompom aku sedih walaupun aku dah ada dekat rumah dengan mak ayah aku. Kalau time keja tu, aku tutup terus lagu ni sebab tak tahan bila dengar, rasa macam nak 'ketawa' kuat-kuat ..haha" Ketawa kuat-kuat tuu mesti nak nangissss eahh eah? hahahh. 

---------------------------------------------------------------------

Soalan kelima. Siapa pernah dengar lagu ni? Ke aku sorang yang tak pernah dengar? Hahahh. 




Siapa yang nak tahu lagu ni pasal apa, sila lah ke blog beliau yaa. I first time dengar. Kahkahh. Masehh tuan blog sbb perkenalkan lagu ni.


Hahahh. Beliau kata nak nyanyi kat AJL29 tapi tak dapat. Takpe moga-moga tahun depan atau tahun tahun depan lagi termakbul hajat tuu. Gua tak sabar nak tunggu AJL akan datang kalau Tetamu89 ni yang nyanyi. Hooohohh.

Lagu tiga kupang? Hahahh. nostalgiaaaa sungguh. Gua play kejap dengar. Lahaiii rindunyaa zaman kecik-kecik dulu. Kecik-kecik aku ni rajin bangun awal tauuu. Sbb gua suka main pondok-pondok kat rumah jiran sebelah. Lepas tuu main masak-masak pakai daun pokok rambutan. Siap ada cerek tau aku main masak-masak. Hahahhh. Terima kasih laaa tuju lagu ni. Terhibur jugak jiwa raga.


So. Itu jawapan yang beliau bagi untuk segmen saya yg tak seberapa ni. Jom pergi blog diaa! Tekan SINI. Thanksss a lot sbb sudi join segmen saya. Terharu ada jugak org sudi join. Hihihh. Terima kasihhhh !

Kalau tak join lagi, jom laaa join segmen ni! Mana tahu kita ada minat lagu yg sama kaahh. Kalau nak tahu dengan lebih lanjut pasal segmen tu boleh klik SINI.

Selamat Malam!














Monday, 25 May 2015

Jessie J - Flashlight (from Pitch Perfect 2)

01:16:00 1 Comments



When tomorrow comes
I'll be on my own
Feeling frightened of
The things that I don't know
When tomorrow comes
Tomorrow comes
Tomorrow comes

And though the road is long
I look up to the sky
In the dark I found, I stop and I won’t fly
And I sing along, I sing along, then I sing along

I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes
Can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light, you're my flash light

I see the shadows long beneath the mountain top
I'm not the afraid when the rain won't stop
Cause you light the way
You light the way, you light the way

I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes
Can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight

You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light, you're my flash light
I got all I need when I got you and I
I look around me, and see sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Can’t stop my heart when you shinin’ in my eyes
Can’t lie, it’s a sweet life
I'm stuck in the dark but you're my flashlight
You're gettin’ me, gettin’ me through the night
Cause you're my flash light
You're my flash light, you're my flash light


-------------------------------------------------------

This song is one of the songs in Pitch Perfect 2. Dah tengok? Osemmm gilaaa cerita tu! Aku bagi sembilan bintang. Kihkih. Kenapa tak sepuluh? Sbb ending diaa aku kiciwaaa sbb dia tak bgtau pun Beca tu apa jadik kat dia, Pompuan lesbian tu kahwin dgn sapa, Fat Amy jadik kahwin dgn Bumper ke tak, dan macam macam lagi lah. Tapi aku paling nak tahu lah Pompuan lesbian tu kahwin dgn sapa. Hahahh. Harap harap dia kahwin dgn lelaki.

Cerita ni aku tengok kat wayang dgn adik aku hari tu. Hahahh adik aku ketawa kemain dalam panggung wayang. Kita bagi privacy sikit mak bapak nak dating tengok movie lain. Lagi pun adik aku bkn boleh ikut mak aku pun. Sbb cerita mak aku dgn ayah aku tgk tu 18 tahun ke atas. Cerita Mad Max Fury Road. Aku pun dgn yakin bawak adik aku sbb Pitch Perfect 2 ni P13. Cehhh sekali ada jugak adegan tak patut budak-budak tengok. 

Gua masih kempunan nak tgk cerita Insurgent. Sampai skrg aku tak tgk lagi. Kesian kan?






Sunday, 24 May 2015

Segmen "ALL ABOUT THE SONGS" by BAJUWARNACOKLAT

20:30:00 37 Comments

SEGMEN TAMAT


Assalamualaikum.

Dengan penuh rasa rendah dirinya hari ni saya nak buat satu segmen yang berkaitan dengan lagu. Hehee. Anda kena jawab beberapa soalan yang aku akan ajukan pasal lagu-lagu yang anda pernah dengar sepanjang hidup anda ni. Sbb bagi aku, setiap lagu berbeza memori. Ini pendapat aku lah. Pernah tak kau dengar satu lagu tiba-tiba kau tutup cepat-cepat sbb hati kau akan jadi rapuh lembut selembut tissue yang jatuh atas air yang tak boleh nak buat lap mulut lagi. Kahkah. Apa punya perumpamaan aku ni. Lebih kurang gitu lah. Lepas tu ada tak lagu yang tiba-tiba kau dengar kau rasa rindu betul kat seseorang. Ecehhh. Mula laaaa aku ni.

Satu lagu sejuta memori. Satu lagu seribu sakit hati. Pernah tak rasa macam tu? Ada sesetengah lagu yang kalau aku dengar aku rasa lahaiiii sakitnyaaa hati den oiii. Meluap-luap rasa nak bagi pelempang kat orang. Ada tu pulak kalau gua dengar meleleh-leleh air mataa jadiknya.

----------------------------------------------------------------------------

Syarat-syarat segmen ni adalah:

1. Follow blog saya. Klik join this site kat sidebar tuuu. Wajib follow sbb aku nak review jawapan-jawapan peserta yang join segmen ni dari semasa ke semasa. Hanya yang bertuah sahaja. Mana tahu anda orangnyaa kan? Jadi kita boleh sama-sama tgk jawapan siapa paling menarik! Heheee
2. Buat satu entry yang bertajuk Segmen "ALL ABOUT THE SONGS" by BAJUWARNACOKLAT dan sila letakkan gambar banner di atas yang dilink ke entry ini.
3. Jawab soalan kat bawah ni dalam entry tuu.
4. Setelah anda siapkan entry tersebut, sila lah hantar URL entry tersebut di sini yaa. Di entry lain atau di cbox tidak diterima.
5. Segmen tamat pada 10 July 2015, Friday.

Pemenang:
5 orang untuk review blog.
10 orang untuk masuk dalam bloglist sampai December 2015.

Pemenang dipilih berdasarkan cabutan bertuah. Kihkih. Baru macam suspen gituuu kan? Yang pasal aku nak review jawapan tu adalah bagi peserta yang aku rasa entry dia menarik. So sepanjang segmen ni berjalan, aku akan review jawapan dari peserta yang paling menarik. Bila segmen dah tamat, takde lagi review jawapan tu. Masa tu lah aku akan review blog lima org yg bertuah tu pulak. Kira kalau entry korang menarik, aku review lah. Then kalau korang menang cabutan bertuah tu, aku review lagi. Kihhkih. So, dapat dua kali review! Heheheee.

Segala yang direview tu aku akan letak kat tab menu bawah header tu. Special punya! Senang nak blogwalking!

---------------------------------------------------------------------------------


Sila jawab soalan-soalan ini dengan sabar yeee. Hehee. Kalau rajin bolehlah ceritakan sikit pasal memori tuuu semua. Nyatakan tajuk lagu dan kenapa.

1. Lagu yang membuatkan uollss teringat masa zaman-zaman sekolah duluuu. Yang ada memori bila mana uollss dengar jee mesti ada teringat kawan-kawan masa sekolah tu dan semua benda nakal benda baik yang uollss buat masa tu. Kalau uollss tengah sekolah skrg ni, apa lagu yang paling uollss akan kenang bila dah tamat persekolahan nanti?

2. Lagu yang bila uollss dengar mesti teringat masa patah hati duluuu. Dan betapa suweyyynyaa pada ketika itu. Kalau tak pernah patah hati, sakit hati. Hahaaa. Pernah tak? Mana tahu kecewa sbb Mak taknak belikan jajan ke.

3. Lagu yang boleh buat uollss bangkit dan move on!

4. Lagu yang buat uollss teringat kat mak/ayah kalau dengar ni. Boleh meleleh-leleh air mata lagi-lagi kalau duduk asramaa tu.

5. Lagu yang mengisahkan pasal kehidupan uollss sekarang, apa yg uollss rasa dan alami.

6. Lagu yang uollss nak sangat nyanyi kat someone. Macam laki sendiri ke, kawan baik ke or sesapa lah. Crush pon bisaa dong. Hahahh

7. Lagu yang kau nak nyanyi kat aku. Hehewww. Ada tak? Mohon ada lah mana tahu ada sesapa nak nyanyikan lagu What Makes You Beautiful by One D ke kat gue. Nombor tujuh ni kalau takde takpe. Nak jawab lagi bagusss. Hehe. Jangan nyanyi lagu Lelaki by Yuna dahlah. Gue bukan lelaki tak gunaaaa.

---------------------------------------------------------------------------------


Tujuh jek soalan. Sila lah jawab dan ceritakan kenapa. Sbnarnya mcm nk tambah lagi soalan tapi rasa mcm menyusahkan pulak nanti kena jawab banyak-banyak. Hehe. Aku pun rasa mcm nak buat nanti. Saja nak share jugakkk. *ngada* Kita tgk jawapan siapa paling sporting dan menarik!

Harap ada yang sudi join segmen yang tak seberapa ni. Aminnnn

Jemput join yeee kawan-kawan yang comel comel semuaaaa....

Nah saya belanja lagu sikit. Lagu yang boleh buat gua move on berkali-kali bila rasa giveup dengan celaka kehidupan. Heeheee




So. Call me Miss Moving On. Kehhkehh


SENARAI NAMA PESERTA 
SEGMEN TAMAT


Friday, 22 May 2015

SEGMEN MENJELANG RAMADHAN 2015

19:36:00 3 Comments

Ucapan saya sempena nak menjelang bulan Ramadhan ni, firstly, semoga kita semua dapat jumpa bulan Ramadhan ni dengan tenang dan gembira. Moga bulan Ramadhan tahun ni dapat memberi kita semua satu kelainan yang mana lebih baik dari Ramadhan yang lepas. Mana tahu tahun lepas ada ponteng puasa ke. Tahun ni moga moga takde laa. Hehe. Kalau anda rasa tak cukup bajet ke, atau nak tudung lawa lawa gojes gojes untuk raya atau untuk pergi berbuka puasa nanti, marilah join Segmen kat atas ni. Sila klik pada banner di atas. Mana tahu ada tuah boleh menang ke. Gue harap gue menang lah sbb hadiah diaa osemmm uolssss. Nak tahu apa hadiah diaa? Click laju laju kat banner tu!

GMBM 1st GIVEAWAY 2015

19:21:00 5 Comments
http://grupmamabloggersmalaysia.blogspot.com/2015/05/gmbm-1st-giveaway-2015.html



Assalamualaikum !! Alhamdulillah,sempena Hari Ibu 2015,buat julung-julung kalinya kami berjaya melancarkan satu segmen yang di taja sepenuhnya oleh sebahagian ahli Grup Mama Bloggers Malaysia [GMBM]. Segmen ini di adakan adalah untuk memanjangkan ukhuwah sesama blogger yang menyertai segmen ini. Hadiah yang di tawarkan dalam segmen ini juga sangat menarik dan berbaloi untuk di menangi. Masa pelancaran segmen selama sebulan memberi lebih peluang penyertaan dan memenuhi syarat bagi para peserta.

Tarikh Segmen : 10 Mei - 7 Jun 2015

Syarat-syarat untuk menyertai segmen ini adalah:-

  1. Blogger Malaysia.
  2. Buat entri yang bertajuk GMBM 1st GIVEAWAY 2015.
  3. Pilihan entri samada copy dan paste sahaja entri yang di sediakan atau buat entri sendiri mengikut kreativiti anda.
  4. Mengikuti semua syarat yang di tetapkan oleh penganjur dan penaja.
  5. Semua penaja boleh menyertai segmen ini. 
  6. Lengkapkan syarat di bawah:-
  • Follow Belog


  • Follow Instagram 

@Yong | @Sofu


  • Follow Google +



  • Like Fanpages 




  • Follow FaceBook

Norihan Yusuf


♪ ♩♫ Selamat bersegmen dan semoga bertuah !! ♪ ♩♫

 
Segmen GMBM 1st GIVEAWAY 2015 di taja dan di perhebatkan oleh:-
Kathy, Maria, YY, Yong, Myja, Sofu, Ida, Ann, Mieja, Sue, Fuza, Mamaniza, Hana, Aida, Mar, Khaty, Ayumie, Mila, Zana, Sally, Fiza, Fara.

Klik Banner GA Untuk Join

GIVEAWAY PERTAMA NOTA DAN KOPI

19:03:00 2 Comments

Tarikh tamat 31 Mei 2015. Jom join! Click pada banner comel di atas.

-----------------------------------------

Nak tahu apa menarik kat Mcd sekarang? Tekan SINI
Dapatkan resepi untuk masak telur goreng di rumah lebih lazat dan sedap! Tekan SINI


Good luck Rrai !






Tukar design template lagi.

01:29:00 5 Comments

Akhirnya. Setelah capek guaa menerokai coding coding template SORA, finally jumpaa jugak yang paling simple dan yang penting, saya suka. Heheh. Tiba-tiba je aku rasa mcm nk beralih ke template yg mesra SEO sikit. Template aku dulu bukan lah buruk benor, tapi barangkali nampak comel tapi macam tak matang pun ada aku rasa. Kahkahh. So ni lah hasilnyaaa selepas aku edit edit edit dari tadi. Original code dia tu kita tinggal ubah ubah mana patut jee. Thats all. Aku pun tak tahu sangat pasal SEO ni. Tapi berdasarkan apa aku baca, template yg mesra SEO ni penting kalau nak pengunjung selalu datang blog kita.

Nak tahu kat mana aku jumpa template ni? Kat SINI. Design dia semua cantik cantik. Tapi aku pilih yang paling simplee jaa. Senang orang nak tinggal komen, senang jugak org nak baca. Heheh.


Jadi ni lah sebabnya kenapa saya pilih template ni. Nampak takk. SEO Friendly. Padahal tak sampai sebulan aku tukaa design blog. Dulu aku ada buat entry kat SINI. Pasal baju baru untuk blog. Hahah. Punya laaa buat warna warni last last ni tukar hitam putih jeee.

Tapi aku puas hati la. Sbb nampak lagi simple. Takde laa serabut tiap kali aku bukak blog kan. Setiap org citarasa dia berbeza. Hehee. Harapnyaaa gue tak gatal tangan tukar tukar template lagi lah hendaknyaa. Haha. 

Selamat Malam !






Thursday, 21 May 2015

Buku Comel Percuma di McDonald!

12:50:00 1 Comments
happy-meals-books1
apes-penguin

Baru-baru ni McDonald telah melancarkan NEW Happy Meal McFish yang super duper lazat dengan HANYA RM6.95 sahaja! Siap dengan Fish Burger, sos, jagung manis dan air! Dan pastinya, it COMES WITH A FREE BOOK from DK! Dan buku-buku tersebut sangatlah comel tauuu! Berbaloi-baloi. Budak-budak, anak-anak, adik-adik mesti suka punyaaa. Sambil makan sambil belajar gituu. Also rich with protein for them. Kalau siapa yang susah nak makan tu, kalau kasi kotak comel gini siap ada buku mesti senang nak makan. 

HM_FBAD_McFish_v3

nugget-mcChicken

Kalau tak suka ikan, McDonald turut menyajikan Happy Meal Chicken Burger atau Happy Meal Chicken McNuggets yang diperbuat daripada white meat 100%! 

Jadi. Cepat-cepat collect all 8 books ni sementara stok masih ada. Click SINI untuk tengok buku comel tu dan tawaran menarik kat McDonald!









Wednesday, 20 May 2015

Segmen Blogwalking & Throwback By NaD Dea

17:18:00 7 Comments



SOALAN: kenapa awak memilih untuk menggunakan url blog yang sekarang ni dan kenapa awak terjebak dalam dunia blogging ni?

Jawapan saya, URL blog ni adalah bajuwarnacoklat.blogspot.com. Kenapa bajuwarnacoklat? Kenapa tak bajuwarnakelabu? Hahahh. Sebabnyaaaa, antara banyak banyak baju, aku paling suka pakai baju kaler coklat. Sbb coklat kan warna cam gelap sikit. So dapat sorok lemak lemak dalam badan. Kahhkah. Lagipun, my favourite colour is brown. Yang dark brown gituh. Dulu ada satu baju kaler coklat ni aku suka betul pakai. Kalau keluar mana mana mesti nak pakai baju tu. Tapi skrg baju tu dah simpan diam diam dalam gerobokkk sbb gua dah gemok maka tak muat dah. Heheh

Kenapa terjebak dalam dunia blogging? Sbb dulu masa habis SPM aku tak keje. Duduk rumah je makan tidur. Lepastuh ngadap laptop jee. Then why not lah buat blog kan bagi mengisi masa lapang tu. Hahah. Then aku pun buat lah. Masa buat blog masa mula mula tu aku banyak bukak blog Kak Lyssa Faizureen. Dia ada tulis banyak sangat tips bagi org yg baru buat blog macam aku nih. Pernah satu hari tu aku nangis sbb aku salah letak code html lepas tu blog aku jadi buruk. Kahkah. Well berkat gua sabar dgn blog ni maka bertahan lah Bajuwarnacoklat ni since 2012 until now. Banyak post lama aku dah delete. Sbb aku tgk balik ayat aku macam laka laka jeee masa tu. Hahah. Harapnyaaa blog aku ni bernyawa sampai gua ke anak cucu nanti. 




Tahu tak Mcd sekarang ada bagi free books comel comel gilaaa! Klik SINI
Pernah masak telur goreng planta? Tak tahu? Nak tahu tak macam mana nak bagi telur goreng kita tu sedap? Klik SINI





Tarikh tutup segmen ni 8 Jun. Jadi jomlah sama sama kita join!











Dah pasang Nuffnang!

03:17:00 0 Comments




Assalamualaikum.

From now on, saya dah letak balik iklan nuffnang kat blog ni. Kihkihh. Aku dah buat akaun nuffnang ni since 2012 lagi.Tapi sbb aku tak letak pun kat blog. Earning bila aku check tadi RM 7.12 jee nak oi. Kahkah. Churpchurp pulak RM 10.40. Hasil promote tadi aku dapat naikkan dua posen je. Iskkk. Kesian. Hari ni timbul kesedaran nak pasang iklan balik sbb gue kalau boleh nak goyang kaki main hp sambil duit masuk. Ecehh. Boleh tak? Tolonglah kelikk nuffnang saya bawah header, kat sidebar dgn bawah post tu ye yeee kalau rajin. Aku skrg blogwalking pun aku aku rajinkan diri klik iklan orang. Kita tolong orang nanti nanti orang tolong kita pulak tak gituu? Hahahh. 

Selamat malam. Assalamualaikum.





Monday, 18 May 2015

Fakta-fakta Menarik Dalam Islam

21:51:00 2 Comments

Tadi jalan jalan blog orang, search itu ini maka terjumpalah fakta menarik ni. Sila baca yaa.

Kredit to SINI. Ada banyak lagi artikel menarik dalam blog tu. Jangan lupa terjah! Hehe


1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling banyak digunakan di seluruh dunia, juga tempat pertama di Britain menewaskan nama Jack dan Harry.

2. Albania merupakan negara satu-satunya Islam di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diambil dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl. Sumber

4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perkiraan matematik ). Kata “lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Kaabah.

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber. Pemeluk Islam bertambah 2.9% setahun. Pertumbuhan ini lebih cepat berbanding pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2.3% setahun.

7. Umat Hindu percaya bahawa di dalam Kaabah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama “Shiva Lingam”

8. Jikalau sekarang Al-Quran dihancurkan kesemuanya, maka versi arab dari Al-Quran akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Hafiz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Quran dari mulai awal sampai dengan akhir ayat. Al Quran adalah satu-satunya kitab suci yang dihafal jutaan manusia sehingga keaslian/kesuciannya sentiasa terjaga.

9. Berdasarkan data dari Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat. Dari 1.4 juta askar Amerika, lebih kurang 3,700 daripadanya yang beragama Islam.

10. Seramai 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20,000 orang AS masuk Islam setiap tahun selepas peristiwa 9/11.

11. Jasad Nabi Muhammad pernah dicuba dicuri 2 kali, namun kedua-duanya gagal.

12. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, baru ditemui oleh arkeologi Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. Setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir. Aku yakin, ramai yang tak tahu nama sebenar firaun. Betul tak?

13. Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah SAW menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat,sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama enam belas bulan.

14. Nabi Muhammad SAW tidak pandai membaca dan menulis, namun ingatannya sangat kuat dan sangat bijak.

15. Kata-kata terakhir Nabi Muhammad SAW sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii … ummatii” yang menunjukkan betapa besar cintanya kepada umatnya.

16. Rasulullah SAW telah mengetuai 23 kali perang, hanya sekali sahaja kalah iaitu Perang Uhud.

17. Musa A.S adalah nama yang paling banyak disebut dalam Al-Quran, manakala Maryam adalah satu-satunya nama perempuan yang disebut dalam Al-Quran.

18. Semua anak lelaki Nabi Muhammad, iaitu Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Ramai ulama mengatakan Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru.

19. Al Khawarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden. Aku pasti, ramai yang tak tahu fakta nih..

20. Makam Ibrahim bukanlah kubur Nabi Ibrahim A.S sebagaimana dugaan atau pendapat sebahagian orang. Makam Ibrahim adalah batu bekas tapak kaki baginda semasa Nabi Ibrahim membangun Kaabah.

Saturday, 16 May 2015

PICTURE FOR HEADER PART 4 #SHOES

16:32:00 0 Comments

Dulu saya pernah buat entry picture for header SINI , SINI dan SINI. So kali ni kita nak share gambar shoes pulak. High heel gituuu ko. Sneakers pun ada. Boleh pakai buat catwalk jalan atas header. Hahaaa.

  credit to Devianart

ps: All pictures are not my artwork.











Boleh click pada gambar dan save. Dah ambik komen komen yaaa. Hehe masehhhh !





Friday, 15 May 2015